Ο Vladimir Putin υπογράφει το νέο Ρωσικό δόγμα ασφάλειας πληροφορικής


Μετάφραση  ο Γιώργος του Κλικ
Ένα ανανεωμένο δόγμα για την πληροφορική ασφάλεια υπογράφτηκε και τέθηκε σε ισχύ από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin την Τρίτη. Βασίζεται στο γεγονός ότι ξένα κράτη εντείνουν τις προσπάθειες τους να επηρεάσουν τις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και να επιτεθούν στον κυβερνοχώρο εναντίον των βασικών υποδομών της.

Το δόγμα ορίζει ότι η απεριόριστη ροή πληροφοριών έχει μια αρνητική επίπτωση στην διεθνή ασφάλεια, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιδιώξει γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, ευνοώντας έτσι το οργανωμένο έγκλημα, τους εξτρεμιστές και τους τρομοκράτες.

Μια από τις κύριες επιπτώσεις στην ασφάλεια της πληροφορίας είναι η αύξηση “δεξιοτήτων για επηρεασμό των υποδομών της πληροφορικής εκ μέρους ενός αριθμού χωρών που επιδιώκουν στρατιωτικούς στόχους”.

Ειδικά, οι υπηρεσίες πληροφοριών μερικών χωρών εξαπολύουν πληροφορικές και ψυχολογικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνίες σε διάφορες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό, υποσκάπτουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων κρατών. Αυτές οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση της πληροφορικής τεχνολογίας, μπορούν να   εμπλέκουν οργανώσεις με αντικείμενο ζητήματα πίστης ή εθνικότητας καθώς και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την σειρά τους, τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες κάνουν χρήση ψυχολογικών επιχειρήσεων για να υποδαυλίσουν εθνική ή θρησκευτική διχόνοια, να αυξήσουν τις εντάσεις σε κοινότητες, να προωθήσουν εξτρεμιστικές απόψεις και να στρατολογήσουν νέους ακόλουθους.

Το δόγμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοι της δεν είναι απρόσβλητοι σε αυτές τις απειλές καθώς μερικά κράτη χρησιμοποιούν σκόπιμα διάφορες τεχνολογίες της πληροφορικής για να υπονομεύσουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της Ρωσικής κυβέρνησης, τα επιστημονικά κέντρα και οι στρατιωτικές βιομηχανίες στοχοποιούνται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα και μέσα του κυβερνοχώρου.

Αυτή η ανησυχητική τάση παρατηρείται επίσης στην αυξανόμενη προκατάληψη εναντίον της Ρωσικής πολιτικής στα ξένα μέσα, ενώ Ρώσοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο εξωτερικό γίνονται αντικείμενο “ξεδιάντροπης μεροληψίας”, αντιμετωπίζοντας αναρίθμητα εμπόδια κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Ο Ρωσικός πληθυσμός, κυρίως οι νέοι, επηρεάζονται από αυτές τις πληροφορικές και ψυχολογικές επιχειρήσεις, που σκοπεύουν στην “διάβρωση των πνευματικών και ηθικών αξιών που είναι εγγενείς στον Ρωσικό λαό”.

Για να αντιμετωπισθούν αυτές οι απειλές και οι προκλήσεις στο περιβάλλον της πληροφορικής, η Ρωσία θα δημιουργήσει “στρατηγικούς αποτρεπτικούς παράγοντες” και θα επιταχύνει τις προσπάθειες για να “αποτρέψει ένοπλες συγκρούσεις που απορρέουν από την χρήση της Τεχνολογίας Πληροφορικής” όπως και θα εξουδετερώσει τις ψυχολογικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο “τις ιστορικές ρίζες και τις πατριωτικές αξίες”.

Το δόγμα εντέλλεται επίσης στις κυβερνητικές υπηρεσίες να αντιδρούν σε “εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ξενοφοβία και εθνικές ανωτερότητες/'εξαιρετικότητες' οι οποίες υποσκάπτουν την κυριαρχία και την σταθερότητα της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα ενισχύσει επίσης την κρίσιμη υποδομή πληροφορικής ώστε να προστατευθεί από επιθέσεις του κυβερνοχώρου και δικτύων υπολογιστών.

Πηγή:rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.