Νέα έρευνα για τον καφέ: Για ποια μορφή καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο
Οι λάτρεις του καφέ έχουν έναν ακόμη λόγο να
χαίρονται, καθώς τα ευρήματα νέας αμερικανο-ισραηλινής επιστημονικής έρευνας
για τη συμβολή του στην πρόληψη του καρκίνου είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Οι λάτρεις του καφέ
έχουν έναν ακόμη λόγο να χαίρονται, καθώς τα ευρήματα νέας αμερικανο-ισραηλινής
επιστημονικής έρευνας για τη συμβολή του στην πρόληψη του καρκίνου είναι άκρως
ενθαρρυντικά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον
Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.100 άνδρες
και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του εντέρου κατά το προηγούμενο
εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου).
Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα
εμφάνισης της νόσου, με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και άλλων ροφημάτων ή
ποτών.
Η έρευνα συμπέρανε ότι ακόμη
και μια μέτρια κατανάλωση καφέ -ένας έως δύο καφέδες τη μέρα- σχετίζεται με μια
μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για
κατανάλωση πάνω από δυόμιση καφέδες καθημερινά, ο κίνδυνος μειώνεται έως 50%.
Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα
είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).
«Βρήκαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο», δήλωσε ο Γκρούμπερ. «Ξαφνιαστήκαμε κάπως που είδαμε ότι η καφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ», πρόσθεσε.
«Βρήκαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο», δήλωσε ο Γκρούμπερ. «Ξαφνιαστήκαμε κάπως που είδαμε ότι η καφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ», πρόσθεσε.
Εκτός από την καφεΐνη, ο καφές (και ο ντεκαφεϊνέ) περιέχει διάφορες ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και τα διτερπένια, που δρουν αντιοξειδωτικά και μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
«Χρειαζόμαστε πρόσθετη έρευνα όμως,
προτού εισηγηθούμε την κατανάλωση καφέ ως προληπτικό μέτρο. Με δεδομένο πάντως
ότι υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση καφέ, θα ενθάρρυνα
τους φίλους του καφέ να αγαλλιάσουν με την βάσιμη πιθανότητα ότι το καθημερινό
καφεδάκι τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου»,
δήλωσε ο Γκρούμπερ.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι μία από
τις συχνότερες μορφές καρκίνου και στα δύο φύλα παγκοσμίως.
Η δημσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας του καρκίνου Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών στον Καρκίνο.
Η δημσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας του καρκίνου Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών στον Καρκίνο.
ΠΗΓΗ: ideopigi
Δεν υπάρχουν σχόλια: