Η NEA ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΚΑΙ Η ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


του John Helmer, Μόσχα
Επιμέλεια Μετάφρασης: Ο Γιώργος Του Κλικ


Σχόλιο επιμελητή μετάφρασης
Αφήνοντας κατά μέρος τα ορθόδοξα ρωσικά δόγματα και τους ευσεβείς ή μη πόθους εκπλήρωσης τους, δυο είναι τα πράγματα που προκύπτουν ξεκάθαρα από το άρθρο του κάθε άλλο παρά τυχαίου John Helmer.
Το πρώτο
Οι αλλαγές που προμηνύονται στον κόσμο θα είναι σαρωτικές και θα ανατρέψουν ολοκληρωτικά τον τρόπο με τον οποίο αντικρίζαμε τους παγκόσμιους χάρτες μέχρι σήμερα.
Είναι γνωστή η αρχαία κινέζικη κατάρα “σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς”. Πιο ενδιαφέροντες από τους σημερινούς δύσκολα θα βρει κανείς στην ανθρώπινη ιστορία.
Το δεύτερο και σπουδαιότερο
Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ελληνική κυβέρνηση.
Ή θα συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση αυτού του χάρτη σαν ανεξάρτητος και κυρίαρχος λαός ή θα καταλήξουμε σαν χώρος αποβλήτων, σαν σκουπιδοτενεκές της παγκόσμιας κοινότητας. Ο μοναδικός στην Δυτική λεγόμενη Ευρώπη.
Ας κάνουμε τελικά αυτό το ρημάδι το κλικ ρε παιδιά.
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ  
Αυτοί μόνο να μας θάψουν θέλουν.


Στις 9 Αυγούστου, στην Αγία Πετρούπολη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η στιγμή είναι επαναστατική. Δεν έχει υπάρξει μια συγκρίσιμη πολιτική καμπή στα 67 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Ούτε στον αιώνα από τότε που η Οθωμανική Αυτοκρατορία συμμάχησε με τη Γερμανία εναντίον της Ρωσίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτε στους δύο αιώνες από τότε που ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ Β και ο Ρώσος Τσάρος Αλέξανδρος Α ευθυγραμμίστηκαν κατά του Ναπολέοντα και των Βρετανών.

Ρωσικές πηγές λένε πως είναι βέβαιες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν προειδοποίησαν τον Ερντογάν ή βοήθησαν τις δυνάμεις του να επικρατήσουν στο πραξικόπημα της 15ης και 16ης Ιουλίου εναντίον του. Αφότου ο Ερντογάν ξεκίνησε το δικό του αντι-πραξικόπημα, και στην μάχη που συνεχίζεται ακόμα μεταξύ των ισλαμικών δυνάμεων του Ερντογάν και του τακτικού τουρκικού στρατού, οι πηγές προσθέτουν, ότι υπήρξε και θα υπάρξει ρωσική βοήθεια. Εξηγούν ότι είναι περισσότερο για το μέλλον παρά για την έκβαση της αντιπαράθεσης της περασμένης εβδομάδας που ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Şimşek είπε στον ομόλογό του Arkady Dvorkovich στη Μόσχα την Τρίτη: "Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, για την υποστήριξη της δημοκρατίας και της τουρκικής κυβέρνησης".

Οι ρωσικές πηγές λένε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί ότι οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν ένα τίμημα, που θα διευθετηθεί σύντομα, στις αμφίδρομες συναλλαγές τους: το φυσικό αέριο, τα πυρηνικά και άλλα ενεργειακά σχέδια. Συν ο τουρισμός. Εντούτοις πολλά περισσότερα διακυβεύονται, προσθέτει μία από τις πηγές. “Ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του, πιστεύουν ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Τον υποστηρίζουν τώρα που δίνεται η ευκαιρία να αναδιοργανωθεί η σχέση με την Τουρκία. Θέλουν να εξασφαλίσουν τη Ρωσία από την περικύκλωση στα νότια σύνορα και τη Μαύρη Θάλασσα, από τον διαμελισμό του Καυκάσου, και από την επίθεση στο Κρεμλίνο από τους εχθρούς του. Αυτή τη στιγμή, καθώς καταρρέει η Ευρώπη, ο εχθρός είναι οι ΗΠΑ και η υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Εάν η Τουρκία τα σπάσει με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ είναι ένας παραπληγικός. Θα δούμε πώς ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα επιλέξουν να απεικονίσουν την νέα Ρώμη (*), το νέο Βυζάντιο (*) την επόμενη Τρίτη".

