Σάκης Kαράγιωργας: ο Δάσκαλος, ο αγωνιστής, o πνευματικός άνθρωπος

O Σάκης Καράγιωργας, λίγο μετά την αποφυλάκισή του, αγκαλιάζει τον γιο του


Όσοι βαρύ το χέρι του φόβου δεν αισθάνονται...


Συντάκτης: Ζωή Χαλιδιά

Αύγουστο του 1985 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» ο μόλις 55 ετών πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάκης Καράγιωργας.

Ο Καράγιωργας, καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στην έδρα Δημόσιας Οικονομικής, πέρασε 4 χρόνια και κάτι της πολύτιμης ζωής του στις φυλακές Αβέρωφ, Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού και Κορυδαλλού, εξαιτίας της αντιδικτατορικής του δράσης. Ηταν αυτός που έβαζε βόμβες.

Σε μια επιχειρησιακή προετοιμασία, ένα καλοκαίρι, σε ένα υπόγειο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που ρύθμιζε, έσκασε στο δεξί του χέρι, σκορπίζοντας μικρά κομμάτια της σάρκας του στους γύρω τοίχους.

Ερμούπολη, δίπλα στο Νεώριο Σύρου | 

Συλλαμβάνεται και κρατείται πέντε μήνες σε αυστηρή απομόνωση στα κελιά της Ασφάλειας. Υποβάλλεται σε σκληρά βασανιστήρια. Κάποιες νύχτες, στα κρυφά, ένας φύλακας τον ανεβάζει στην ταράτσα να πάρει ανάσα. Το άλλο χέρι που του απέμεινε, ο Καράγιωργας το ύψωσε στους στρατοδίκες του.

Εν ολίγοις τα χέρια του Καράγιωργα καμία σχέση δεν έχουν με χέρια καθηγητών, όπως λόγου χάρη του κύριου Φορτσάκη, που τα χρησιμοποιεί για να τα υψώνει επιδεικτικά στους φοιτητές. Ή του καθηγητή Πανούση που επίσης ξεσυνερίστηκε και κούνησε το δάχτυλο σε φοιτητές, κατά τον σύντομο πολιτικό του βίο.

Το μεγάλο χρέος

H «απολογία» του Καράγιωργα στη δίκη ήταν ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του χουντικού φασισμού. Σε αυτή τη θρυλική απολογία, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των άλλων, όρισε το καθήκον του δασκάλου και των πνευματικών ανθρώπων.
Αυτός ο ορισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με το όνομά του.

"…Εχα χρέος, πρτον, ς νθρωπος πέναντι τς στορίας. πέναντι δηλαδ λων κείνων ο ποοι γωνίσθησαν μ τν λόγον μ τ πλα, κείνων πο χυσαν ποταμος αματος δι ν κληροδοτήσουν ες μς τν λευθερίαν κα τν δημοκρατίαν…

Εχα χρέος ς καθηγητς πέναντι ες τος φοιτητάς μου. Ες τος νέους ατος δν μετέδιδα μόνον ξηρς πιστημονικς γνώσεις. Τος εχα γαλουχήσει μ τν δέαν τι ρθα ποφάσεις π τν μεγάλων προβλημάτων τς χώρας λαμβάνονται μόνον μ τν δημοκρατικν διαδικασίαν πιλογς, θ μουν συνεπς κα θ θεωρετο δι’ μ φυγομαχία ἐὰν δι το γνος μου δν δικαίωνα τς δέας μου περ λευθερίας κα δημοκρατίας πέναντι τν φοιτητν μου.

Τέλος, κύριοι στρατοδίκαι, εχα να προσωπικν χρέος πέναντι το λληνικο λαο κα τς πατρίδος. Ατς λας κανεν πολλς θυσίας κα δαπανς χάριν μο. Μ σπουδασεν ες τ λληνικ πανεπιστήμια, μ στειλεν μ ποτροφίαν δι’ νωτέρας σπουδς ες τ ξωτερικόν, μ κανεν καθηγητν νωτάτης σχολς κα νώτατον κρατικν λειτουργόν.

