Ήρθε το 2017 με αυξήσεις φόρων και ανατιμήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα


Ποδαρικό με αυξήσεις και ανατιμήσεις έκανε το 2017, και έτσι σταδιακά θα διαπιστώνουμε πως καύσιμα, τσιγάρα, καφές και λογαριασμοί σταθερής τηλεφωνίας θα μας στοιχίζουν ακριβότερα.
Δυσάρεστη είναι και η αλλαγή για τους νησιώτες καθώς ήδη καταργήθηκε η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Τον χορό των αυξήσεων ανοίγουν τα καύσιμα. Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ αυξάνεται κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Στο υγραέριο κίνησης η αύξηση φτάνει τα 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Πλήγμα για τον καφέ οι αυξήσεις
Στα τσιγάρα και τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού αυξάνονται επίσης οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Με φόρο θα πωλούνται πλέον και τα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Η αύξηση που θα γίνει αισθητή περισσότερο είναι εκείνη στον καφέ, μια και οι Έλληνες είναι αδύνατο να απαλλαχθούμε από αυτή την αγαπημένη συνήθεια.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έχει ήδη επιβληθεί από χθες στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα επιβλήθηκε ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Στη σταθερή τηλεφωνία επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Όσο για το ΦΠΑ στα νησιά, θεωρείται οριστική η κατάργηση της έκπτωσης του 30% όπου είχε διατηρηθεί έως τα τέλη του 2016, εκτός των νησιών που εξαιρέθηκαν με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.