Η ατζέντα της νέας συμμαχίας επισημοποιήθηκε σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣτΜ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας) το απόγευμα της Δευτέρας. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε: "Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στη Ρωσία που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου".

Δεν αναφέρθηκαν οι στρατιωτικές ενημερώσεις καθώς και εκείνες των υπηρεσιών ασφαλείας που ο Πούτιν είχε από τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Shoigu και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Mikhail Fradkov. Επίσης παραλείφθηκαν οι ενημερώσεις  από τον αναπληρωτή διευθυντή του συμβουλίου, Ρασίντ Nurgaliyev και από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Bortnikov.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Shoigu, Fradkov, Nurgaliyev, και Bortnikov.

Οι ρωσικές πηγές απορρίπτουν την αφήγηση του ξένου τύπου για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας, αφήγηση που προτείνει πρότερη γνώση του πραξικοπήματος από Άραβες και Ισραηλινούς. “Σχεδιασμοί, δωροδοκίες, και ευσεβείς πόθοι υπήρξαν”, σχολιάζει μια από τις πηγές. "Αλλά γνώση και συμμετοχή - αυτό δεν συνέβη".

Σε μια ανάλυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ο Yevgeny Krutikov, ανταποκριτής του Vzglyad στη Μόσχα, ανέφερε ότι δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ του Τουρκικού Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Κακή διοίκηση και έλεγχος σε κάθε υπηρεσία. Και ανεπαρκή στρατεύματα και δύναμη πυρός στους δρόμους για την καταπολέμηση των συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν.

"Απλά δεν υπήρχαν αρκετοί αντάρτες. Δεν υπήρχε ιεραρχία. Οι “μονάδες κατάληψης” σημαντικών εγκαταστάσεων αποτελούνταν το πολύ από 10 άτομα υπό τη διοίκηση αξιωματικών με βαθμό από λοχαγό έως αντισυνταγματάρχη. Μεταξύ της ηγεσίας των εξεγερμένων δεν υπήρχε κανείς πάνω από το βαθμό του συνταγματάρχη. Η όλη “παρέα [των ανταρτών]” έκανε ότι μπορούσε. Για να καταλάβεις την εξουσία σε μια άκρως στρατιωτικοποιημένη χώρα [χρειάζεσαι] περισσότερο από ένα τάγμα αρμάτων και δυο ελικόπτερα. Στις μεγαλύτερες μεραρχίες αυτοί [οι αντάρτες] απλά δεν μπορούσαν να δώσουν διαταγές – χωρίς να σκοντάφτουν στην απαίτηση να μπορούν να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα: μα ποιοι είσαστε τελικά;”.

Βόηθησαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τον Ερντογάν; "Αυτό είναι εξωπραγματικό”, σύμφωνα με τον Krutikov. "Δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των ρωσικών και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Άλλωστε, όλες οι επαφές είχαν παγώσει μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους [SU-24]. Οι ραδιοεπικοινωνίες των χειρισμών των ενόπλων δυνάμεων κατά το πραξικόπημα παρακολουθούνταν από τους στρατιωτικούς μας. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι πληροφορίες αυτές να διαβιβάστηκαν στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις".

Οι ρωσικές πηγές δεν δεσμεύονται ως προς τον ρόλο που οι στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έπαιξαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 15ης Ιουλίου στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και αλλού για να ενθαρρύνουν ή να μην αποθαρρύνουν, την προσπάθεια για την ανατροπή του Ερντογάν. Αυτό που είναι βέβαιο τώρα, καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, σύμφωνα με Έλληνες και Κύπριους αναλυτές, είναι ότι η Τουρκία έχει στραφεί εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. "Η Τουρκία κινείται τώρα μακριά από την δυτική εξάρτηση”, λέει μια καλά ενημερωμένη πηγή της περιοχής που ζητά να μην αποκαλυφθεί. "Αυτό είναι λογικό γεωπολιτικά επειδή η Δύση έχει χάσει τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή. Άλλοι στενοί σύμμαχοι της Δύσης στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, γίνονται αυτόνομοι, με την έννοια ότι δεν υπακούν στις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν σαν ένας ηγεμόνας. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να υπαγορεύει ή ακόμη και να προτείνει λύσεις σε συγκρούσεις ή αντιπαλότητες, όπως στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, ή στην Παλαιστίνη. Τώρα, με ή χωρίς την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον τουρκικό πραξικόπημα, ο Ερντογάν βλέπει την ευκαιρία του για να κάνει την Τουρκία πιο αυτόνομη, κι έτσι την εκμεταλλεύεται".

