Ρωσία: Θριάμβευσε ο Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές με 44,5%
Άνετη νίκη κατήγαγε η Ενωμένη Ρωσία, το κυβερνών κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Δούμα.
Με καταμετρημένο το 25% των ψήφων, η Ενωμένη Ρωσία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 51%.
Ανακατάταξη έχουμε στη δεύτερη θέση, με το εθνικιστικό LDPR να εκτοπίζει με 15,1% το Κομμουνιστικό Κόμμα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, το οποίο με ποσοστό 14,9% κατατάσσεται τρίτο.
Στην τέταρτη θέση πέφτει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» του Σεργκέι Μιρόνοφ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 6,4%.
Τα υπόλοιπα 10 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 5%, ωστόσο ενδέχεται να εκλέξουν βουλευτές μέσω των 225 μονοεδρικών περιφερειών, όπου εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σύστημα.
Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το πρωί της Δευτέρας μαζί με τα οριστικά στοιχεία της συμμετοχής, η οποία, όμως, φαίνεται από νωρίς ότι κινήθηκε σε ρηχά νερά.
Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις κατέδειξαν τριγμούς στη δημοφιλία της Ενωμένης Ρωσίας, κυρίως λόγω της οικονομίας, η οποία παραπαίει, εξαιτίας αφ’ ενός της κάθετης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και αφ’ ετέρου των δυτικών κυρώσεων.
Παρ’ όλα αυτά, η δημοφιλία του Πούτιν κινείται σταθερά πέριξ του 80%, κάτι που δείχνει πως οι ψηφοφόροι δέχονται το αφήγημα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το οποίο οι κυρώσεις αποτελούν την εκδίκηση της Δύσης, η οποία προσπαθεί να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία, εκδικούμενη για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Επεισόδια στο Κίεβο
Μαζί με τους εντός Ρωσίας ψηφοφόρους το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και περίπου 2 εκατομμύρια Ρώσοι που διαμένουν στο εξωτερικό και ψήφισαν σε 370 διπλωματικές αποστολές σε 145 χώρες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκλογική διαδικασία των Ρώσων στο Κίεβο, η οποία διεκόπη προσωρινά από ομάδα ατόμων που μπλόκαρε την είσοδο στη ρωσική πρεσβεία και συγκρούστηκε με άνδρες της αστυνομίας.
Η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο είχε γίνει στόχος επίθεσης και το πρωί του Σαββάτου.
Ανάλογο περιστατικό είχαμε και στην Οδησσό, όπου η αστυνομία συγκρούστηκε με ομάδα εθνικιστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο προξενείο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου ήταν οι πρώτες στις οποίες ψήφισαν και οι πολίτες της Κριμαίας, της περιοχής που η Ρωσία προσήρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσινγκτον αντέδρασαν έντονα στη συμμετοχή των πολιτών της Κριμαίας στις εκλογές, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα στην προσαρτηθείσα περιοχή.
Υπό στενή παρακολούθηση
Το αληθινό διακύβευμα των εκλογών, καθώς η νίκη της Ενωμένης Ρωσίας θεωρείτο λίγο ως πολύ δεδομένη, ήταν το πού βρίσκεται η στήριξη προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω μιας έντονης οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά και των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.
Οι βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν επίσης μια δοκιμασία ως προς το κατά πόσο το Κρεμλίνο μπορεί να διαχειριστεί μια ήρεμη εκλογική διαδικασία.
Οι προηγούμενες εκλογές, το Δεκέμβριο του 2011, είχαν πυροδοτήσει ένα μπαράζ βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έπειτα από κατηγορίες κατά του Κρεμλίνου ότι είχε προχωρήσει σε νοθεία, ώστε να ενισχύσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, από την πλευρά του, αντιμετώπισε τις εναντίον του αντιδράσεις με βίαιη καταστολή, ενώ κατ’ εντολή του το Κοινοβούλιο πέρασε δρακόντειους νόμους που αυστηροποιούσαν το πλαίσιο για τις διαδηλώσεις.
Δεν είναι όμως μόνο το Κρεμλίνο που δεν επιθυμεί να δει το 2011 να επαναλαμβάνεται. Είναι και συνολικά η διεθνής κοινότητα, με τον ΟΑΣΕ να έχει τοποθετήσει παρατηρητές του σε αρκετά εκλογικά τμήματα, όπως έπραξαν και αρκετά κράτη μεμονωμένα.
Μέχρι στιγμής πάντως σοβαρές παρατυπίες δεν έχουν καταγγελθεί.
Στην περιφέρεια Αλτάι της Σιβηρίας, η αστυνομία δέχθηκε και ερευνά καταγγελίες για νοθεία, καθώς πολίτες επεχείρησαν να ψηφίσουν πάνω από μία φορά σε αρκετά εκλογικά τμήματα.
Στη Μόσχα, κάποιες δεκάδες άτομα συνελήφθησαν, διότι πραγματοποιούσαν κομματική εκδήλωση την παραμονή των εκλογών, κάτι που απαγορεύεται.
Το Κρεμλίνο προσπάθησε με κάθε ευκαιρία να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι οι συγκεκριμένες εκλογές θα είναι οι «καθαρότερες» που έχουν γίνει ποτέ.
Στον προεδρικό θώκο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής είχε τοποθετηθεί η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Έλα Παμφίλοβα, αφού απομακρύνθηκε ο προκάτοχός της, στον οποίο χρεώθηκαν οι παρατυπίες του 2011.
