Πωλείται από σήμερα το 100% της ΕΛΒΟ για 10 εκατομμύρια ευρώ!


Άρχισε από σήμερα η διαγωνιστική διαδικασία

Tου Ηλία Παναγιωτίδη

Στο… σφυρί βγαίνει η πολύπαθη ΕΛΒΟ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τηρώντας στο έπακρο τις μνημονιακές δεσμεύσεις που πήρε με το τρίτο μνημόνιο.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος



Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του σάιτ μας, newreport.gr, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων πωλείται ολόκληρη, δηλαδή το 100% των μετοχών της, με τη διαγωνιστική διαδικασία να έχει ανοίξει από σήμερα Δευτέρα 24 Απριλίου!

Όπως προαναφέραμε, η ΕΛΒΟ βγαίνει προς πώληση από τον ειδικό εκκαθαριστή (τον Μ. Χουρδάκη της Ernst & Young), αλλά όχι σε τέσσερα κομμάτια όπως είχε “σχεδιαστεί” πριν καιρό, αλλά στο 100%!

Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι πωλείται “πακέτο” ή λαϊκιστί “όπως είναι επιπλωμένο” (σ.σ. από το γνωστό λαϊκό τραγούδι), κάτι που αντιτίθεται στην προ διετίας πρόσκληση ενδιαφέροντος (τον Νοέμβριο του 2016), όπου γίνονταν λόγος για πώληση σε τέσσερα κομμάτια.

Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270.000 τ.μ. με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ. Διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ 8.660 KW και θερμική ισχύ 17,5 MW, ενώ το τίμημα που “ακούστηκε” είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ένα πολύ χαμηλό τίμημα, αν αναλογιστούμε ότι μόνο την αξία σε ανταλλακτικά που υπάρχουν μέσα στο εργοστάσιο, εξαρτήματα που η αξία τους ξεπερνάει τα 13 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχει και ο υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός, η αξία του οικοπέδου και η δυναμική της εταιρίας με το εξειδικευμένο προσωπικό. Αν όλα αυτά συνυπολογιστούν, τότε μιλάμε για μία πολύ μεγαλύτερη αξία, που σίγουρα ξεπερνάει κατά πολύ το παραπάνω τίμημα.

Να επισημάνουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ (ΕΛΒΟ) είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία οχημάτων στην Ελλάδα, η οποία κατασκευάζει λεωφορεία και στρατιωτικά οχήματα, με μεγαλο διεθνές πελατολόγειο, αλλά και συμβάσεις που τρέχουν με τον ΟΑΣΘ και άλλες χώρες.
Δεν πωλείται για πρώτη φορά

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ, ως θυγατρική τις αυστριακής Steyr, ενώ το 1987 μετονομάσθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ) ΑΒΕ, και ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της εταιρείας, καθώς και το μάνατζμεντ πέρασαν στην κοινοπραξία των εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΜΕΤΚΑ Α.Ε. Μία δεκαετία αργότερα, το 2011 ο Όμιλος Μυτιληναίου μεταβίβασε τον έλεγχο πίσω στο Ελληνικό Κράτος έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ.

Σημειώνεται ότι βάση της νομοθεσίας, αρμόδιος υπουργός για την ΕΛΒΟ είναι ο υπουργός Οικονομικών και εν προκειμένω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έχει μικρή αλλά σημαντική εμπλοκή και το υπουργείο Άμυνας.

Πρόσφατα, η ΕΛΒΟ μπήκε στο υπερταμείο, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, αλλά η πώληση δημόσιων οργανισμών, όπως και της ΕΛΒΟ, προχωράνε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.