Σενάρια-σοκ για νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης

 

Το νέο «χαράτσι» στα καύσιμα θα προστεθεί σε αυτό που ήδη ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο και η αύξηση στο κόστος μεταφορών των προϊόντων θα φέρει ανατιμήσεις 

Σοκ προκαλούν στους οδηγούς τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης, με στόχο να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, όπως αποκάλυψε σήμερα, μιλώντας στο Mega, ο Τρύφων Αλεξιάδης. 

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, στο πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζονται για τον τρόπο φορολογίας των Ι.Χ. το 2017, σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, ένα από τα σενάρια προβλέπει ένα τμήμα τους -περίπου τα μισά- να καταβάλλεται εφάπαξ και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μέσω της βενζίνης, η τιμή της οποίας θα αυξηθεί "κατά κάποια λεπτά". 

Στα πλεονεκτήματα του σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η μείωση έως και 50% των τελών κυκλοφορίας, με έμφαση στα παλαιότερα οχήματα, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ανάκτηση πινακίδων των περίπου 800.000 αυτοκινήτων που βρίσκονται σε ακινησία. Ωστόσο, η νέα αύξηση στα καύσιμα θα προστεθεί σε αυτήν που μόλις ψηφίστηκε και η αύξηση στο κόστος μεταφορών των προϊόντων θα φέρει ανατιμήσεις, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, λόγω του αστάθμητου παράγοντα των διεθνών τιμών. 

Στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της χαμηλής ροής των φορολογικών δηλώσεων, που μπορεί να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. 

Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης, όσο πιο αργά αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων, τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις για την πληρωμή του. 

«Αν δεν τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, άρα τελειώνουμε φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει ο ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ, από τότε που θα τελειώσει η εκκαθάρισή του, θα πληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης. 

Τηλεδιάσκεψη για την αξιολόγηση 

Την ίδια ώρα, με διευρυμένη σύνθεση, από ελληνικής πλευράς, πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσουν ακόμη και σήμερα οι περισσότερες εκκρεμότητες, με δεδομένο ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει και το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε η εκταμίευση της δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου. 

Τα βασικά θέματα επί τάπητος είναι το ζήτημα του ΕΚΑΣ, των εκπτώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες και το θέμα των «κόκκινων δανείων» με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 

Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, οι δανειστές ζητούν οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016, και πλέον δεν δικαιούνται λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Το πρώτο σενάριο, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπει η επιστροφή των χρημάτων να γίνει με 12 ή 18 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις συντάξεις και το δεύτερο σενάριο να επιστραφεί το ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο, χωρίς, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας, να βγουν χρήματα από τις τσέπες των συνταξιούχων. 

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει και για τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ζητήθηκε να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, κάτι που θα σημάνει την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 20%. 

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση αποτελούν και οι εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες, με τους δανειστές να ζητούν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.