Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα: Λανθασμένες πληροφορίες, γκάφες και ανθρωποκυνηγητό


Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, το ανθρωποκυνηγητό στην Τουρκία για τον εντοπισμό και σύλληψη του ενόπλου που επιτέθηκε στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, λίγο μετά την έλευση του 2017.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από κάποια οργάνωση. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συγκεντρώνουν στοιχεία σχετικά με την ένοπλη επίθεση, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση.
Ωστόσο οι υποψίες οδηγούν στο Ισλαμικό Κράτος, που οργάνωσε τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Τουρκία, το 2016.

Από την πλευρά του, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο θεωρείται παράνομο στη γειτονική χώρα, έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από την επίθεση, ξεκαθαρίζοντας πως «ποτέ δεν στοχεύει αθώους πολίτες».

Όπως τονίζει το πρακτορείο Ανατολή, ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης, συγκαταλέγονται από ένας υπήκοος Κουβέιτ, Καναδά, Ισραήλ, Συρίας και Ρωσίας.

Αν και οι πληροφορίες από τους αυτόπτες μάρτυρες και διασωθέντες αναφέρουν ότι οι επιτιθέμενοι ήταν δύο ή τρεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε την πληροφορία, όπως και αναφορές ότι οι ένοπλοι της επίθεσης ήταν ντυμένοι Αϊ-Βασίληδες.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτή την πληροφορία. Πρόκειται για έναν ένοπλο τρομοκράτη», είπε και σημείωσε ότι «εκμεταλλεύθηκε το χάος που προκλήθηκε για να διαφύγει.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσα τους 16 αλλοδαποί - ενώ 69 ακόμη τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.

Από τους 39 νεκρούς της επίθεσης έχουν ταυτοποιηθεί οι 38. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στην εφημερίδα Sabah η κατάσταση υγείας τεσσάρων εκ των τραυματιών κρίνεται κρίσιμη.
Οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, με τουλάχιστον 17.000 αστυνομικούς να περιπολούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ

Σοκαρισμένος είναι ο πολίτης του Καζακστάν που βρισκόταν στην Τουρκία για επιχειρηματικούς λόγους και είδε τη φωτογραφία του να αναπαράγεται ευρέως στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών και στη συνέχεια των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ως ο καταζητούμενος ένοπλος που την Πρωτοχρονιά εισέβαλε στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη και με ένα καλάσνικοφ έσπειρε τον τρόμο, δολοφονώντας 39 και τραυματίζοντας 60 ακόμη άτομα που γιόρταζαν τον ερχομό του νέου έτους.

Οι τουρκικές αρχές δημοσιοποίησαν χθες τις φωτογραφίες του υποτιθέμενου τρομοκράτη που προκάλεσε το μακελειό στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας πίσω του 39 νεκρούς και 69 τραυματίες.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες δεν απεικονίζουν τον δράστη της επίθεσης αλλά έναν υπήκοο από το Καζακστάν. Μάλιστα, ο ίδιος υπέβαλε διαμαρτυρία βλέποντας φωτογραφία του να έχει δημοσιευτεί στις πρώτες σελίδες σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης παγκοσμίως.

Αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν πρωτοσέλιδο τη σχετική φωτογραφία υποστηρίζοντας ότι είχε ληφθεί κατά τον έλεγχο διαβατηρίου του δράστη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ανέφεραν ακόμη ότι ο δράστης είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους από το Τουρκεστάν.

Ο απεικονιζόμενος, όμως, πήγε στην Ασφάλεια και δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την τρομοκρατία. Έπειτα από έρευνα που έγινε, όντως διαπιστώθηκε ότι είναι πολίτης του Καζακστάν και βρίσκεται στην Τουρκία για επαγγελματικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.