Αποκάλυψη WikiLeaks: Συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου προβλέπει καταστροφή

 

Στην αποκάλυψη των διαλόγων διάσκεψης των επικεφαλής του ΔΝΤ για τη στάση τους στο ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε το Wikileaks. Η σύσκεψη έγινε στις 19 Μαρτίου του 2016 ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν, την Ντέλια Βελκουλέσκου και αξιωματούχους του ΔΝΤ. Από τους διαλόγους φαίνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει μία πιθανή ελληνική χρεοκοπία η οποία θα συμπέσει με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. «Αυτό θα είναι καταστροφικό» φέρεται να λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντάλια Βελκουλέσκου, στην διάσκεψη. 

Σύμφωνα με τους διαλόγους το ΔΝΤ σχεδιάζει να προτείνει στη Γερμανία, ότι το Ταμείο θα εγκαταλείψει την Τρόικα εάν αποτύχει να φθάσει σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το WikiLeaks, ο Τόμσεν εμφανίζεται να λέει ότι η Μέρκελ θα πρέπει να σκεφτεί τι έχει μεγαλύτερο κόστος, να πει στο κοινοβούλιό της ότι το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα ή να αποδεχθεί την ελάφρυνση χρέους που σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι απαραίτητη για την Ελλάδα.

Το να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι δύσκολο, αναφέρει το WikiLeaks, καθώς οι χώρες εκτός Ευρώπης που είναι μέλη του Ταμείου βλέπουν παραβίαση των κανόνων του στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν δανειστεί από το Ταμείο και έχουν μη βιώσιμο χρέος.

Τον Αύγουστο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι υπό αμφισβήτηση εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά το ΔΝΤ έστειλε στην  Ελλάδα ομάδα με επικεφαλής την Βελκουλέσκου.

Ο Τόμσεν στη σύσκεψη που διέρευσε, είπε ότι «η απειλή της επικείμενης οικονομικής καταστροφής απαιτεί να πιεστούν οι άλλοι παίχτες να φθάσουν στο σημείο λήψης αποφάσεων. Για τη Γερμανία η απόφαση είναι να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους και για την Ελλάδα να αποδεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στους φόρους, την περικοπή τω συντάξεων και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ωστόσο, όπως προσθέτει το δημοψήφισμα στη Βρετανία θα παραλύσει την Ευρώπη στην πιο κρίσιμη στιγμή.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθώ ένα πακέτο περιορισμένων μέτρων. Δεν πρόκειται…» λέει σύμφωνα με τα WikiLeks ο Πολ Τόμσεν και προσθέτει ότι πρέπει όλοι να έρθουν στο σημείο να πάρουν αποφάσεις. «Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία φορά που αναγκάστηκαν όλοι να πάρουν αποφάσεις και ήταν όταν (Η Ελλάδα) έφθασε σε σημείο να μείνει χωρίς χρήματα και αντιμετώπισε σοβαρά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας(…) Και πιθανώς το ίδιο θα συμβεί ξανά. Αυτή η περίπτωση τραβά σε μάκρος, μέχρι τον Ιούλιο, και δεν υπάρχει περίπτωση οι Ευρωπαίοι να έχουν σοβαρή συζήτηση για το θέμα ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit» είπε ο Τόμσεν.

Τον προηγούμενο χρόνο, γράφουν τα WikiLeaks, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι επιβάλει «Δρακόντεια μέτρα» στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις. Η Βελκουλέσκου στη σύσκεψη φέρεται να λέει ότι «αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως, είναι ότι [Ελλάδα] υπαναχώρησε... την έκαναν να δώσει λίγο, τόσο για την φορολογική μεταρρύθμιση και την... τόσο για την έκπτωση φόρου όσο και τις επικουρικές συντάξεις».

Αλλά για τον Τόμσεν, όπως ο ίδιος είπε, «η Ελλάδα δεν είναι καν κοντά στο να δεχθεί τις απόψεις μας για το τι πρέπει να γίνει». Η Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι «εάν η Ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά, θα μπορούσε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο γιατί γνωρίζουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί και αυτό είναι το πρόβλημα».

Σύμφωνα με την Βελκουλέσκου το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ «μπήκε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική γιατί θέσαμε στην Κομισιόν και διαπραγματευθήκαμε πάνω στις ελάχιστες απαιτήσεις και δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από αυτές την ώρα που η Κομισιόν δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση». Το πρόβλημα, συμπληρώνει είναι ότι «δεν διαπραγματευθήκαμε με την Κομισιόν και μετά να έρθουμε να θέσουμε στην Ελλάδα κάτι χειρότερο, θέσαμε στην Ελλάδα το ελάχιστο που θεωρούσαμε ότι πρέπει να γίνει και τώρα οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε κάτι περισσότερο».

Την ώρα που η Κομισιόν επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτός ο στόχος πρέπει να περιοριστεί στο 1,5%. Ο Τόμσεν, είπε ότι εάν η Ελλάδα μας δώσει 2,5% του ΑΕΠ (σε περικοπές συντάξεων και αύξηση φόρων) τότε θα τους στηρίξουμε πλήρως, εννοώντας σύμφωνα με το WikiLeaks, ότι το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για το νέο πρόγραμμα λιτότητας θα στηρίξει τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% που επιμένει η Κομισιόν, στο 1,5%.

Αυτοί οι στόχοι περιγράφονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί για το ΔΝΤ . Αξιωματούχος του Ταμείου ρώτησε τον Τόμσεν να ενισχύσει το μήνυμα για συμφωνία νέων μέτρων στο 2,5% του ΑΕΠ γιατί αυτό δεν δένει με τους στόχους της Κομισιόν»

Σε κάποιο σημείο της συζήτησης η Βελκουλέσκου αναφέρεται σε μία πρωτοφανή λύση, να χωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι εάν (οι Ευρπωπαίοι) θα μπορούσαν να αποδεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους που θέτει η Κομισιόν για τους σκοπούς του προγράμματος και τους στόχους που βάζει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους». Ο Τόμσεν εξήγησε ότι βασικά χρειάζονται να κάνουν τους στόχους τους ως τη βάση της συζήτησης και στη συνέχεια να έχουν κάτι που θα τους δίνει την ελπίδα ότι οι στόχοι θα ξεπεραστούν. Το Euro Working Group, πρόσθεσε θα πρέπει να πάρει θέση για το ένα πιστεύει τις δικές μας προβολές ή τις προβολές της Κομισιόν. Και οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι τελείως διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ, καταλήγει το δημοσίευμα του WikiLeaks. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 0,5% και το ΔΝΤ ύφεση 0,5%, ακόμη και αν η Ελλάδα αποδεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας που προτείνει το Ταμείο.


ΠΗΓΗ: topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.