Πίεση των Δανειστών για Επιτάχυνση Ιδιωτικοποιήσεων

 

Την επίσπευση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ζητούν πλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, πιέζοντας να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και να τρέξουν τα project για το 17% της ΔΕΗ και τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, το 5% του ΟΤΕ κ.λπ., αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν δεύτερες σκέψεις για τον ΔΕΣΦΑ, αναζητώντας τρόπους για μην ιδιωτικοποιηθεί το 66% αλλά ένα μικρότερο ποσοστό.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ιδέα να αποσύρουν τα ΕΛΠΕ το δικό τους πακέτο μετοχών, το 35%, που έχουν μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση μαζί με το 31% των μετοχών του Δημοσίου. Πρόκειται για μία πρόταση, την οποία φαίνεται να συμμερίζεται η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, εκτιμώντας ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί μία προσοδοφόρο επένδυση για την εταιρεία.

Διαβουλεύσεις 
Το ερώτημα ωστόσο είναι πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές με τους οποίους, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, θα προηγηθούν διαβουλεύσεις πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα στον ΔΕΣΦΑ, εκτιμώντας ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και τη Δευτέρα να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα. Από τις διαπραγματεύσεις αυτές, θα κριθεί τελικώς αν στη νέα διαγωνιστική διαδικασία θα διατεθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ ή χαμηλότερο ποσοστό, ενδεχομένως και μειοψηφικό χωρίς το «μάνατζμεντ να παραμένει κατ' ανάγκη στο Δημόσιο», όπως έχει δηλώσει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του υπουργείου δηλώνουν ότι επιδιώκουν οι διαδικασίες να προχωρήσουν ταχύτατα και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, αναζητούνται τρόποι ταχείας επανεκκίνησης, ενδεχομένως με πρόσκληση σε ήδη ενδιαφερόμενους, όπως η βελγική Fluxys, η ρουμανική Transgas, ακόμα και η Snam και η αζέρικη Socar, για την οποία κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν την επάνοδό της στα πράγματα με τους νέους όρους και ίσως και το χαμηλότερο τίμημα. Η Fluxys, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται για το 51%.

Η Socar 
Χθες, η Socar σε επίσημη ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της δήλωσε ότι η ματαίωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει τις μελλοντικές της επενδύσεις στην Ελλάδα και την περιοχή. Ας σημειωθεί ότι η Socar με 20%, η Snam με επίσης 20% και η Fluxys με 19% είναι μέτοχοι στην εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό Transadriatic Pipeline, TAP.

Το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου πρέπει να ενταχθεί στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, που θα πρέπει να εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και το επίμαχο 17% της ΔΕΗ, που η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει στο σκέλος αξιοποίησης του Υπερταμείου, καθώς και η αξιοποίηση των μεριδίων του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ (35%), ΔΕΠΑ (65%) κ.λπ.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")

ΠΗΓΗ:  energia μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.