H δoυλoπρεπής διαχείριση και oι oλέθριες συνέπειες από την ανυπαρξία Eθνικής στρατηγικής τη μοιραία νύχτα του πραξικοπήματος.

 

του Κ. Κυριακόπουλου

Τα διλήμματα όσο και τα κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα που έχουμε θέσει διαχρονικά, μπορεί πολλές φορές να θεωρήθηκαν μη αναμενόμενα, και σίγουρα έχουν ενοχλήσει τους λάτρεις της απεραντολογίας, που από την πολιτική τους προβληματική κατά κανόνα απουσιάζουν το δια ταύτα και η πολιτική στόχευση, ιδίως σε ζητήματα που σχετίζονται με εθνικές προτεραιότητες και εθνική στρατηγική.
Το ότι κατά κανόνα οι εξελίξεις μας δικαιώνουν, είναι δεδομένο, και αυτή η διαπίστωση δεν ακουμπά σε κανενός είδους εγωιστική προδιάθεση, αλλά στην αξιολόγηση της δυναμικής των ίδιων των εξελίξεων και φυσικά των νέων τετελεσμένων που δημιουργούνται.

Τη νύχτα λοιπόν των δραματικών εξελίξεων στην Τουρκία, ειπώθηκαν πολλά για τη δυναμική που ενσωμάτωναν τα ίδια τα γεγονότα. Ανάμεσα σ αυτά ξεχωρίζουμε και υπενθυμίζουμε μια από τις πρώτες επισημάνσεις μας. Λέγαμε λοιπόν εκείνη τη μοιραία βραδιά και μάλιστα από τις πρώτες κιόλας ώρες των εξελίξεων:

"Ερωτάται το ελληνικό Υπουργείο των εξωτερικών:

Ποια είναι η στρατηγική στόχευση της σημερινής νύχτας;;;
Περιμένει αντιπερισπασμούς;;; Σε ποια βάση και σε ποια κατεύθυνση;;;
Έχει προτεραιότητες σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο και συγκεκριμένο σχεδιασμό διαχείρισης;;;
Νίκο Κοτζιά είσαι εδώ;;;
Εσύ Ανά(ν)στασιαδη;;;"

Αυτά τα ζητήματα θέσαμε εμείς, όταν όλοι οι υπόλοιποι κώφευαν, σιωπούσαν και παρατηρούσαν ως κλασικοί σινεφίλ τη ροή των εξελίξεων μπροστά στις οθόνες.

Και ενώ η εθνικά επικίνδυνη κατοχική κυβέρνηση του τόπου σαλιάριζε δημοκρατικολογώντας, συνταγματικολογώντας και ερωτοτροπώντας με την ιδέα της ολικής επαναφοράς Ερντογάν, για πολλούς πέρασε στα ψιλά το ότι εμείς μιλήσαμε για "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ", και κάποιοι ελάχιστοι ισως αναρωτήθηκαν σιωπηλά και απλά το προσπέρασαν αβασάνιστα.

Ας έρθουμε τώρα στα γεγονότα.

Πρώτον: Το ελικόπτερο με τους οκτώ στρατιωτικούς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Δεύτερον: Τουρκόψυχοι και τουρκοπράκτορες στη Θράκη οργανώνουν περίεργη κινητοποίηση εντός της Ελληνικής επικράτειας, απαιτώντας την παράδοση των συλληφθέντων στην τουρκική επικράτεια.

Τρίτον: Χορογράφος αυτής της προκλητικής αθλιότητας είναι και πάλι η γιάφκα των τουρκοπρακτόρων στη Θράκη που εθιμοτυπικά αποκαλείται "προξενείο".

Τέταρτον: Το ελληνόφωνο καρτούν, αντί Εθνικής στρατηγικής και στοχευμένης Εθνικής διαχείρισης μιας κατάστασης που μοιραία αγγίζει τη χώρα, αρκείται στο ν αποτελέσει δεκανίκι των επιδιώξεων του Ερντογάν, μέσα από μια νεφελωδη έκθεση ιδεών περί Συνταγματικής νομιμότητας και δημοκρατίας.