Ωστόσο αυτό που παρατηρούν αρκετοί είναι οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν στο εκλογικό σύστημα, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν το Κρεμλίνο και, φυσικά, τον ίδιο τον Πούτιν.
Κατ’ αρχάς, η εφαρμογή του μικτού συστήματος διασφαλίζει πως μια ψήφος διαμαρτυρίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο (κάτι που τελικά δεν συνέβη) δεν θα επηρέαζε την Ενωμένη Ρωσία, η οποία έχει τη φαρέτρα για να ενισχύσει ανεξάρτητους υποψηφίους της επιλογής της στις μονοεδρικές περιφέρειες.
Κατά δεύτερον, οι βουλευτικές εκλογές έχουν αποσυνδεθεί από τις προεδρικές. Μέχρι το 2011, η θητεία των μελών της Δούμα ήταν τετραετής και οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές. Όμως οι βουλευτές που θα προκύψουν από τις συγκεκριμένες εκλογές θα υπηρετήσουν για πέντε χρόνια, ενώ η προεδρική θητεία έχει επιμηκυνθεί κατά ένα έτος και έχει γίνει εξαετής. Κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο του 2018, άρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και στην περίπτωση ενός μη επιθυμητού αποτελέσματος, θα είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να ανασυνταχθεί και να παραμείνει άνετα στο Κρεμλίνο.
Σημειώνεται ότι ο Πούτιν, ο οποίος είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός κυβερνά τη Ρωσία από το 2000, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Αν, ωστόσο, το πράξει και εκλεγεί, θα παραμείνει στο θώκο μέχρι το 2024, δηλαδή θα έχει κυβερνήσει τη Ρωσία περισσότερο από όσο κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
Κατά τρίτον, οι παρούσες εκλογές διεξήχθησαν τρεις μήνες νωρίτερα από το κανονικό (18 Σεπτεμβρίου αντί 4 Δεκεμβρίου). Δηλαδή, η προεκλογική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε μεσούντος του Αυγούστου και οι κάλπες στήθηκαν πριν ξεκινήσουν οι παραδόσεις στα πανεπιστήμια και, συνακόλουθα, οι όποιες φοιτητικές διαδηλώσεις.
Το εκλογικό σύστημα
Η ρωσική Κάτω Βουλή, πιο γνωστή ως Δούμα (=λογική σκέψη), ασκεί μαζί με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τη νομοθετική εξουσία στη Ρωσία. Τα δύο σώματα συναποτελούν την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Η Δούμα αποτελείται από 450 μέλη πενταετούς θητείας. Το εκλογικό σύστημα είναι το μικτό αναλογικό/πλειοψηφικό. Με άλλα λόγια, οι 225 βουλευτές εκλέγονται μέσω ομοσπονδιακών ψηφοδελτίων, ενώ οι υπόλοιποι αναδεικνύονται με πλειοψηφία από μονοεδρικές περιφέρειες.
Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, δηλαδή οι Ρώσοι πολίτες άνω των 18 ετών που ζουν εντός ή εκτός Ρωσίας, ανέρχονται σε σχεδόν 111 εκατομμύρια και εκλήθησαν να επιλέξουν μεταξύ 14 από τα συνολικά 77 ρωσικά κόμματα.
Οι κάλπες παρέμειναν ανοικτές από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. Όμως, καθώς η Ρωσία εκτείνεται σε 11 ζώνες ώρας, παρέμειναν ανοικτές για 22 ώρες.
Πρώτη ξεκίνησε να ψηφίζει, στις 8 π.μ. τοπική ώρα (11 μ.μ. ώρα Ελλάδας/Κύπρου και Μόσχας της 17ης Σεπτεμβρίου), η χερσόνησος της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή (απέναντι από την Αλάσκα) και το Καλίνινγκραντ έριξε την αυλαία της ψηφοφορίας στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας/Κύπρου και Μόσχας.
Η Δούμα του 2011
Στην απερχόμενη Δούμα η Ενωμένη Ρωσία του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε 238 έδρες.
Στην Κάτω Βουλή εκπροσωπούνταν επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 92 έδρες, το κόμμα Δίκαιη Ρωσία του Σεργκέι Μιρόνοφ με 64 και το Φιλελεύθερο Κόμμα (LDPR) του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 56.
Αν και τυπικά τα τρία αυτά κόμματα συνιστούν την επίσημη αντιπολίτευση, κανένα δεν ασκεί ουσιαστική κριτική στη διακυβέρνηση της Ενωμένης Ρωσίας.
Έτσι, το κυβερνών κόμμα, επωφελούμενο τόσο από την απουσία σοβαρής αντιπολίτευσης όσο και από τη σύνδεσή του με τον 63χρονο Πούτιν (ο οποίος δεν είναι μέλος κανενός κόμματος), απολαμβάνει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ρώσων πολιτών.
Από την άλλη, φιλελεύθερα κόμματα όπως το Γιαμπλόκο ή το Παρνάς, τα οποία δεν έχουν έδρες στη Δούμα και δεν εντάσσονται στη λεγόμενη «συστημική αντιπολίτευση», είναι ουσιαστικά αποκλεισμένα από τα κρατικά ΜΜΕ και, σύμφωνα με αναλυτές, θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν έβλεπαν εκπρόσωπό τους στη νέα Κάτω Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια: