Έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία, Του Μιχάλη Λαγάνη


Επιδείνωση όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία των ΜΜΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνουν οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας μετά τις νέες διώξεις κατά βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα το καθεστώς Ερντογάν, καθώς και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν, που διαπιστώνει σοβαρή επιδείνωση στην πρόοδο που θα έπρεπε να έχει σημειώσει η Τουρκία όσον αφορά τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».


«Η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επιδεινωθεί», αναφέρει στο συμπέρασμά της η έκθεση του συνέταξαν τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής.
 
«Προστατεύστε τη Δημοκρατία»

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάλιστα, με μια άνευ προηγουμένου καταδικαστική ανακοίνωση, καλούν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας:
 

«Να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος του καθενός σε δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ως υποψήφια χώρα».

«Να επαναφέρει την ασυλία για τους κουρδικής καταγωγής βουλευτές, που αναιρέθηκε με μια πρωτοφανή απόφαση της πλειοψηφίας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τον Μάιο του 2016».

Την Τρίτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής, το κλείσιμο εφημερίδων και τις συλλήψεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η ίδια ανέφερε ότι αυτές «είναι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και υπονομεύουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία».
 
«Υπεύθυνος ο Ερντογάν»

Προσωπική προειδοποίηση απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ προς τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο καθιστά υπεύθυνο εάν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

Σε ομιλία του στην Μπριζ, ο Γιούνκερ τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

«Ό,τι κάνουν σήμερα οι τουρκικές αρχές με οδηγεί να πιστέψω ότι τελικά η Τουρκία δεν θέλει να προετοιμαστεί για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων», είπε.

Εάν δεν χαλαρώσει το καθεστώς της βίζας, ο Ερντογάν θα πρέπει να εξηγήσει στους Τούρκους γιατί συμβαίνει αυτό, θεωρεί ο Γιούνκερ.

«Έχουμε ανάγκη την Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τις βασικές μας αρχές», προειδοποίησε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί κατά πόσο έχει νόημα η συνέχεια των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας την τήρηση της πολιτικής και επικοινωνιακής στάσης του «σκληρού ροκ» απέναντι στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του για το πογκρόμ διώξεων που ξεκίνησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 14ης Ιουλίου κατά των γκιουλενιστών και των κεμαλικών.

Πιο πρόσφατες οι διώξεις σε βάρος των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος και των δημοσιογράφων της «
Cumhuriyet», που το καλοκαίρι του 2015 είχε αποκαλύψει τη συνεργασία του καθεστώτος Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος και το εμπόριο όπλων της τουρκικής κυβέρνησης με το ΙSIS.

«Δεν μ’ ενδιαφέρει αν με πουν δικτάτορα ή οτιδήποτε άλλο. Από το ένα αυτί θα μπει, από το άλλο θα βγει. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου», ήταν η νέα προκλητική δήλωση του Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη στο σύνολό της υποθάλπει την τρομοκρατία του PKK».

«Εμπρηστικές δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης που απευθύνονται στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ
P), παρά έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο», χαρακτηρίζουν τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου πολιτικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, με άρθρο της στην εφημερίδα «Hurriyet» η Τουρκάλα δημοσιογράφος Barcin Yinanc κατηγορεί τον Ερντογάν ότι με την επιβολή της αυταρχικής, στα όρια της δικτατορίας, πολιτικής ενός διεφθαρμένου καθεστώτος και τη συνεργασία που αναπτύσσει το κυβερνών κόμμα του ΑΚP με το κόμμα των εθνικιστών του Devlet Bahçeli, παράλληλα με την απομάκρυνση από τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, οδηγεί τη γειτονική χώρα προς την άβυσσο.

ΠΗΓΗ: topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.