Ragip Duran (Τούρκος δημοσιογράφος) στο newreport.gr: "Ο Ερντογάν είναι ικανός για όλα!"." Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το “όχι” υπερτερεί του “ναι”, με ποσοστά 58% έναντι 42%".


Μιλήσαμε με τον Τούρκο δημοσιογράφο της Liberation, Ragip Duran
Από Ηλίας Παναγιωτίδης
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται εδώ και έξι μήνες ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Ragip Duran, όπου κατοικεί μόνιμα με την οικογένειά του. Ο Ragip Duran είναι πολύ γνωστός δημοσιογράφος στην Τουρκία, διετέλεσε για πολλά χρόνια ανταποκριτής του BBC και του AFP, ενώ για συναπτά έτη μέχρι και σήμερα, είναι ανταποκριτής της γαλλικής Liberation στην Τουρκία. Είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής πανεπιστημίου στην Τουρκία σε σχολή δημοσιογραφίας και ένας άνθρωπος που έχει γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο…
Το βιογραφικό του πραγματικά μάς εξέπληξε, αλλά αυτό που μάς καθήλωσε είναι η απλότητα που έχει, οι γνώσεις του για πολλά θέματα και σίγουρα ο τρόπος που μάς αντιμετώπισε, καθώς ήταν προσιτός και από την πρώτη στιγμή δέχτηκε να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.

Γνωρίσαμε τον Ragip Duran εντελώς τυχαία και δώσαμε “ραντεβού” σε μία κεντρική καφετέρια της Θεσσαλονίκης, όπου μιλήσαμε για τα γεγονότα της Τουρκίας, τόσο για το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, όσο και το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Τουρκία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, που είναι η δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν και την Αμερική, τα σκάνδαλα που εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, τον πόλεμο στη Συρία, το κουρδικό και φυσικά όλα όσα έγιναν στην Ολλανδία με την εκστρατεία της τουρκικής κυβέρνησης εν μέσω των ολλανδικών εκλογών.

“Το κυρίαρχο θέμα στην Τουρκία είναι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας και όλοι ασχολούνται με αυτό. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το “όχι” υπερτερεί του “ναι”, με ποσοστά 58% έναντι 42%. Αυτό δεν αρέσει στον Ερντογάν και μπορεί να κάνει πολλά. Μπορεί να να ακυρώσει το δημοψήφισμα, αν δεν του αρέσει το αποτέλεσμα. Μπορεί να το ακυρώσει και την τελευταία ημέρα και να μη γίνει, επικαλούμενος προβλήματα, όπως το προσφυγικό ή τον πόλεμο στη Συρία” τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος, ενώ σε ερώτηση δική μας, τι είναι ικανός να κάνει ο Ερντογάν, απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια: “Είναι ικανός για τα πάντα. Ακόμη και να ξεκινήσει πόλεμο. Όχι όμως με την Ελλάδα, γιατί εδώ και πολλά χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρώτα απ’ όλα ενδιαφέρονται για το κουρδικό και τα όσα συμβαίνουν με τους Κούρδους και τον πόλεμο στη Συρία. Έπειτα, έχουν αναπτύξει το αίσθημα ότι για όλα φταίει η Αμερική και θα έλεγα ότι σε τρίτη μοίρα έρχεται το θέμα με την Ελλάδα. Οπότε, ο Ερντογάν αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να στείλει στρατό στη Συρία. Έτσι, θα κερδίσει ‘πόντους’ εν όψει του δημοψηφίσματος, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας”.

Εδώ κάναμε την εύλογη ερώτηση: Υπάρχει ένα θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και είναι αυτό με τα Ίμια…

“Οι Τούρκοι δεν ασχολούνται με τα Ίμια. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν κέρδος, δεν έχουν κάτι να κερδίσουν. Απλά, γίνονται διάφορες προσπάθειες από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης για να συσπειρώσουν τον κόσμο, με το γνωστό εθνικισμό που υπάρχει και κάνουν διάφορα τεχνάσματα, όπως με τα Ίμια. Τι να τα κάνουν όμως τα Ίμια, γιατί να ασχοληθούν με βραχονησίδες; Ο Ερντογάν θέλει να γίνει Σουλτάνος από τα βάθη της Ανατολής μέχρι την Ευρώπη. Αυτό λέει και έτσι ξεσηκώνει τους πάντες” απάντησε ο κ. Duran.

Τι πραγματικά συνέβη όμως τον Ιούλιο του 2015, με το πραξικόπημα;

“Πραγματικά δεν ξέρουμε με σιγουριά τι συνέβη. Κλήθηκαν ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου οι τρεις κύριοι εμπλεκόμενοι, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και ανώτατοι αξιωματικοί. Φυσικά, δεν πήγαν να καταθέσουν. Υπάρχουν πολλές εκδοχές από κει και πέρα. Άλλοι λένε ότι οργανώθηκε από κεμαλιστές και υποστηρικτές του Γκιουλέν και ότι από πίσω είναι οι Αμερικανοί. Άλλοι λένε ότι πήγε να γίνει όντως πραξικόπημα από τον στρατό. Αλλά ξέρετε κάτι; Οι μισοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στον πραξικόπημα, όταν είδαν ότι χάνεται το παιχνίδι, γύρισαν υπέρ του Ερντογάν”…

Τι γίνεται με τις φυλακίσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και πολιτών της Τουρκίας;

“Αυτό που συμβαίνει ξεπερνάει κάθε όριο. Οι Τούρκοι ξυπνάνε κάθε πρωί και αν στην εφημερίδα της κυβέρνησης, αναφέρεται το όνομά τους, αυτομάτως φυλακίζονται, χάνουν τη δουλειά τους, την περιουσία τους, τα πολιτικά τους δικαιώματα. Χωρίς να υπάρχουν εμφανείς κατηγορίες. Υπήρχαν και υπάρχουν βασανισμοί. Η κυβέρνηση διέρρεε φωτογραφίες υψηλόβαθμων στρατιωτικών με μώλωπες στο πρόσωπο και όλο το σώμα, προκειμένου να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Και το κατάφερε… Μέχρι το 2013 και για πολλά χρόνια, ο Γκιουλέν και ο Ερντογάν ήταν πολύ καλοί φίλοι και συνεργάτες στην κυβέρνηση. Μετά άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα ζητάνε εναγωνίως από την Αμερική να τον στείλει πίσω στην Τουρκία για να δικαστεί. Οι Αμερικανοί όμως δεν εμπλέκονται. Δεν θέλουν να εμπλακούν. Ξέρετε τι αγώνα έκαναν οι υποστηρικτές του Ερντογάν και ο ίδιος ο Ερντογάν για να βγει ο Τραμπ; Ήταν όλοι υπέρ του Τραμπ. Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με πρόεδρο τον Κλίντον, οι Τούρκοι είχαν πρόβλημα μαζί της. Η τακτική του Τραμπ και του Ερντογάν είναι η ίδια. Κλείνουν τα σύνορα, έχουν ξενοφοβία. Μόνο που ο Τραμπ το πέρασε στην ισλαμοφοβία…” υποστήριξε ο κ. Duran και πρόσθεσε: 

“Ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά στην Τουρκία; Μόνο ο ξένος Τύπος γράφει την αλήθεια. Ο τοπικός Τύπος επειδή είναι κατευθυνόμενος, εκτός από κάποιες κουρδικές εφημερίδες, ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα έκλεισε εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν του άρεσαν. Επικαλούμενος έναν νόμο από το εμπορικό δίκαιο, έβαλε δικούς του ανθρώπους σε εφημερίδες, όπου έδιωξαν την άλλη ημέρα όλους τους δημοσιογράφους που αντιδρούσαν. Έκλεισε δέκα τηλεοπτικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων και έναν που έπαιζε όλη μέρα παιδικές ταινίες. Έβαλε δικούς τους επιχειρηματίες να αγοράσουν μέσα ενημέρωσης. Όλα τα κατευθύνει όπως θέλει. Υπάρχει μεγάλος φόβος μεταξύ των δημοσιογράφων, αρκετοί είναι και καλοί μου φίλοι. Φυλακίστηκαν ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Η Τουρκία βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Δεν λειτουργεί τίποτα. Οι θέσεις στο δημόσιο καταλήφθηκαν από ανθρώπους του Ερντογάν, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί, γιατί λείπει η τεχνογνωσία. Το τουρκικό κοινοβούλιο δεν λειτουργεί και όλα τα ελέγχει ο Ερντογάν, εκδίδοντας διάφορα προεδρικά διατάγματα”.

