Ενεργοποιήθηκε η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

  

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

ΡΩΣΙΑ: ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο ρουμανικό χωριό Ντεβεσέλου έχει εγκατασταθεί το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, που χθες Πέμπτη 12 Μαΐου τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς και αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρουμανίας.  

Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, Αμερικανός ΣτρατηγόςΜαρκ Φέργκιουσον δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία δημιουργούν ιστορία με την παροχή αυτού του συστήματος του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι πολύ μια σημαντική στιγμή για το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική ασφάλεια. Το σύστημα ενισχύει εξαιρετικά την αμυντική ικανότητα των Ευρωπαίων συμμάχων κατά βαλλιστικών πυραύλων που ενδεχομένως απειλούν όλη την ευρω-ατλαντική περιοχή καθώς και τη Μέση Ανατολή».

Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο την σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βουλγαρία και την Τουρκία.  

Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περίπου 1 δισ. δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2. Θα περιληφθεί επισήμως στο ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τηΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.