Οι ρωσικές πηγές συμφωνούν. Αναφερόμενη στην υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (δεξιά), της οποίας τα σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, την Τουρκία, τη Συρία και την Κύπρο έχουν αναφερθεί εδώ και εδώ, μια πηγή της Μόσχας καταλήγει: "Τα σχέδια της Νούλαντ έχουν αποτύχει όλα. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν με τους Τούρκους. Χάνοντας την Τουρκία από τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές του σημαίνει επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύουν [την θέληση τους] στην περιοχή. Μην περιμένετε ότι οι Αμερικανοί θα το δεχτούν άνετα. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή. Αλλά αν η Κλίντον κερδίσει, θα υπάρξει μια αμερικανική αντεπίθεση. Θα είναι πολύ αργά".

Όπως οι Γαλλίδες πριγκίπισσες και η Νούλαντ έχουν δημοσίως προτείνει, οι επαναστάσεις απαιτούν κέικ, ή τουλάχιστον cookies. Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των συστατικών των επιχειρήσεων του Ερντογάν και του Πούτιν, κατατέθηκαν με σβελτάδα στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου μεταξύ Dvorkovich και Σιμσέκ (κάτω, αριστερά, δεξιά). Καθώς και στην επόμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και των Τούρκων Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας, Νιχάτ Zeybekci και Μπεράτ Albayrak. Λεπτομέρειες των συνομιλιών τους, μπορούν να διαβαστούν εδώ.

Ο Dvorkovich τέρμα αριστερά. Ο Σιμσέκ δεξιά.

Στρατιωτικές πηγές πιστεύουν ότι η θέση του Ερντογάν είναι ακόμα κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. "Οι αριθμοί και η εξάπλωση των εκκαθαρίσεων σου λένε ότι αυτό είναι ένα συνεχές πραξικόπημα, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε εθνικές ή κοινοτικές εξεγέρσεις ανά πάσα στιγμή, ή σε εμφύλιο πόλεμο. Η Ρωσία τοποθετείται, όπως έκανε και στο παρελθόν, υπέρ της σταθερότητας του τουρκικού κράτους – και αυτό τώρα σημαίνει Ερντογάν. Το Κρεμλίνο είναι ενάντια στη διάλυση. Τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, μια αδύναμη Τουρκία σήμαινε για τη Μόσχα ότι οι εχθροί της Ρωσίας αποκτούσαν τον έλεγχο των ζωτικών ρωσικών συμφερόντων της εποχής, όπως τα Στενά".

Ελληνικές, κυπριακές και ρωσικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά με την τρέχουσα πορεία των γεγονότων λένε ότι οι κύριοι ρωσικοί στόχοι είναι προφανείς. Ο Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσει την εξαγωγή τζιχαντιστών, ISIS, και ανατρεπτικών στοιχείων προς το ρωσικό Καύκασο, με τη μορφή των Τσετσένων. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει την συνεχή αλλαγή τακτικής του καθεστώτος στη Συρία, και όχι λιγότερο στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ασία. Οι πηγές πιστεύουν ότι στη σημερινή δύσκολη θέση του, ο Ερντογάν είναι ένα καλύτερο στοίχημα για το Κρεμλίνο από τον τουρκικό στρατό, ή από τις λεγόμενες κεμαλικές ή γκιουλενιστικές (ΣτΜ, που αναφέρονται στον πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, τον  Fethullah Gülen) πολιτικές ομάδες, οι οποίες ενθαρρύνονται από τις ΗΠΑ. Αν τα φιλο-αμερικανικά ή τα φιλο-νατοϊκά στοιχεία μπορούν να ξεριζωθούν και να καταστραφούν, η Ρωσία θα αισθανθεί πιο ασφαλής - εφόσον ο σουνιτικός ισλαμικός προσανατολισμός του Ερντογάν θα κάνει ειρήνη με τη Ρωσία, όπως έκαναν οι Σιίτες του Ιράν και του Ιράκ.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο στρατιωτικό ιστορικό, “Ο Πούτιν σήμερα δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από τον Τσάρο [Νικόλαο Β] το 1914. Η απροβλεψιμότητα και η αστάθεια στην Τουρκία είναι απειλές για τη Ρωσία, διότι αφήνουν χώρο σε πιο ισχυρούς εχθρούς". Για το παρόμοιο συμπέρασμα ενός δυτικού ιστορικού ως προς το σημείο αυτό, διαβάστε αυτό.

