Άνοιξαν τα σχολεία και έχουν και βιβλία! γράφει ο Πιτσιρίκος

 

Τα σχολεία άνοιξαν χτες σε όλη την Ελλάδα -εκτός από την Θάσο- και είμαστε όλοι χαρούμενοι που άνοιξαν τα σχολεία, ενώ υπάρχουν βιβλία και καθηγητές.

Αυτό είναι το διαχρονικό όραμα της Ελλάδας για τα σχολεία: να υπάρχουν βιβλία και καθηγητές.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση -στην πατρίδα μας δηλαδή- μια χώρα που έχει μάλλον το καλύτερο σύστημα Παιδείας στον κόσμο, ενώ οι μαθητές της έρχονται συνήθως πρώτοι στους διαθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς.

Αυτή η χώρα είναι η Φινλανδία.

Οι Φινλανδοί δεν ήταν ικανοποιημένοι από το εκπαιδευτικό τους σύστημα, οπότε το άλλαξαν.

Σήμερα, όλα τα σχολεία στην Φινλανδία θεωρούνται ίδια.

Αν ένας μαθητής αλλάξει πόλη ή γειτονιά, το σχολείο στο οποίο θα πάει δεν έχει καμία διαφορά από το προηγούμενο.

Η Φινλανδία είναι μια χώρα που ουσιαστικά δεν υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία -δεν χρειάζονται-, ενώ τα ιδιωτικά σχολεία που υπάρχουν είναι το γαλλικό, το αμερικάνικο κλπ.

Ίσως δεν είναι γνωστό σε πολλούς πως, ακόμα και κατά την διάρκεια της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης, οι οικονομικές ανισότητες στην καπιταλιστική Φινλανδία -που ανήκε βέβαια στην Δύση- ήταν μικρότερες ακόμα κι από αυτές που υπήρχαν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Δεν θα περιγράψω τι συμβαίνει στα σχολεία της Φινλανδίας -μπορείτε να το μάθετε με ένα απλό γκουγκλάρισμα ή βλέποντας το «Where to invade next» του Μάικλ Μουρ- αλλά θα περιοριστώ να γράψω πως οι μαθητές ξεκινούν το σχολείο στα 7 τους χρόνια, αντιμετωπίζονται σαν κανονικοί άνθρωποι, αντιμετωπίζονται σαν παιδιά που πρέπει να παίξουν και να ζήσουν τα παιδικά τους χρόνια -που δεν είναι μόνο το σχολείο-, έχουν πολύ λίγες ώρες μαθημάτων και δεν δίνουν εξετάσεις συνέχεια.

Το σχολείο στην Φινλανδία δεν είναι κουραστικό. Είναι απολαυστικό.

Κι όμως, οι Φινλανδοί μαθητές είναι τις περισσότερες χρονιές οι καλύτεροι μαθητές στον κόσμο.

Οι άριστοι μαθητές της Φινλανδίας βγαίνουν από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν τους ζητάει να αριστεύσουν.

Τους ζητάει να μάθουν.

Μια καλή ιδέα θα ήταν η Ελλάδα να αντιγράψει το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, προσαρμόζοντάς το στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Δεν είναι δύσκολο να γίνει αυτό.

Η Φινλανδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως και η Ελλάδα- και οι δυο χώρες έχουν σχέσεις και συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Μια ομάδα Φινλανδών εκπαιδευτικών και μια ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών -ανάμεσά τους και Έλληνες που εργάζονται στην Φνλανδία- θα ήταν αρκετή για ένα πρόγραμμα αλλαγής των ελληνικών σχολείων.

Η Ελλάδα μπορεί να μιμηθεί την Φινλανδία και να βελτιώσει σταδιακά τα σχολεία της.

Από την άλλη, μπορεί να συνεχίσει να πανηγυρίζει που στα ελληνικά σχολεία υπάρχουν βιβλία.

ΠΗΓΗ:  pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.