Η Πραγματική “Καταστροφή” του Brexit: Οι 400 Πλουσιότεροι Άνθρωποι Έχασαν $127 Δις

 


Σχόλιο μεταφραστή: Τα καλά νέα είναι ότι οι 400 πιο άπληστοι χάσανε 127 δις δολάρια. Τα κακά νέα είναι ότι τα 127 αυτά δις, δεν ανακατανεμήθηκαν σε κάποιους άλλους πχ στον πληθυσμό (λέμε τώρα), γιατί στο ισχύον ληστρικό τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν προβλέπεται ανακατανομή. Δεν ισχύει δηλαδή το γνωστό “κάποιος χάνει, άρα κάποιος κερδίζει”. Απλά εξανεμίστηκαν, έγιναν καπνός. Η απόλυτη τρέλα. 


Με όλους τους εκφοβισμούς και τις απειλές της επερχόμενης οικονομικής αποκάλυψης αν νικούσε  το Brexit, συμπεριλαμβανομένων φρικτών προβλέψεων όπως του George Soros, της Bank of England, του David Cameron (που έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πόλεμο), και ακόμα και του Jacob Rothschild, κάτι το “απροσδόκητο” συνέβη χτες: Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας είχε την πιο καλή συμπεριφορά μετά το αποτέλεσμα του Brexit.


Η έκβαση αυτή ήταν αυτό που περιμέναμε για λόγους που εκθέσαμε 3 μέρες πριν στο "Is Soros Wrong" (ΣτΜ, Έχει λάθος ο Σόρος), όπου γράψαμε ότι "σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους με κάθε τρόπο προκειμένου να αποκτήσουν ένα ισχνό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, μια πτώση της στερλίνας είναι αυτό ακριβώς που η Τράπεζα της Αγγλίας θα έπρεπε να θέλει, αν επιθυμεί την επανέναρξη της βρετανικής οικονομίας".

Έτσι την Παρασκευή η αγορά άρχισε να αποτιμά τα πράγματα και αποκαλύφθηκε ότι αυτοί που θα χάσουν από το Brexit δεν θα είναι η ΜΒ αλλά η Ευρώπη.

Όχι μόνο αυτό όμως. Γιατί όπως παρατηρήσαμε χτες στο "Who Are The Biggest Losers From Brexit?" (ΣτΜ, Ποιοι θα χάσουν περισσότερο από το Brexit;), υπάρχει ένας μεγαλύτερος χαμένος από την ΕΕ: Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Βρετανίας και της Ευρώπης.


Οι 15 πλουσιότεροι πολίτες της Βρετανίας έχασαν $5.5 δισεκατομμύρια από τον συλλογικό τους πλούτο την Παρασκευή μετά την ψήφιση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Ο πιο πλούσιος Βρετανός, ο Gerald Grosvenor, είναι στη κορυφή της χασούρας με $1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index (ΣτΜ, Κατάλογος δισεκατομμυριούχων του Bloomberg). Τον ακολούθησαν ο ιδιοκτήτης της Topshop, Philip Green, ο ιδιοκτήτης γης Charles Cadogan και ο Bruno Schroder, του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης χρήματος Schroders Plc.

Αλλά δεν ήταν μόνο η Βρετανία: όπως  παραθέτει το Bloomberg, οι πλουσιότεροι 400 άνθρωποι στον κόσμο έχασαν την Παρασκευή $127.4 δισεκατομμύρια καθώς οι αγορές ιδίων κεφαλαίων κλονίστηκαν από τα νέα ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 3.2 τοις εκατό του συνολικού πλούτου τους, καταλήγοντας στο συνολικό ποσό των $3.9 τρισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Η μεγαλύτερη απώλεια σημειώθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ευρώπης, τον Amancio Ortega, ο οποίος έχασε πάνω από $6 δισεκατομμύρια, ενώ άλλοι εννέα έπεσαν περισσότερο από $1 δις, συμπεριλαμβανομένων των Bill Gates, Jeff Bezos και Gerald Cavendish Grosvenor, τον πλουσιότερο Βρετανό.

Ειρωνεία της τύχης: προκύπτει ότι όταν ο George Soros απείλησε με το  "The Brexit crash will make all of you poorer – be warned" (ΣτΜ, “Το Brexit θα σας κάνει όλους φτωχότερους, έχετε το νου σας), αυτό που πραγματικά εννοούσε ήταν "θα με κάνει εμένα φτωχότερο". Ναι, George, ο κόσμος είχε το νου του γι αυτό και ψήφισε όπως ψήφισε.
Μετάφραση: ο Γιώργος του Κλικ

Πηγή: zerohedge


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.