Πολιτικοί οικονομολόγοι στη Μόσχα βλέπουν το αμοιβαίο όφελος για τη Μόσχα και την  Άγκυρα εάν το South Stream (δηλαδή το Turkish Stream), το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου, μπορέσει να αναβιώσει. Η Gazprom θα εξασφαλίσει την πώληση μεγαλύτερου όγκου αερίου προς το νότο και δυτικά. Η Τουρκία θα μπορέσει να επωφεληθεί με το να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για το ρωσικό αέριο, αλλά και για τις νέες ροές από το Ισραήλ, ίσως και από τον Λίβανο, ενδεχομένως ακόμη και από την Κύπρο.

Ένας πολύ γνωστός Κύπριος αναλυτής παρατηρεί: “Ναι, η Κύπρος θα είναι σε καλύτερη θέση τελικά, αν και η κατάσταση γύρω μας είναι τραγική. Τουλάχιστον, η ηγεμονία, η δυτική ηγεμονία, έχει τελειώσει. Αυτό είναι καλό, γιατί ένα μεγάλο μέρος του [κυπριακού] προβλήματος προήλθε από την εν λόγω [αγγλο-αμερικανική] ηγεμονία και τις προσπάθειές της να διατηρηθεί. Η ανατροπή του Αραβικού εκσυγχρονισμού υπήρξε το μεγαλύτερο έγκλημα του τέλους του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα".

Από αριστερά προς τα δεξιά: Σαντάμ Χουσεΐν, 30 Δεκεμβρίου 2006. Μουαμάρ Καντάφι, 20 Οκτωβρίου 2011. Μπασάρ Άσαντ.

“Επιστρέφοντας στην Κύπρο - με πολλαπλές εγγυήσεις, όχι μόνο από τη δύση, και με την Τουρκία πιο αυτόνομη και όχι πλέον το πιόνι κάποιου, οι εγγυήσεις για την [επανενωμένη] Κύπρο θα είναι πιο ρεαλιστικές. Θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική ισορροπία δυνάμεων γεωγραφικά, αλλά και για το μέλλον".

Υπάρχει περιφερειακή υποστήριξη για την επαναπροσέγγιση του Πούτιν με τον Ερντογάν, ακόμη και μεταξύ των χειρότερων ιστορικών εχθρών των Τούρκων. Βλέπουν το Κρεμλίνο ως μια πιο αξιόπιστη χαλιναγώγηση των τουρκικών τάσεων για στρατιωτικές περιπέτειες και επεκτάσεις από όσο έχουν αποδείξει να είναι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί ή το ΝΑΤΟ. Λέει ο Κύπριος αναλυτής: “Το φυσικό αέριο είναι το μέλλον της Κύπρου για όλες τις πολιτικές πτέρυγες. Την οικονομία όμως, τώρα την κινεί ο τουρισμός και ο αυξανόμενος ρόλος του ρωσικού κεφαλαίου, καθώς επίσης και η μικρή αλλά αναπτυσσόμενη ρωσική κοινότητα. Η Ρωσία έχει πολλαπλούς ρόλους να παίξει στην Κύπρο. Είναι ίσως η δύναμη που αρέσει στο ευρύτερο κομμάτι του λαού - στις μάζες της αριστεράς, τον τελευταίο καιρό στο κέντρο και σε ένα τμήμα της θρησκευτικής δεξιάς, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, αν και δεν αποτελούν οι ίδιοι μια αυτόνομη δύναμη ακόμα. Αν τώρα η Ρωσία γίνει φίλος με την Τουρκία, τότε θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε και τουρκοκύπριους φίλους".

[*] Υποσημείωση: Το δόγμα της νέας ή της τρίτης Ρώμης αναφέρεται στη Ρωσική Ορθόδοξη ιδέα ότι η Μόσχα έχει διαδεχτεί, ή σε εύθετο θεϊκό χρόνο, θα διαδεχτεί την αρχαία Ρώμη και την Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ως κέντρο της αληθινής Χριστιανοσύνης και της αυτοκρατορίας της.

ΠΗΓΗ: johnhelmer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.