Οι κάτοικοι της Ελλάδος δεν δικαιούνται σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους; Γράφει ο Πρέσβης Ε.Τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

 

Στα πλαίσια της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει το ΕΠΑΜ για την ενημέρωση ξένων Κρατών για την κατάσταση στην Ελλάδα, είχα συναντήσεις μέχρι στιγμής με τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ολλανδίας, και Λουξεμβούργου προς τα οποία έθεσα το θέμα της συμμετοχής τους σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα λόγω των μέτρων λιτότητος και της ευθύνης που προκύπτει γι’ αυτούς.


Εκτός από παραβιάσεις των διεθνών συμφωνιών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα του ΟΗΕ),με τα μέτρα λιτότητος έχουν παραβιασθεί και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβώνας. Το άρθρο 2 αναφέρει «ότι η Ένωση βασίζεται στην αξία του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αρθρ3.παρ 1 που αναφέρεται στην ανθρώπινη ευημερία,145-150 για την απασχόληση, 151-166 περί κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν επίσης παραβιασθεί και πολλά άλλα.

Σε επιβεβαίωση των ανωτέρω υπάρχει και η έκθεση του ανεξαρτήτου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Χουάν Πάμπλο Μποχοσλαύσκι για την πλήρη απόλαυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ελλάδα (29.2.16) η οποία αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν στο δικαίωμα της εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης, διατροφής, οίκησης και υγείας λόγω των μέτρων λιτότητας.

Για την κατάσταση αυτή η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και στους δανειστές. Η έκθεση καταλήγει με συστάσεις τόσον προς την Ελληνική κυβέρνηση όσον και προ στους δανειστές. Οι συστάσεις είναι αυτονόητες και λογικές .Αναφέρεται ότι πριν παρθεί οιοδήποτε μέτρο να εξετάζεται πρώτα τι επιπτώσεις θα έχει το μέτρο αυτό στον πληθυσμό, την αναβολή μέτρων μείωσης κοινωνικών δαπανών και να υπάρχει συντονισμός μεταξύ της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ.

Οι συνομιλητές μου στα τρία Υπουργεία Εξωτερικών δέχθηκαν τις παρατηρήσεις μας και παραδέχθηκαν ότι υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και αναρωτήθηκαν τι μπορούν να κάνουν. Τους ελέχθη ότι το ελάχιστον που μπορούν να πράξουν είναι να εφαρμόσουν τις συστάσεις του ανεξαρτήτου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ και να θέσουν την διάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Eurogroup. Ενδέχεται να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία των Κρατών Μπενελουξ, σε υπουργική στάθμη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ένα άλλο θέμα που έχει θέσει το ΕΠΑΜ στον Ύπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ασυδοσία του ΔΝΤ που επιβάλλει μέτρα που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα τόσον στην Ελλάδα όσον και σε άλλες χώρες. Το ΔΝΤ είναι εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ, και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένο να σέβεται όλες τις διεθνείς συμφωνίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικουμενική διακήρυξη του ΟΗΕ.

Μου τέθηκε τέλος το ερώτημα από όλους τους συνομιλητές μου γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θέτει το θέμα στα πλαίσια της ΕΕ. Τους απάντησα λέγοντας ότι την ίδια απορία είχα και εγώ και τους είπα να την ρωτήσουν την ιδία, ενημερώνοντας και μένα.

*Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος Πρεσβης ε.τ. και Υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του ΕΠΑΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.