Οχι εκλογές, όχι δημοψήφισμα λέει τώρα η κυβέρνηση -Πλήρες το αδιέξοδο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Πλήρες το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. 

Όποιος διατηρούσε την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία ως το Eurogroup της Παρασκευής θα πρέπει να αναθεωρήσει, πλέον, τις απόψεις του, καθώς η δημοσιοποίηση της σημερινής ατζέντας των συζητήσεων με το κουαρτέτο επιβεβαιώνει το απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Συζήτηση με τους δανειστές για τα μάτια του κόσμου
Την ώρα που ο κόσμος και η κυβέρνηση «καίγονται» για μέτρα που θα κλείσουν την αξιολόγηση και τα πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ που μπήκαν από το παράθυρο στις συζητήσεις, ο πρώτος γύρος των συναντήσεων θα είναι light.

Τι έχει το μενού; Θέματα Παιδείας, θέματα Ενέργειας και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Όσο κι αν κρύβονται παγίδες στα δύο τελευταία θέματα (η τύχη της ΔΕΗ, τα κριτήρια επιλογής των αποκρατικοποιήσεων), το θέμα είναι ότι σε αυτές τις συζητήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή διαβούλευση για τα δημοσιονομικά, ήτοι δεν θα συζητηθούν ούτε το αφορολόγητο, ούτε οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, ούτε το συνταξιοδοτικό, ούτε τα πρόσθετα μέτρα.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ακόμα κι αυτές οι light συζητήσεις θα γίνουν χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, καθώς η Ντέλια Βελκουλέσκου, άγνωστο για ποιον λόγο, επέλεξε να έρθει μια ημέρα αργότερα στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει διαμορφωθεί ως εξής:

15.00 Παιδεία
16.00 Ενέργεια
17:00 Ταμείο

Καμία εξέλιξη ως το Eurogroup της Παρασκευής

Τι σημαίνουν πρακτικά οι τελευταίες εξελίξεις; Ότι οι επικεφαλής ήρθαν στην Αθήνα απλώς και μόνο για να μη δοθεί η εικόνα της πλήρους εμπλοκής, καθώς, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, δεν θα πρέπει να αναμένεται η παραμικρή εξέλιξη επί της ουσίας ως το Eurogroup της Παρασκευής. Τι γίνεται από εκεί και πέρα; Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους: είτε θα λειτουργήσουν ως ενδιάμεσος προκειμένου να γεφυρωθούν οι αποστάσεις Αθήνας-ΔΝΤ, είτε θα αφήσουν να γίνει όλο το παιχνίδι από το Ταμείο κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η πίεση θα γίνει ασφυκτική, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις πολιτικές ισορροπίες. 

Κυβέρνηση: Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα και για δημοψήφισμα, αν η διαπραγμάτευση φθάσει σε αδιέξοδο. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει φρένο σε όλα τα σενάρια. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε κατηγορηματική πως «δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα».

Σχολιάζοντας, ειδικότερα, τις απόψεις τόσο των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλες μεμονωμένες απόψεις βουλευτών, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυτασικό κόμμα. Αυτές δρουν σε όφελος της όποιας απόφασης», λέγοντας πως το αν θα γινόταν πράξη δεν καλείται κανείς σήμερα να απαντήσει.

Μας αφορά το κόστος για τον ελληνικό λαό
«Δεν βλέπουμε σενάρια υπονόμευσης από κύκλους του εξωτερικού. Μιλούν για ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό, βεβαίως, χαίρονται πολύ όταν υπάρχουν "παραβιάσεις" των κανόνων της συμφωνίας», είπε στη συνέχεια και ξεκαθάρισε: «Μας αφορά το κόστος για τον ελληνικό λαό, όχι το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης και αυτό θα είναι το κριτήριο για τις επόμενες κινήσεις μας».

Εντός του Μαΐου η συμφωνία 
«Εντός του Μαΐου θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες», διεμήνυσε και ερωτηθείσα αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το θέμα λήψης μέτρων, είπε πως «δεν είναι δυνατόν από σήμερα κάποιος να βάζει στη συζήτηση ότι δεν θα πετύχουν οι στόχοι το 2018. Αυτό αποσταθεροποιεί και το επενδυτικό κλίμα στην οικονομία».

Οι «φωνές» εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Αν οι διαπραγματεύσεις «ναυαγήσουν», μπορεί να γίνει νέο δημοψήφισμα
Αφού εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στην περίπτωση που επιβληθεί ΦΠΑ 24%, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος επανέρχεται με νέες δηλώσεις. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο βουλευτής από τα Τρίκαλα δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει ενδεχόμενο πρόσθετο πακέτο μέτρων. «Δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα», είπε συγκεκριμένα.

Στην ερώτηση τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «ναυαγήσουν», ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα στραφεί ξανά στον λαό, με ένα δημοψήφισμα. «Ίσως ένα δημοψήφισμα να βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Κραυγές από τους «53»

Την ίδια στιγμή, η ομάδα των «53» ασκεί δριμεία κριτική και χτυπάει καμπανάκι για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, με τα βέλη της να στοχεύουν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ταυτιστεί με το 3ο Μνημόνιο και να περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως «στρατηγική επιλογή».

Τα μέλη της δηλώνουν, δε, πρόθυμα να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία αντί να ταπεινωθεί στην κοινωνία. «Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία», τονίζουν.

Οι «53» αφήνουν, εξάλλου, αιχμές για την εσωκομματική δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως μετατοπίζεται το κέντρο λήψης αποφάσεων από την Κουμουνδούρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σημειώνουν ότι περνά η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από κυβερνητισμό.

1 σχόλιο:

  1. Ε ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΧΟΛΟΥΣ.ΑΠΩΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ.ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ.ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ.ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ.ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ.ΕΛΕΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.