Γιατί, όμως, η Τουρκία πήγε να κάνει προεκλογικό αγώνα στην Ολλανδία για το δημοψήφισμα;

“Αυτό έγινε για κινήσεις εντυπωσιασμού. Ο Ερντογάν λέει στους υποστηρικτές του ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, ακόμη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρετε ότι το σύνταγμα της Τουρκίας, απαγορεύει προεκλογικές συγκεντρώσεις εκτός της Τουρκίας; Κι όμως έτσι είναι. Αυτό που έγινε με τον Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ ήταν καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το “όχι” ανέβηκε από το 42% στο 45%. Αυτό κέρδισε ο Ερντογάν. Μόνο που η συγκέντρωση του Τσαβούσογλου έγινε σε έναν κλειστό χώρο με 200 άτομα και απ’ έξω ήταν πάνω από χίλιοι που δεν ήθελαν τη συγκέντρωση. Βγήκε και ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, και καταδίκασε την προεκλογική εκστρατεία. Δεν μπορεί, είπε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας της Ολλανδίας, να κάνει προεκλογική εκστρατεία άλλη χώρα. Ξέρετε ότι το σύνταγμα της Τουρκίας απαγορεύει στον Τούρκο Πρόεδρο να πάρει θέση σε ένα δημοψήφισμα. Κι όμως, ο Ερντογάν παίρνει ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση υπέρ του “ναι”…” Όσον αφορά τις εκλογές στην Ολλανδία, ευτυχώς δεν βγήκε η ακροδεξιά…”.

Με όλες αυτές τις κινήσεις ο Ερντογάν δείχνει να βιάζεται…

“Έτσι είναι. Ο Ερντογάν βιάζεται για πολλούς λόγους. Καταρχήν, υπάρχει το σκάνδαλο με τη συμμετοχή και του γιου του Ερντογάν, για παράνομο πλουτισμό, με τη συμμετοχή και άλλων τεσσάρων παιδιών στελεχών της κυβέρνησης. Υπάρχει και ηχογραφημένο μήνυμα από κοριό, που ακούγεται ο Ερντογάν να καλεί τον γιο του και να του λέει να κρύψει τα λεφτά, γιατί τους βρήκανε. Η συγκεκριμένη τεχνολογία που υπέκλεψε τις κλήσεις από το απόρρητο και αδιάτρητο τηλέφωνο του Ερντογάν, δεν υπάρχει στην Τουρκία, οπότε οι υποκλοπές έγιναν από τους Αμερικανούς, όπως άλλωστε γνωρίζουμε όλοι ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν και τα τηλέφωνα Ευρωπαίων ηγετών, του Ολάντ, της Μέρκελ και άλλων. Ξέρετε τι έκανε ο Ερντογάν όταν δημοσιοποιήθηκε η κασέτα με τη συνομιλία που είχε με τον γιο του; Είπε ότι είναι προϊόν μοντάζ και δεν δικάστηκε. Οι τέσσερις γόνοι από υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, που εμπλέκονται στο οικονομικό σκάνδαλο φυλακίστηκαν για ένα μήνα και αφέθηκαν ελεύθεροι, ο γιος του Ερντογάν δεν φυλακίστηκε ποτέ. Αντίθετα, φυλακίστηκαν όλοι οι δικαστές που ήταν στο δικαστήριο. Επειδή, φυλακίστηκαν πάρα πολλοί δικαστές, με διάταγμα του Ερντογάν, διορίζονται νεαροί δικηγόροι ως δικαστές, οι οποίοι βέβαια είναι υποστηρικτές του Ερντογάν, με μαθήματα που διαρκούν δύο μήνες. Δηλαδή, οι περισσότεροι δικαστές στην Τουρκία είναι νεαροί, χωρίς εμπειρία και φυσικά παίρνουν αποφάσεις που πρέπει να είναι αρεστές στον Τούρκο Πρόεδρο. Υπάρχει ακόμη ένα σκάνδαλο που εμπλέκεται ο Ερντογάν και είναι το οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τον τουρκικό στρατό να αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές. Εκεί είναι κατηγορούμενος ο Ερντογάν, στα διεθνή δικαστήρια. Αν γίνει συνταγματική αναθεώρηση, τότε ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να δικαστεί”.

