Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα αρχές Μαϊου για να κλείσει η αξιολόγηση - Τι έχει συμφωνηθεί

Τα εργασιακά θεωρούνται κλεισμένα με ορισμένες λεπτομέρειες να μένουν να επιλυθούν.
- Κάποιοι επιμένουν για αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων στο 10%
- Πωλούνται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Στο τραπέζι και τα υδροηλεκτρικά
- Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους ΑΝΕΛ - Αφορολόγητο 6.000 ευρώ μπορεί και πιο κάτω
- Συνολικό τσεκούρι στις συντάξεις από το 2019 - Ποια θα είναι τα αντίμετρα
- Πληροφορίες ότι κλείδωσε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τα τελευταία 24ωρα παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι με το αν και πότε θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Και το παιχνίδι παίζεται και από τις δυο πλευρές. Με διαρροές που εξυπηρετούν καταστάσεις δίνοντας σε κάποιους πολιτικό χρόνο.

Τα τελευταία νέα σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής:

«Η συμφωνία θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup το πρώτο 10ημερο του Μαϊου αφού αυτό είναι δέσμευση των θεσμών. Στις 7 Απριλίου θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει το staff level agreement και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες περιλαμβάνει:

- Παραμένει το 5% στις ομαδικές απολύσεις αλλα χωρίς αναγκαιότητα της έγκρισης απο το υπουργείο

- Αλλάζει ο συνδικαλιστικός νόμος

- Για τις περικοπές των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς. Παραμένει ανοικτό αν θα υπάρξει κλιμάκωση ή θα γίνουν εφάπαξ το 2019. Υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει το 60% το 2019 και το υπόλοιπο το 2020. 

- Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι 3,5% το 2019 και το 2020 και 3% το 2021 και το 2022.

Για το θέμα της ΔΕΗ είναι ότι υπάρχει συμφωνία πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Αυτό θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αφού γίνει έρευνα αγοράς. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018. Στον διαγωνισμό αυτό θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Το πιο σημαντικό είναι ότι αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά, τότε θα βγουν προς πώληση και τα υδροηλεκτρικά!
Τι λένε στην Ευρώπη

Ωστόσο, από την Ευρώπη τα νέα είναι διαφορετικά. Ευρωπαϊκές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ βλέπουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Υποστηρίζουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.
Οι πληροφορίες από την ενημέρωση Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ

Εδω τα νεα ήταν πιο αισιόδοξα... Όπως πληροφορήθηκαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι βουλευτές ενημερώθηακν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, δήλωσε «κλείσαμε». Το μόνο «αγκάθι» μέχρι την Παρασκευή είναι το θέμα της ΔΕΗ, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ, το ζήτημα των εργασιακών εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο.

Πάντως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. Τα μέτρα, που αφορούν την περίοδο μετά το 2019, προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ ή και πιο κάτω, ενώ η μάχη έχει επικεντρωθεί στο ύψος της μείωσης των συντάξεων. Αναφορικά με τα αντίμετρα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ με την κυβέρνηση όμως να διεκδικεί η μείωση αυτή να αγγίξει τα 400 εκατομμύρια.

Επίσης προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα προβλέπεται ότι 120.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, αυτά θα διατηρηθούν στο 3,5% για τρία χρόνια και όχι για δέκα όπως ζήτησαν οι δανειστές. Επίσης φαίνεται πως «κλείδωσε» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς πλέον έχουν συμφωνήσει σε αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως ανέφερε στο ΑΕΠ-ΜΠΕ η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.