Πέμπτον: Το Α(υ)νανισμενο καρτούν της Κύπρου, πιστό στο δρόμο της καθολικής δουλοπρέπειας, ακολουθεί τα βήματά του Τσίπρα.

Συμπέρασμα πρώτον: Οι φοβερές και τρομερές συσκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο θάλαμο επιχειρήσεων, γι’ ακόμη μια φορά υπήρξαν ο φερετζές των φοβικών, των άτολμων, των προσκυνημένων.

Συμπέρασμα δεύτερον: Η μοναδική στρατηγική εκείνης της νύχτας υπήρξε η διαχείριση της δουλοπρέπειας, κι αυτό δημιουργεί και παγιώνει μια νέα ακόμη πιο δυσάρεστη κατάσταση για τη χώρα μας.

Δε θα απαντήσουμε προς το παρόν για το τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει η Εθνική στρατηγική της μοιραίας νύχτας, θα προκαλέσουμε όμως τους πάντες να σκεφτούν τα εξής:

Θα μπορούσε η Όχι η διαχείριση της κρίσης του ελικοπτέρου (γεγονός για το οποίο όλες οι όμορες χώρες ήσαν προετοιμασμένος πλην της Ελλάδας των τσιπροκαμμένων στρατηλατών), να έχει προβλεφθεί και να είχε σχεδιασμένα αντιμετωπιστεί ώστε να συνέβαλε σε μια διεθνώς αναβαθμισμένη στρατηγική της χώρας τέτοια που να αναδεικνύει και στοχευμένα και αποτελεσματικά τις εθνικές προτεραιότητες;;;

Θα μπορούσε η Όχι η προετοιμασία μπροστά στην αναμενόμενη αντίδραση των τουρκοπρακτόρων της Θράκης να ήταν τέτοια σε επίπεδο θεσμικό και διπλωματικό, που να δρομολογήσει αποφασιστικό στρατηγικό τσαλάκωμα και οριστικό-αποφασιστικό πλήγμα σ αυτόν τον καρκίνο που δρα ασύδοτα και ανενόχλητα εντός της Ελληνικής επικράτειας;;;

Θα μπορούσε η Όχι η Ελλάδα και η Κύπρος στα πλαίσια μιας συνολικά διαφορετικής και θεσμικά επιθετικής διαχείρισης, να έχουν επιβάλει ατζέντα στη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής;;;

Να θυμίσουμε στους μη γνωρίζοντες αλλά και στους έχοντες κοντή μνήμη, ότι η σημερινή κατοχή της μισής Κύπρου, είναι προϊόν στρατηγικής της μοιραίας νύχτας που διέθετε η Τουρκία και την οποία ενεργοποίησε το βράδυ της προδοσίας από τον Ιωαννίδη και τη δικτατορία των προδοτών;;;

Αυτό σημαίνει να διαθέτεις Εθνική στρατηγική όταν η ιστορία σου δίνει την ευκαιρία να την ενεργοποιήσεις.

Φαντάζεστε εκείνη τη νύχτα οι Τούρκοι αντί να κλιμακώνουν τα δικά τους σχέδια, να επιδίδονται σε εκκλήσεις για αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας στην Κύπρο απέναντί στο Μακάριο και άλλα κουλά;;;

Κι ελπίζω να μη βρεθεί κάποιος χαζοβιολης που να εκλάβει τα παραπάνω ως προτροπή να καταλάβουμε την Τουρκία, γιατί θα είναι τουλάχιστον για κλωτσιές, είτε λόγω κακοήθειας είτε λόγο αθεράπευτης ηλιθιότητας.

Πείτε μου λοιπόν ένα στρατηγικό κέρδος που να υπήρξε για τη χώρα από τη διαχείριση της μοιραίας νύχτας. ΚΑΝΕΝΑ...

Αντίθετα οι συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν απειλητική την εμφάνιση τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.