O Ντάισελμπλουμ πιο ελεεινός από ποτέ! Σάλος για απίστευτη δήλωση: Ο Νότος έφαγε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες


Μάλλον δεν έχει συνέλθει ακόμα από την πανωλεθρία του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και βάλλει κατά «δικαίων και αδίκων». Τώρα, με το γνωστό θράσος του, αποφάσισε να επιτεθεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επειδή (άκουσον άκουσον) «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες». 


Συγκεκριμένα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», ανέφερε προκλητικά: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια» σημείωσε, προφανώς ευρισκόμενος εκτός τόπου και χρόνου. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο -παρά την κριτική συναδέλφων του- αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του. 

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκάμπριελ Μάτο τον κατηγόρησε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, προσθέτοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup. 


Ενας άλλος Ισπανός ευρωβουλευτής, ο Ερνέστο Ουρτασούν, τόνισε, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Eurogroup: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ατυχής δήλωση. Μπορεί να είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη δήλωσή σας ως υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup». 

Σε απάντηση, πάντως, της κριτικής που δέχτηκε, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιχείρησε να τα «μαζέψει» κάπως, λέγοντας πως δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά σε όλα τα κράτη-μέλη. Υπενθύμισε δε ότι και η Ολλανδία στο παρελθόν είχε αποτύχει να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. «Δεν βλέπω καμία σύγκρουση μεταξύ περιοχών του Eurogroup» είπε, αν και έριξε πάλι... λάδι στη φωτιά: «Η αλληλεγγύη στην ευρωζώνη θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο αν όλες οι κυβερνήσεις τηρούσαν τις υποσχέσεις τους για συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τα χρέη και τα ελλείμματά τους» ανέφερε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.