“Θα σκοτώσουν αν χρειαστεί”: Ιστορικός επιπλήττει την καταστολή της διαμαρτυρίας DAPL (ΕΙΚΟΝΕΣ-VIDEO)



Επιμέλεια μετάφρασης  ο Γιώργος του Κλικ


Η Εταιρική Αμερική τελικά θα “εκκαθαρίσει” τους Ιθαγενείς Αμερικανούς, όπως εκείνους στο Standing Rock οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον αγωγό Dakota Access, “με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”, είπε στο RT ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ward Churchill.


Η αστυνομία χρησιμοποιεί ένα κανόνι νερού κατά των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια να περάσει ο (αγωγός) Dakota Access Pipeline από τον ινδιάνικο τομέα, στο Standing Rock, κοντά στον ποταμό Cannon Ball της Βόρειας Ντακότα, ΗΠΑ 20 Νοεμβρίου 2016. © Stephanie Keith / Reuters


“Οι Ιθαγενείς Αμερικανοί δεν έχουν δικαιώματα που [μια] εταιρεία υποχρεούται να τηρεί", δήλωσε ο Churchill, πρώην καθηγητής εθνικών μελετών του Πανεπιστημίου Colorado Boulder, παραφράζοντας μιαν απόφαση της περιόδου προ του εμφυλίου πολέμου του  Ανώτατου Δικαστηρίου για τα Αφρο-Αμερικανικά δικαιώματα. “Αυτή είναι η θέση τους και οι Ινδιάνοι που μπλέκονται στα πόδια της κερδοφορίας και των συμφερόντων αυτών που κάνουν κουμάντο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα “εκκαθαριστούν” με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”.





Η καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών στην Βόρεια Ντακότα είναι κομμάτι της αλυσίδας καταπίεσης της κυβέρνησης ΗΠΑ, που κακομεταχειρίζεται τους Αυτόχθονες Αμερικανούς “από την πρώτη μέρα”.

Την Κυριακή αστυνομικοί από το Morton County χρησιμοποίησαν κανόνι νερού και πλαστικές σφαίρες σε άοπλους διαδηλωτές κατά του αγωγού, που έχουν κάνει κατάληψη της ομοσπονδιακής γης από τον Αύγουστο.

Δεν αστειεύονται επ' αυτού και θα σκοτώσουν κόσμο αν χρειαστεί. Θα προτιμούσαν να μην το κάνουν, γιατί φτιάχνει κακή εικόνα στον τύπο, αλλά θα συνεχίσουν τη δουλειά τους”, είπε ο Churchill. “Δεν είναι μόνο η αστυνομία ανακατεμένη. Έχουμε και τις μισθοφορικές δυνάμεις, στην περίπτωση η TigerSwan, που είναι παρακλάδι της Blackwater, την οποία διευθύνει ένα πρώην μέλος της Delta Force (ΣτΜ, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ) και χρησιμοποιεί ειδικούς πράκτορες.  

Πάνω από 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις της τάξης το Σαββατοκύριακο. Εντούτοις, λέει ο Churchill, “είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις” τις δραστηριότητες της αστυνομίας από εκείνες “αυτής της ομάδας μισθοφόρων”. 

Σε μερικούς αναλυτές φαίνεται σαν η μισθοφορική ομάδα, η ιδιωτική ομάδα, η άκρως στρατιωτική τεχνογνωσία στο πεδίο, να διοικεί ουσιαστικά την αστυνομία”, πρόσθεσε.



Ο Δρ Rohini Haar των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε επίσης στο RT ότι τέτοιες μέθοδοι ελέγχου του πλήθους, όπως πλαστικές σφαίρες και εκτοξευτήρες νερού, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι λιγότερο επικίνδυνες από ότι τα πραγματικά πυρά.

"Ο θάνατος ή ο μη θάνατος είναι θέμα του πώς χρησιμοποιείται ένα όπλο παρά το ίδιο το όπλο", δήλωσε ο Haar. "Όταν οι σφαίρες από καουτσούκ χρησιμοποιούνται ανάρμοστα, όταν τα κανόνια νερού χρησιμοποιούνται ανάρμοστα θα προκαλέσουν τον θάνατο”.




Τα μέλη της φυλής των Sioux του Standing Rock και οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διαδηλώνουν για την κατασκευή του αγωγού των $3,8 δις μήκους 1.200 μιλίων, κυρίως λόγω της ανησυχίας ότι θα μολύνει κοντινές πηγές νερού, που τρέχει κάτω από μια φυσική δεξαμενή του ποταμού Missouri, και θα καταστρέψει ιερούς τόπους της φυλής.

"Μιλούν για πιθανή ρύπανση της παροχής νερού που τρέχει κάτω από τη γη η οποία είχε ήδη παρθεί παράνομα από αυτούς τους ανθρώπους και μιλούν για υποβάθμιση ενός ινδιάνικου τομέα που είχε τα καλύτερα χωράφια”, είπε ο Churchill, τονίζοντας ότι η εταιρεία με έδρα το Ντάλας που είναι πίσω από το σχέδιο "θα μπορούσε να σχεδιάσει τον DAPL γύρω από τον ποταμό  Missouri".

Την περασμένη εβδομάδα, ο Kelcy Warren, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energy Transfer Partners, είπε ότι “δεν υπάρχει άλλος δρόμος” για τον αγωγό και ότι θα “κατασκευάσουν σ' αυτή την θέση”.


Ο Churchill πιστεύει ότι μία από τις διαδρομές θα μπορούσε να τρέξειβόρεια του Bismarck”, αλλά αυτή η επιλογή ήταν εκτός θεώρησης, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης της παροχής νερού για την πρωτεύουσα της πολιτείας (το Bismarck) που έχει  “κυρίως λευκό πληθυσμό”.

"Έτσι, τον μετακίνησαν προς τα κάτω, μόλις ένα μίλι βόρεια του Standing Rock, επειδή εκεί υπάρχει αναλώσιμος πληθυσμός στα μυαλά των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε.

Εδώ, ο Churchill βλέπει επίσης έναν ιστορικό μοτίβο, που απορρέει από την εποχή που η γη, ο ορυκτός πλούτος και το νερό πάρθηκαν από τους αυτόχθονες Αμερικανούς   “προς όφελος του πληθυσμού των εποίκων”, ενώ οι αυτόχθονες έμειναν φτωχοί και περιορισμένοι σε “περιοχές που δεν θεωρούνταν κατοικήσιμες" στον γενικό πληθυσμό.




"Όλα για το κέρδος», λέει ο Churchill. “Αν αφαιρέσεις τα εδάφη των συνθηκών, αφαίρεσε μόνο τα εδάφη των συνθηκών από το εδαφικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένη την διάταξη του ορυκτού πλούτου, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα κατέρρεε αύριο”.

Με διακεκομμένη γραμμή είναι η αρχική χάραξη του αγωγού. Με συνεχή είναι αυτή που θέλουν να κατασκευάσουν, και με το κάτω κόκκινο είναι αρχαιολογικά σημεία των Σιού που κατεδάφισαν προληπτικά (!) ήδη από τις 3 Σεπτεμβρίου. Πιο κάτω είναι ιεροί βράχοι για τους Σιού, αλλά δεν βαριέσαι... Μπροστά στον πολιτισμό...

Πηγή:   rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.