Για όλα αυτά, κουβέντα...



Ο Α. Τσίπρας αφού έβαλε τέλος στους αεριτζήδες ("τέρμα οι αεριτζήδες" είπε) μέσω του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και περιέφερε τα 246 εκ. ευρώ, τίμησε τους αεριτζήδες εργολάβους της Ολυμπίας Οδού (περισσότερα από 4 δις! αυτά που θα δώσει το Δημόσιο για τους ιδιωτικούς και πανάκριβους αυτοκινητοδρόμους) οι οποίοι:
- επι χρόνια εισπράττουν διόδια και σκορπούν θάνατο στον Κορίνθου – Πατρών

-
 κατασκευάζουν έναν δρόμο με δανεικά και με αγύριστο κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα. Από τα 1,487 εκατομμύρια ευρώ που είναι το κόστος του έργου το 39% προέρχεται από δημόσιο και ΕΕ, το 29% από δάνεια, το 23% από διόδια και μόλις το 6% από τους “επενδυτές”!!!

-
 αξιοποιούν τις λεόντειες συμβάσεις για να ζητούν συνεχώς αποζημιώσεις (σε μερικές εκατοντάδες εκ ευρώ υπολογίζονται τα πανωπροίκια στην Ολυμπία Οδό για αποζημιώσεις, “πριμ επιτάχυνσης” και άλλα ωραία…)

-
 ενώ είχαν την αποκλειστική ευθύνη για την χρηματοδότηση των έργων ζήτησαν και πήραν επιπλέον 1,8 δις (εποχή Χρυσοχοϊδη, για όλους τους αυτοκινητοδρόμους) ενώ για την Ολυμπία περικόπηκε και μέρος του έργου που ήταν υποχρεομένοι να παραδώσουν (μείον το κομμάτι Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα το οποίο πήρε ο κουμπάρος Καλογρίτσας)

-έχουν για 30 χρόνια
 την εκμετάλλευση των εθνικών οδών, για την κατασκευή των οποίων κατέβαλαν λιγότερο από το 10% του κόστους (μάλλον δεν έβαλαν ούτε cent αν συνυπολογιστούν οι γνωστές πρακτικές υπερτιμολογήσεων, αποζημιώσεις, έκτακτες ενισχύσεις, κλπ)

-
 όπως έχει δημοσιευτεί, συμφώνησαν με τον κ. Σπίρτζη -αξιοποιώντας ρύθμιση του Ν. Βορίδη- την πρόωρη λειτουργία τουλάχιστον δύο εκ των τριών προβλεπόμενων αμφίπλευρων διοδίων πριν την ολοκλήρωση του έργου, μάλιστα πριν το τέλος του έτους

-
 έχουν εισπράξει κατά το χρονικό διάστημα 2008-2013 από τα διόδια συνολικά 445,2 εκατ. ευρώ περίπου (μόνο η Ολυμπία Οδός)

-
 διώκουν τους πολίτες που κινητοποιήθηκαν ενάντια στις λεόντειες συμβάσεις, στα πανάκριβα διόδια και στους δομους καρμανιόλα.

Για όλα αυτά, κουβέντα...

Στην φώτο οι πηγές χρηματοδότησης και η κατανομή πόρων για την Ολυμπία Οδό (δεν περιλαμβάνονται τα νταβατζηλίκια εκατοντάδων εκ ευρώ των τελευταίων ετών) .




Μ.Κοδέλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.