Το σύστημα υγείας στην Κούβα


Σχόλιο: Υπάρχει η μαύρη προπαγάνδα που μας λέει συχνά, ορθά κοφτά πως θα γίνουμε Κούβα αν φύγουμε από την ΕΕ και το Ευρώ. Και ότι όποιος αναφέρει παραδείγματα από πιο κοινωνικά δίκαιους τρόπους οργάνωσης, και παλεύει για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, θέλει να γίνουμε Κούβα, Βόρειος Κορέα κ.λ.π. Ούτε Κούβα θέλουμε να γίνουμε, ούτε πρέπει να είσαι κομμουνιστής για να διεκδικείς τα αυτονόητα. Απλά φτάνει να είσαι πατριώτης και δημοκράτης και πάνω απ’ όλα Άνθρωπος, ώστε να οραματίζεσαι και να διεκδικείς μια δίκαιη, δημοκρατική, ελεύθερη και ανεξάρτητη κοινωνία, όπου θα αναγνωρίζεται σε όλους τους ανθρώπους το βασικό δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία. Δε γουστάρουμε να είμαστε σε μια ΕΕ και σε ένα Ευρώ, που οδήγησαν τον Ελληνικό Λαό να μην έχει πρόσβαση στην Υγεία, να διαλύεται το όποιο κοινωνικό κράτος υπήρχε και να λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία. Τόσο απλά.


…Η Κούβα εφαρμόζει αυτό που είχε πει ένας σοφός επαναστάτης ονόματι Τσε  "Κάθε χώρε οφείλει να έχει προτεραιότητα στην πρόληψη και την υγιεινή ζωή”. Το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χώρας, στηρίζει την ύπαρξή των πολιτών και τους καθιστά χρήσιμους και υποδειγματικούς για όλο τον κόσμο.

Tης Πολυξένη Φωτοπούλου

«Η φροντίδα υγείας στην Κούβα δεν είναι ουτοπία. Τα πλεονεκτήματα δεν είναι μύθος. Οι άνθρωποι ζούνε τόσο πολύ γιατί το σύστημα, συνολικά, δουλεύει». Αν είναι κανείς πρακατειλημμένος, είναι δύσκολο να το πιστέψει. Κι όμως. Η Κούβα έχει κατά κεφαλήν δαπάνη για ιατρικές υπηρεσίες 260 δολάρια, η Βρετανία 3 χιλιάδες και οι ΗΠΑ 6,5 χιλιάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η βρεφική θνησιμότητα στην Κούβα είναι 5 ανά 1.000 (επίπεδο Βρετανίας) και το προσδόκιμο ηλικίας 76 για τους άντρες και 80 για τις γυναίκες (επίπεδο ΗΠΑ), με μέσο όρο στη Λ. Αμερική 56,2 χρόνια.Η χώρα αυτή παρέχει οργανωμένο πρόγραμμα καθημερινής γυμναστικής για τους πολίτες, διατροφικές οδηγίες για την αποφυγή του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, τακτικές εξετάσεις από «οικογενειακούς» γιατρούς που παρακολουθούν συστηματικά τα μέλη κάθε κοινότητας και προληπτικοί εμβολιασμοί. Επίσης, παράγει εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα και την πολιομυελίτιδα και πολλά άλλα φάρμακα που προκύπτουν από μακροχρόνιες έρευνες για τον καρκίνο, τη νευροπάθεια κ.λπ. Η Κούβα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά φορέων του AIDS παγκοσμίως, με ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων που εφάρμοσε από πολύ νωρίς, με την παραγωγή «αντίγραφων» φαρμάκων και την ειδική θεραπεία για να μη μεταδίδουν οι έγκυες τον ιό στα κυοφορούμενα παιδιά. Έχει τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο μετά την Ιταλία. Αντιστοιχεί ένας για 170 άτομα, ενώ στη Βρετανία ένας για 435 (οι αριθμοί κυμαίνονται ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού). Ο θεσμός των πολυκλινικών, που βρίσκονται μια βαθμίδα κάτω από τα νοσοκομεία, διευκολύνει την καταπολέμηση των ασθενειών σε πρώιμο στάδιο, με πολύ απλές διαδικασίες.

Σήμερα, χιλιάδες Κουβανοί γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως στην Ινδονησία μετά το τσουνάμι και στο Κασμίρ μετά το σεισμό. Περίπου δύο χιλιάδες Κουβανοί εργάζονται στη Ν. Αφρική, τη Γκάμπια, τη Γουινέα Μπισάου, το Μαλί και 25.000 στη Βενεζουέλα, όπου από το 2005 Κουβανοί γιατροί βρίσκονται στις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας και εφαρμόζουν το πρόγραμμα “Επιχείρηση Θαύμα”. Μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία (1986), νοσηλεύτηκαν στην Κούβα 20 χιλιάδες παιδιά με προβλήματα από τη ραδιενέργεια. Μόνο οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν την κουβανική βοήθεια μετά την καταστροφή που προκάλεσε στη Νέα Ορλεάνη ο τυφώνας Κατρίνα.«Εισάγει» σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο για τις ιατρικές σχολές της (ακόμα και από τις ΗΠΑ) και πολλούς ασθενείς που καταφεύγουν εκεί για τις εξειδικευμένες πρακτικές στην οφθαλμοχειρουργική, την ορθοπεδική, τη νευρολογία κ.λπ., καθώς και την αποτοξίνωση. Επίσης, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην παραδοσιακή ιατρική και φαρμακολογία (βελονισμός, βοτανοθεραπεία, ομοιοπαθητική, γιόγκα κ.ά.). Τα αποτελέσματα είναι τόσο σημαντικά και προφανή που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα λόγω του αμερικανικού εμπάργκου που απαγορεύει την εισαγωγή φαρμάκων και ιατρικών εργαλείων. Σε  εκατοντάδες νοσοκομεία και πολυκλινικές, μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και φάρμακα.

Η Κούβα εφαρμόζει αυτό που είχε πει ένας σοφός επαναστάτης ονόματι Τσε ” Κάθε χώρε οφείλει να έχει προτεραιότητα στην πρόληψη και την υγιεινή ζωή”. Το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χώρας, στηρίζει την ύπαρξή των πολιτών και τους καθιστά χρήσιμους και υποδειγματικούς για όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: run-away

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.