Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων αποκαλύπτεται


Σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά του Πειραιά, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στην ακτή Μουτσοπούλου, έχει εκτεθεί ο "Τιτανικός της αρχαιότητας". 

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, συνεχίζει να εξερευνάται και από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά  τριάντα αντικείμενα από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα των ετών 2014-2016.

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ναυάγιο που χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα και ανακαλύφθηκε από σπογγαλιείς στο νησί Αντικύθηρα το 1900.

Στο πρώτο όροφο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη εγκαινιάστηκε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις» που περιλαμβάνει 30 αντικείμενα, τα περισσότερα από τις πρόσφατες έρευνες που έγιναν στο περίφημο ναυάγιο του 1ου αι. π. Χ.

Τι κάνει όμως τόσο ξεχωριστό αυτό το ναυάγιο;

«Η μεταφορά αγαλμάτων την εποχή εκείνη ήταν πολύ γνωστό φαινόμενο. Όλοι οι πλούσιοι Ρωμαίοι παράγγελναν αγάλματα, πρωτότυπα ή αντίγραφα, από την Ανατολή για να διακοσμήσουν επαύλεις στις ακτές της Ιταλίας. 

Με το «μεράκι» να αποτυπώνουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, έγιναν άθελά τους Έλληνες, «εξελληνίστηκαν». 

Παρόμοιο ναυάγιο δεν έχει βρεθεί ακόμα στα ελληνικά νερά που να κάνει αυτή τη μεταφορά των αγαλμάτων.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και θα παραμείνει έως τις 15 Ιανουαρίου. (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μιαούλη τηλ.: 210-4523937).

ΠΗΓΗ:  enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.