Financial Times: Η Μόσχα και η Συριακή αντιπολίτευση έχουν μυστικές συνομιλίες για το τέλος της μάχης στο Χαλέπι


Μετάφραση Ο Γιώργος του Κλικ


Οι ηγέτες της Συριακής αντιπολίτευσης έχουν τώρα μυστικές συνομιλίες με Ρώσους εκπροσώπους για να τερματιστεί η μάχη στο Χαλέπι, γράφουν οι Financial Times, αναφέροντας 4 ανώνυμες προσωπικότητες της Συριακής αντιπολίτευσης. Κατά τα φαινόμενα οι ΗΠΑ αγνοούν τις συνομιλίες.

Οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα στην Άγκυρα, έχουν κανονιστεί από την Τουρκία, και η Ουάσινγκτον δεν συμμετέχει, είπαν οι πηγές στην εφημερίδα.

Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι τώρα μιλάνε χωρίς τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον είναι εντελώς ξεκομμένη από τις συνομιλίες, και δεν ξέρει καν τι γίνεται στην Άγκυρα”, δήλωσε στους FT ένας από τους αντιπροσώπους της Συριακής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συριακή αντιπολίτευση συναντιέται με την ρωσική πλευρά, αλλά είναι άνευ προηγουμένου το ότι τόσες πολλές αντάρτικες ομάδες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσαν οι πηγές. Οι Financial Times το ονομάζουν “σημάδι για το που σκέφτονται ότι πρέπει να στραφούν οι αντάρτες ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία”.

Καμία από τις πηγές δεν έδωσε λεπτομέρειες για το εάν η αντιπολίτευση συναντήθηκε με τους Ρώσους αξιωματούχους απευθείας ή αν μεσολάβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες δεν δείχνουν να έχουν κάνει μεγάλες προόδους αλλά το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα – χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ – υπογραμμίζει την μετατόπιση της πολιτικής δυναμικής στην ΜΑ” γράφουν οι FT.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov είπε ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι σε συνεχή επαφή με διάφορες ομάδες στην Συρία.

Δεν αποφύγαμε ποτέ τις επαφές με οποιαδήποτε πολιτική ομάδα ή διοικητές επί του πεδίου” είπε ο Lavrov σε συνέντευξη τύπου στην Τουρκία, όπως αναφέρουν πολλά πρακτορεία ειδήσεων.

Από τη στιγμή που οι Τούρκοι εταίροι μας έχουν επαφές με όλους αυτούς, εμείς ανταλλάσσουμε φυσικά πληροφορίες ως προς τις διαθέσεις στην περιοχή αυτή και τους δίνουμε κίνητρα να γίνουν μέρος της λύσης… Εννοείται ότι δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες αυτής της δουλειάς αλλά γίνεται επαγγελματικά. Και συνεχίζεται”.

Ο Lavrov παρατήρησε ότι η Ρωσία ζήτησε να γίνουν επαφές με τις ένοπλες Συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Λωζάνη πριν ένα μήνα.

Οι Financial Times απευθύνθηκαν επίσης και στην εκπρόσωπο τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova για ένα σχόλιο, και εκείνη απάντησε ότι “η Ουάσινγκτον απομονώθηκε μόνη της. Διαπραγματευόμαστε με την Συριακή αντιπολίτευση στην Τουρκία επί χρόνια – δεν είναι καινούργιο”.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ αυτό έρχεται λίγες μέρες μετά από δήλωση του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Mikhail Bogdanov ότι η Μόσχα ελπίζει να επιλύσει την κατάσταση στο Χαλέπι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την εβδομάδα αυτή σημειώθηκε στο Χαλέπι μια μεγάλη πρόοδος των Συριακών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Ρωσία, με την Μόσχα να λέει ότι το μισό του εδάφους που κατείχαν προηγουμένως οι αντάρτες στο ανατολικό μέρος της πόλης έχει πλέον de facto απελευθερωθεί.

Πάνω από 3,000 άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς παιδιά, κατάφεραν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι μέσα από ‘ανθρωπιστικούς διαδρόμους’ που άνοιξαν οι Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, όπως δήλωσε την δευτέρα το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης. Η επιχείρηση επέτρεψε επίσης να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της περιοχής.

Επιπλέον, πάνω από 500 αντάρτες παραδόθηκαν στον Συριακό Στρατό καθώς προελαύνει και καταλαμβάνει περισσότερες συνοικίες στο ανατολικό Χαλέπι.




Πηγή: rt.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.