Τουρκία: Γίνεται χώρα δοκιμών για τρόπους τρομοκρατικών επιθέσεων

 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς η Τουρκία μετατρέπεται σε χώρα δοκιμών για νέους τρόπους τρομοκρατικών επιθέσεων παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασϕαλείας από το Geopolitcs ans Daily News.

Από την ανάλυση των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων στη γειτονική χώρα, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, οδηγείται στα ακόλουθα και εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1. Η αποψίλωση της Τουρκικής αστυνομίας αλλά και της ΜΙΤ επέϕερε ραγδαία επιδείνωση της ικανότητας να αντιμετωπίσουν οργανωμένα δίκτυα Ισλαμιστών.

2. Η μέχρι προσϕάτως θετική στάση της Τουρκίας σε σχέση με το DAESH που το ενίσχυε οικονομικά με λαθρεμπόριο πετρελαίου αλλά και όπλων είχε ϕέρει αρκετούς πυρήνες τρομοκρατών εντός της χώρας. Είναι λογικό να υπάρχει πολεμική αντίδραση από τρομοκράτες τώρα που η Τουρκία έχει στραϕεί εναντίον λόγω συμμαχίας με Ρωσία.

3. Το κενό ασϕαλείας στην γείτονα χώρα δημιουργεί και πεδίο ελεύθερων δοκιμών και επιθέσεων από τρομοκράτες που πιθανώς να εϕαρμόζουν αλλού. Δεν θα απέκλεια μάλιστα μια χημική επίθεση ή επίθεση με ακροβολιστές όπως υποστηρίζει η εϕημερίδα Χουριέτ.

4. Το πρόβλημα που υπάρχει για εμάς είναι το ανοιχτό κανάλι μεταναστευτικών ροών όπου εύκολα κάποιος τρομοκράτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για διαϕυγή αν το "κλίμα γίνει θερμό" σε Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε χώρες υψηλού κινδύνου από EUROPOL.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα σοβαρότερες επιθέσεις ειδικά κατά στόχων υψηλού συμβολισμού ενώ πλησιάζει και η τουριστική περίοδος. 

Δεν θα απέκλεια μάλιστα και μια προσπάθεια εκμετάλλευσης από τους Ισλαμιστές να προκαλέσουν μετατόπιση δυνάμεων που έχουν σε Συρία προς την Ν.Α. Τουρκία ως αντίβαρο προς τα διαδραματιζόμενα σε βόρειες περιοχές της Συρίας.

ΠΗΓΗ:  onalert μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.