Τι ευνοεί τη συγκέντρωση περισσότερο και από το πρωινό γεύμα!

 

Όλοι μας συμφωνούμε ότι το πρωινό γεύμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, όμως είναι από μόνο του αρκετό για να ξεκινήσουμε με ενέργεια την καθημερινότητά μας; Και όμως δεν είναι αρκετό!


Ερευνητές από τη Δανία ανακάλυψαν ότι η πρωινή άσκηση-ακόμα και η πολύ «ελαφριά»-προσφέρει καλύτερη σχολική απόδοση ακόμα και από το φαγητό, ενώ, σύμφωνα με τον  Neil Egelund από το πανεπιστήμιο του Άαρχους, η ουσία της άσκησης στη συγκέντρωση προσοχής είναι πολύ καλύτερη από ότι η επίδραση του φαγητού. Μια τέτοια διαπίστωση δε σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα οφέλη ενός καλού πρωινού. Στον αντίποδα, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο αφού τελειώσουν το πρωινό γεύμα τους.
Δυστυχώς, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που περπατάνε είναι μικρότερος από ποτέ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μετακίνηση με τα μέσα είναι βολική και ειδικά αν βιαζόμαστε να πάμε στη δική μας δουλεια στη συνέχεια. Έχετε σκεφτεί όμως αν η εξάρτηση αυτή από το αυτοκίνητο κάνει κακό στα παιδιά;
Ιδού μερικά στοιχεία προς σκέψη:
    Η μετακίνηση με το αυτοκίνητο μειώνει τις ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή με συνομήλικους που είτε περπατάνε μαζί είτε περνάνε χρόνο παρέα έξω από το σχολείο.
    Οι γονείς συχνά είναι επικεντρωμένοι στην οδήγηση και αρκετές φορές χάνουν την ευκαιρία για πραγματική επικοινωνία με τα παιδιά τους.
    Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν «μαθαίνουν» την περιοχή τους, αφού ακολουθούν την ίδια διαδρομή κάθε φορά, χωρίς να εξερευνούν.
    Παρεμποδίζεται και σε άλλες περιπτώσεις μειώνεται η ικανότητά τους να προσανατολιστούν, μιας και η διαδρομή με το αυτοκίνητο δεν αποτυπώνεται στον εγκέφαλο τόσο έντονα, σε σχέση με το περπάτημα.
    Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι «δημιουργούνται» νέοι ενήλικες οι οποίοι δεν κάνουν επιλογές βιώσιμών μεταφορικών μέσων, επειδή δεν διδάχθηκαν ποτέ γιατί είναι σημαντικό.

Η αλλαγή αυτή στην καθημερινότητα των παιδιών μπορεί να φαίνεται ως κάτι απλό, αλλά έχει σημαντικές επιδράσεις στα παιδιά. Δεν ωφελεί μόνο το σώμα και τη υγεία, αλλά σχετίζεται και με τη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης και την κοινωνικοποίηση.

Κοντολογίς, περπατήστε! Κάνει καλό όχι μόνο στη σωματική υγεία, αλλά και στην ψυχική ανάταση και στον ποιοτικό χρόνο που μπορούμε να περάσουμε μαζί τους. Αν θέλετε να δείτε πως θα ακολουθήσετε μία πιο "πράσινη" διαδρομή προς το σχολείο, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή WWF Greenspaces και να δείτε την πόλη και την ημέρα σας με άλλο μάτι!
Πηγή πληροφοριών: treehugger

ΠΗΓΗ: kalyterizoi.gr μέσω enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.