Μαίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη. Μούγκα τα Ελληνικά ΜΜΕ


Τουλάχιστον 25 νεκροί στην Υεμένη, στον πόλεμο που δεν τιμούν τα ΜΜΕ.

Τουλάχιστον 25  νεαροί  (νεοσύλλεκτοι της αστυνομίας) έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί κι άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα Αραβίας στην Υεμένη, στην πόλη Μουκάλα, εκεί όπου οι νεοσύλλεκτοι περίμεναν στην σειρά για να μπουν στο κτίριο της αστυνομίας.  Η Αλ Κάιντα Αραβίας  ήλεγχε την πόλη αυτή  μέχρι πρότινος, αλλά την ξαναπήρε υπό τον έλεγχο της η αστυνομία και ο στρατός με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, και προφανώς  η βομβιστική επίθεση ήταν η «απάντηση» των ηττημένων  τζιχαντιστών.

Αυτός ο πόλεμος που τα διεθνή ΜΜΕ σνομπάρουν σαν να μην υπάρχει (κυρίως επειδή πρωταγωνιστεί η Σαουδική Αραβία με τις πλάτες των ΗΠΑ)  έχει γίνει αιτία να εκτοπιστούν 3 εκατομμύρια άνθρωποι.  Η οικονομία της χώρας έχει σχεδόν πλήρως καταστραφεί.

Η κατάσταση στην Υεμένη είναι αρκετά περίπλοκη, με μεγαλύτερο πρόβλημα το οικονομικό. Έφτασε  σε ανεξέλεγκτο σημείο  εξαιτίας των παρεμβάσεων της  Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ αλλά και του ΔΝΤ που επέβαλε αυξήσεις στη βενζίνη και προκάλεσε την αγανάκτηση  του πτωχευμένου λαού.


Από πέρσι η Σαουδική Αραβία αναμίχθηκε πλέον ανοιχτά με αεροπορικές επιδρομές, προκειμένου «να αποκαταστήσει στην εξουσία το νόμιμο πρόεδρο τη χώρας», κάτι το οποίο δεν πέτυχε παρά τους σκληρούς (και κατ’ αμάχων) βομβαρδισμούς  Πέτυχε όμως να αναζωπυρώσει την Αλ Κάιντα Αραβίας και το θρησκευτικό φανατισμό –γίνεται δηλαδή ό,τι και στη Συρία, όπου η ξένη ανάμιξη είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τρίτος πόλος με φανατικούς και να εδραιωθεί τελικά το ισλαμικό κράτος.

Ιστορικό. 

Οι  Σιίτες, εξοργισμένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και από το γεγονός ότι η εξουσία είναι διαρκώς στα χέρια των Σουνιτών (που είναι οικονομικά ισχυρότερη τάξη)  ανέτρεψαν την  κυβέρνηση του  βολικού για τη Δύση (και τη Σαουδική Αραβία)  Προέδρου Χάντι. Πήραν τον έλεγχο του  μεγαλύτερου μέρους της χώρας . αλλά τότε μπήκε στο παιχνίδι η Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι οι Σιίτες έχουν την στρατιωτική  υποστήριξη του  σιιτικού Ιράν, αναμίχθηκε ενεργά ως προστάτιδα των Σουνιτών –ένας βασικός λόγος είναι ότι σε μια περιοχή πολύ πλούσια σε πετρέλαιο, στα σύνορά της με την Υεμένη,  ζει και η δική της σιιτική μειονότητα, της οποίας την εξέγερση φοβάται.

ΠΗΓΗ: ideopigi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.