Ρωτήσαμε τον Ragip Duran για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης και τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν και το προσφυγικό…

“Πριν πολλά χρόνια, ακόμη και ο διεθνής Τύπος μιλούσε για έναν ευρωπαϊστη Ερντογάν. Αυτό συνέβαινε μέχρι και το 2007. Όλοι ήθελαν, ακόμη και κάποιοι αριστεροί της Τουρκίας, να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν προς το αντίθετο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ερντογάν είναι με τις Βρυξέλλες. Δεν τα πάει καλά με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Στις αρχές, έγιναν κάποια βήματα για να γίνει ευρωπαϊκή η Τουρκία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως η αντιμετώπιση προς τις γυναίκες με τη σαρία. Είναι τώρα και ένα άλλοθι για τους Ευρωπαίους. Όσον αφορά τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν, νομίζω είναι ξεκάθαρο. Είναι όπως όταν ένας νεαρός έχει μία πρώην φιλενάδα και πηγαίνει με μία άλλη για να ζηλέψει η πρώην. Αυτό κάνει και ο Ερντογάν με τον Πούτιν, για να ξεσηκωθεί η Αμερική. Θα λέγαμε ότι οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν είναι αγάπης και μίσους. Η Ρωσία δεν έχει κάτι να χάσει, ούτε ο Πούτιν έχει κάτι να χάσει από τον ντόρο που γίνεται.

Όσον αφορά όλα όσα κάνει ο Ερντογάν με το προσφυγικό, είναι ξεκάθαρο ότι πιέζει την Ευρώπη για να κερδίσει κάτι. Ο Ερντογάν έχει το πάνω χέρι, γιατί όπως μάθατε και εσείς, πριν από μερικές ημέρες είπε με στόμφο σε Τούρκο υπουργό, ότι αν κουνηθούν οι Ευρωπαίοι, ας τους στείλουμε 10.000 πρόσφυγες να δούμε τι θα κάνουν”.
Ποιες είναι οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τουρκία;

“Όταν βγήκε στην εξουσία ο Τσίπρας, δεν έγινε κάτι στην Τουρκία. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και όταν τους ζήτησε πίσω ο Ερντογάν, η Ελλάδα αρνήθηκε να τους παραδώσει. Και καλά κάνει που δεν τους παραδίδει, γιατί βλέποντας τα βασανιστήρια, βλέποντας ότι ο Ερντογάν θέλει να επαναφέρει τη θανατική καταδίκη, αν πάθουν κάτι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, η ελληνική κυβέρνηση θα νιώθει υπεύθυνη που τους παρέδωσε”.

Κλείνοντας την κουβέντα μας με τον Τούρκο ακαδημαϊκό και δημοσιογράφο, Ragip Duran, μιλήσαμε για τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη.

“Μου αρέσει πολύ η Θεσσαλονίκη. Η σύζυγός μου ήθελε να φύγουμε τα τελευταία χρόνια από την Τουρκία, γιατί η κατάσταση ήταν πραγματικά αφόρητη. Είχα επιλογή να πάω να ζήσω και στη Γαλλία, καθώς έχω συνεργασία με ένα πανεπιστήμιο ως καθηγητής. Ωστόσο, ήρθαμε για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικά χρόνια, μας άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε μόνιμα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πιο πολύ δημοκράτες από την Τουρκία, πιο ανθρώπινοι. Νιώθω πολύ καλά. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που οι πρόγονοί τους προέρχονται από τα βάθη της Τουρκίας, από τη Μικρά Ασία, είναι Πόντιοι και κρατάνε τις παραδόσεις. Μιλάνε για αλησμόνητες πατρίδες. Έμαθα ότι υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι που έφυγαν τότε από την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και πήγαν στην Τουρκία και όταν τα πράγματα ηρέμησαν, ήθελαν να επιστρέψουν. Δεν αντιμετωπίζω προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, όλοι είναι φιλικοί απέναντί μου, όλοι μιλάνε ή αγγλικά ή γαλλικά και μπορώ να συνεννοηθώ”.

Ρωτήσαμε τον κ. Duran αν θα πάει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Η απάντηση που πήραμε τα λέει όλα…
“Φυσικά και θα πάω. Μία ψήφος, είναι μία ψήφος…”!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.