Πούτιν: Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση των δικαιωμάτων της Ρωσίας, θα αποφασίσουμε εμείς την τύχη μας

 

Μετάφραση Ο Γιώργος του Κλικ

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματος του προς τους Ρώσους βουλευτές ο Πρόεδρος Vladimir Putin είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τους διεθνείς εταίρους της, αλλά δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των συμφερόντων της ή την ανάμιξη στις αποφάσεις της.

Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα διαχειριστούμε το μέλλον μας χωρίς υποδείξεις και αυθαίρετες συμβουλές”, είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Παρατήρησε εντούτοις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην επίλυση παγκόσμιων ή περιφερειακών κρίσεων αν χρειαστεί.

Καταλαβαίνουμε την έκταση των ευθυνών μας και ειλικρινά επιθυμούμε να λάβουμε μέρος στην επίλυση παγκόσμιων ή περιφερειακών προβλημάτων εφόσον βέβαια η ανάμιξη μας είναι δόκιμη, αναγκαία και έχει ζητηθεί”, δήλωσε.

Είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε έναν φιλικό, μεταξύ ίσων διάλογο με βάση τις αρχές του δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού στις διεθνείς σχέσεις. Είμαστε έτοιμοι για μια σοβαρή συζήτηση για την δημιουργία ενός σταθερού συστήματος διεθνών σχέσεων στον 21ο αιώνα. Δυστυχώς, ως προς αυτό, οι δεκαετίες από το τέλος του 'Ψυχρού Πολέμου' χάθηκαν χωρίς λόγο”, είπε ο Πούτιν προφανώς αναφερόμενος στις τρέχουσες εντάσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Είπε ότι η Ρωσία υπερασπίζεται “την ασφάλεια και την δυνατότητα ανάπτυξης, όχι μόνο για λίγους εκλεκτούς, αλλά για όλες τις χώρες και τους λαούς, τον σεβασμό της διεθνούς νομοθεσίας και της διαφορετικότητας στον κόσμο”.

Ο πρόεδρος είπε ακόμα ότι η πολιτική της Ρωσίας προς τους Ασιάτες εταίρους της, την Κίνα και την Ιαπωνία, δεν είναι οπορτουνιστική ούτε μια απάντηση στην επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά βασίζεται στα ρωσικά σχέδια για μακροχρόνια ανάπτυξη.

“Άλλη μια φορά, υπογραμμίζω ότι η παρούσα ασιατική πολιτική της Ρωσίας δεν υπαγορεύεται από κάποιες σημερινές οπορτουνιστικές θεωρήσεις, ούτε καν από την ψυχρότητα των σχέσεων με ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά από μακρόπνοα εθνικά συμφέροντα και τάσεις της διεθνούς ανάπτυξης”, είπε ο πρόεδρος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος παρότρυνε τις ΗΠΑ να ενωθούν με την Ρωσία για να πολεμήσουν μαζί την διεθνή τρομοκρατία.

Ελπίζουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της αληθινής απειλής, όχι της πλασματικής – της διεθνούς τρομοκρατίας”, είπε. Ο πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη “να ενισχυθούν τα ειρηνικά καθεστώτα”, παρατηρώντας ότι “οι προσπάθειες να διαταραχθεί η στρατηγική ισορροπία είναι πολύ επικίνδυνες και μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή”.

Ο πρόεδρος μίλησε κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματος προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση – τα δυο σώματα του Ρωσικού κοινοβουλίου, το υπουργικό συμβούλιο, περιφερειακούς ηγέτες, δικαστικό σώμα και άλλους επίσημους – την Πέμπτη. Πάνω από 600 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι μέσων από την Ρωσία και το εξωτερικό, κάλυψαν το γεγονός που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο. Ήταν η 23η παρόμοια εκδήλωση στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας και η 13η επί προεδρίας Πούτιν.

Οι αναφορές του Πούτιν για μη επιθετικότητα εκτιμήθηκαν από τον Ken Livingstone, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος είπε ότι η υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα είναι ένα φαινόμενο που προηγείται κατά πολύ της προεδρίας Πούτιν.

“Το έζησα όλη την ζωή μου”, είπε στο RT. “Μεγάλωσα σε έναν κόσμο που μας έλεγαν πως μας απειλούσε η Σοβιετική Ένωση. Οι πρώτες αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θυμάμαι ήταν του   Kennedy εναντίον του Nixon. Κέρδισε ο Kennedy, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους να μας ξεπεράσουν, και μόλις πήγε στο Οβάλ Γραφείο τον ενημέρωσαν ότι η Ρωσία είχε 4 πυραύλους ικανούς να φτάσουν την Αμερική αλλά ότι η Αμερική είχε 400 ικανούς να φτάσουν την Ρωσία”.

Ο Martin McCauley, Βρετανός ιστορικός και αναλυτής ρωσικών θεμάτων, πρόσθεσε πως αυτό ήταν ένα ακόμα σημάδι ότι το κύρος της Ρωσίας ανέρχεται στην διεθνή κοινότητα.

“Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Vladimir Putin και την Ρωσία”, είπε. “Μπορούν να αναδιαμορφώσουν την εξωτερική ατζέντα. Υπάρχουν πιθανότητες ο νέος Γάλλος πρόεδρος να είναι ο Francois Fillon. Θέλει να καταργήσει τις κυρώσεις. Όλη η κατάσταση στην Ευρώπη αλλάζει. Ύστερα, ο Τραμπ σχεδόν σίγουρα δεν πιστεύει ότι οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές. Οι ευκαιρίες για την Ρωσία να μπει στην διεθνή σκηνή σαν κορυφαίος παίκτης είναι τεράστιες”.

Πηγή: rt.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.