Το «διεφθαρμένο κατεστημένο» της Χίλαρι Κλίντον τώρα συμβουλεύει τον Ντόναλντ Τραμπ

 

Του Zaid Jilani για το The Intercept

«Το κατεστημένο», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην περίφημη δήλωσή του κατά το τελευταίο επιχείρημά του για την προεδρία, «έχει τρισεκατομμύρια δολάρια να διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές». Περιέγραψε «μια παγκόσμια δομή εξουσίας που είναι υπεύθυνη για τις οικονομικές αποφάσεις που έπληξαν την εργατική μας τάξη, αφαίρεσαν από τη χώρα μας τον πλούτο της και έβαλαν τα χρήματα αυτά στις τσέπες λίγων μεγάλων επιχειρήσεων και πολιτικών φορέων»

Ζήτησε από τη χώρα να είναι «αρκετά γενναία για να καταψηφίσει αυτό το διεφθαρμένο κατεστημένο». Τώρα, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη νίκη του, κάλεσε επισήμως το κατεστημένο στην κυβέρνησή του. Την Παρασκευή, ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Στρατηγικού και Πολιτικού Φόρουμ» που θα έχει ως στόχο να τον συμβουλεύει για εγχώρια οικονομικά θέματα. Ο κατάλογος αυτών των συμβούλων είναι μια λίστα προσώπων της επιχειρηματικής ελίτ.

Δεν είναι ο μόνος που κάνει μια σημαντική μεταστροφή. Πολλοί από αυτούς είχαν υποστηρίξει προηγουμένως με ενθουσιασμό τη Δημοκρατική του αντίπαλο.

Ο πρόεδρός του φόρουμ είναι ο Στίβεν Σβάρτσμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Blackstone, μιας εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και γίγαντας τραπεζικών επενδύσεων. Ο όμιλος Blackstone ανακοίνωσε την είδηση της δημιουργίας του φόρουμ στην ιστοσελίδα του, λέγοντας ότι αποτελείται από μερικούς από τους πιο αξιοσέβαστους κα επιτυχημένους επικεφαλής επιχειρήσεων της Αμερικής», οι οποίοι «θα καλούνται για συναντήσεις με τον Πρόεδρο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μοιραστούν συγκεκριμένες εμπειρίες και γνώσεις τους, όσο ο Πρόεδρος θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο του να φέρει πίσω θέσεις εργασίας και να κάνει την Αμερική και Πάλι Μεγάλη».

Παρόλο που ο Σβάρτσμαν είναι Ρεπουμπλικάνος, η εταιρεία του- όπως και τόσες πολλές στη Wall Street- πέρασε ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον. Ο γενικός διευθυντής της Blackstone, Χάμιλτον «Τόνι» Τζέιμς, διοργάνωσε έναν έρανο για την Κλίντον τον Δεκέμβριο του 2015, όπου παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δημοκρατικός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ. Πάνω από δώδεκα στελέχη της εταιρείας έδωσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στην εκστρατεία της Κλίντον. Η εταιρεία διεξήγαγε μια αριστοκρατική δεξίωση που επέτρεπε την είσοδο μόνο με πρόσκληση, στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.

Ένα άλλο μέρος της νέας συμβουλευτικής ομάδας είναι ο Λάρι Φινκ. Ο Φινκ είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κόσμου. Ο Φινκ πέρασε χρόνιακερδίζοντας την εύνοια των ηγετών των Δημοκρατικών και ήταν κάποτε υποψήφιος για τη θέση του αντικαταστάτη του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης του Ομπάμα, Τιμ Γκλίτνερ. Μάλιστα προσέλαβε την πρώην βοηθό της Χίλαρι Κλίντον, Σέρυλ Μιλς, για να δουλέψει στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησής του- και ήταν έτοιμος να αναλάβειτο υπουργείο Οικονομικών της Κλίντον.

Προφανώς, ο Φινκ τώρα έχει αλλάξει πλεύση και εντάχθηκε στην ομάδα «Η Αμερική και Πάλι Μεγάλη» και ο Τραμπ, με τη σειρά του, δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίρνει συμβουλές από αυτόν.

Εδώ είναι ο πλήρης κατάλογος:
·                     Στίβεν Α. Σβάρτσμαν (πρόεδρος του φόρουμ): πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Blackstone
·                     Πολ Άτκινς: διευθύνων σύμβουλος, Patomak Global Partners, LLC, πρώην Επίτροπος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
·                     Μέρι Μπάρα: πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος , General Motors
·                     Τόμπι Κόσγκρόουβ: διευθύνων σύμβουλος, Cleveland Clinic
·                     Τζέιμς Ντάιμον: πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος , JPMorgan Chase & Co
·                     Λάρι Φινκ: πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, BlackRock
·                     Μπομπ Άιγκερ: πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Walt Disney Company
·                     Ριτς Λέσερ: πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Boston Consulting Group
·                     Νταγκ ΜακΜίλον: πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Wal-Mart Stores, Inc.
·                     Τζιμ Μσνέρνεϊ: πρώην πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, Boeing
·                     Αντεμπέγιο «Μπάιο» Ογκουνλίσι: πρόεδρος και διευθύνων εταίρος, Global Infrastructure Partners
·                     Τζίνι Ρομέτι: διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος, ΙΒΜ
·                     Κέβιν Ουάρς: διακεκριμένος ερευνητής-επισκέπτης της Shepard Family στο Ινστιτούτο Hoover, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve System
·                     Μαρκ Ουίνμπερζερ: διεθνής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ΕΥ
·                     Τζακ Γουέλς: πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, General Electiric
·                     Ντανιέλ Γιεργκίν: Βραβευμένος με Πούλιτζερ, αντιπρόεδρος της IHS Markit

Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Άιγκερ, συνδιοργάνωσε έναν έρανο για τη Χίλαρι Κλίντον στο Χόλιγουντ το καλοκαίρι του 2016.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, Μέρι Μπάρα, θεωρούταν τόσο πολύτιμη στην εκστρατεία της Κλίντον, που εξεταζόταν ως μια πιθανή υποψήφιος για τη θέση της αντιπροέδρου, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Τζιμ Μσνέρνεϊ έχει δώσει χιλιάδες δολάρια σε επικεφαλής των Δημοκρατικών καιεγκωμίασε την ηγεσία της Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών- που βοήθησε την Boeing να κερδίσει συμβόλαια- ενώ ταυτόχρονα έχει χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Κλίντον και έχει βοηθήσει τη χορηγία ομιλιών επί πληρωμής του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον.

Αυτούς προειδοποίησε ο Τραμπ όταν δήλωσε απειλητικά ότι «αυτοί που ελέγχουν τους μοχλούς της εξουσίας στην Ουάσιγκτον…συνεργάζονται με εκείνους τους ανθρώπους που δεν νοιάζονται για το καλό σας». Τώρα συνεργάζονται όλοι μαζί


To ThePressProject είναι επίσημος συνεργάτης του The Intercept στην Ελλάδα

Μετάφραση: Νικολέττα Αλεξανδρή

ΠΗΓΗ: thepressproject  μέσω  protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.