Δι’ λας ατς τς θυσίας τί ζητε ς ντάλλαγμα π μ λληνικς λας κα πατρίς; Τί ζητε π λους τος πνευματικος νθρώπους; Δύο μόνον πράγματα. Ν προσφέρουν τς πιστημονικάς των πηρεσίας κα ν εναι ο θεματοφύλακες τν θικν κα πνευματικν ξιν το λληνικο λαο. Εχα ποχρέωσιν, πομένως, κύριοι στρατοδίκαι, ν ξοφλήσω ατ τ μεγάλο χρέος μου, κόμη κα ἐὰν παρίστατο νάγκη ν δώσω κα τν ζωήν μου"

Καταδίκη και αμνηστία

Είναι κοινό μυστικό ότι στην πολύχρονη διάρκεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου, η πλειονότητα των πανεπιστημιακών και πνευματικών ανθρώπων της χώρας δεν συναντήθηκε με τις αξίες του Καράγιωργα. Η Ιστορία όμως έχει τις δικές της ασύμμετρες διαταραχές.

Εξάλλου κι ο ίδιος δεν ξεσυνεριζόταν τον χρόνο. Προσπαθούμε -έλεγε χωρίς δασκαλισμούς- γι’ αυτούς που θα έρθουν έπειτα από εμάς. Υστερα από πενήντα, εκατό ή και περισσότερα χρόνια… Λόγω της δράσης του ο Σάκης Καράγιωργας καταδικάστηκε από το «Εκτακτον Στρατοδικείον Αθηνών» στην ποινή «της ισοβίου καθείρξεως». Αποφυλακίστηκε με τη γενική αμνηστία.


Προσωπικά, δεν θα σταματήσω να λέω ότι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό ως άνθρωπο είναι ότι τράβηξε τις αρχές του ώς τα άκρα. Μέχρι τον ακρωτηριασμό του. Οτι αυτό που τον έκανε τόσο σπουδαίο ήταν η υψηλή αίσθηση δικαίου που τον κατείχε. Κι αυτό που μας έκανε να τον αγαπήσουμε τόσο πολύ είναι ότι ουδέποτε έγινε διερμηνευτής κάποιας ψευδοεξουσιαστικής αναγκαιότητας. Μήτε χαριεντίστηκε με αξιωματούχους για να νιώσει κάτι τις. Μπορούσε κι από μόνος του.

Ο νόμος του μεγάλου Αλλου

Θυμάμαι λίγες ώρες μόλις μετά την αποφυλάκισή του, απογευματάκι, όταν «ρουφούσε με τα μάτια του το φως της οικουμένης», να μας δίνει εντολή να μην αφήνουμε πολιτικούς κρατουμένους στη φυλακή. Να μας λέει, πριν πιει το πρώτο «ελεύθερο καφεδάκι» με τον πολυβασανισμένο Αλέκο Παναγούλη, ότι αυτή η μορφή επιτήρησης και τιμωρίας που λέγεται φυλακή ούτως ή άλλως δεν έχει νόημα.

Σήμερα ο Σάκης Καράγιωργας είναι για τους περισσότερους πολίτες το όνομα μιας κεντρικής οδού, ενός παράδρομου, μιας πλατείας ή ενός αμφιθεάτρου. Για κάποιους λίγους είναι μονάδα μέτρησης της ανθρώπινης δύναμης, της ηθικής διάστασης, της ιδεολογικής χωρητικότητας.

Και για κάποιους που τον ζήσαμε ως παιδιά στα επισκεπτήρια των φυλακών και στα μετέπειτα λίγα χρόνια του, ως ενήλικοι, είναι ο νόμος του μεγάλου Αλλου. Που δεν θα τον παραβούμε ποτέ ό,τι κι αν λέει κάθε Κρέοντας.

ΠΗΓΗ: efsyn ΜΕΣΩ nostimonimar


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.