Αστικοί Λαχανόκηποι και Οικιακή Αυτάρκεια

 

του Γιάννη Κωνσταντόπουλου,

Ποιος από εμάς δε θα ήθελε να ξέρει από πού προέρχονται τα τρόφιμα που αγοράζουμε; Πόσο φρέσκα και πόσο υγιεινά είναι; Τι λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν; Είναι ασφαλή; Είναι ελληνικά ή μήπως ‘’βαπτισμένα’’ εισαγόμενα; Λύση στα παραπάνω ζητήματα είναι η αγορά πιστοποιημένων προϊόντων, όπως είναι τα βιολογικά. Ωστόσο, προκειμένου για τα κηπευτικά (και με προϋποθέσεις και για όσπρια) υπάρχει και άλλα λύση: να τα καλλιεργήσετε μόνοι σας! 

Είναι αυτό εφικτό; Πόση έκταση απαιτείται; Τι χώμα πρέπει να έχει ο λαχανόκηπός μου; Πόσο δύσκολο είναι; Με ποιες καλλιέργειες να ασχοληθώ, πόσο απαιτητικές είναι; Πόσος χρόνος απαιτείται ως τη συγκομιδή τους; Τι υλικά λίπανσης/θρέψης θα χρειαστούν; Πώς θα αναγνωρίσω τα εντομολογικά ή μυκητολογικά προβλήματα που πιθανώς θα προκύψουν και με ποιο οικολογικό τρόπο θα τα αντιμετωπίσω; Πόσο θα μου κοστίσει η καλλιέργεια των δικών μου λαχανικών;

Η καλλιέργεια λαχανικών για ιδιοκατανάλωση όχι μόνο είναι εφικτή αλλά ανεπιφύλακτα σας συνιστούμε να ‘’τολμήσετε’’ να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά. Η καλλιέργεια και η ενασχόληση με τη γη είναι μοναδική εμπειρία, μας κάνει δημιουργικούς και μας ηρεμεί, διώχνοντας (έστω και για κάποιες στιγμές) το άγχος και τις σκοτούρες της δύσκολης καθημερινότητας.

Κυρίως όμως, με τον τρόπο αυτό προσεγγίζουμε τη διατροφική μας αυτάρκεια, κάτι που μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας ηλιόλουστης έκτασης, τουλάχιστον 10 τετραγωνικών μέτρων.

Εσείς βάζετε την έκταση, το μεράκι, το χρόνο και όσο κεφάλαιο μπορείτε να διαθέσετε και οι άνθρωποι της real farm μπορούν να σας στηρίξουν σε κάθε σας βήμα συ αυτό το εγχείρημά σας. Αρχικά θα συντάξουμε για εσάς ένα Σχέδιο Καλλιέργειας (αναφορά για το τι θα καλλιεργηθεί και πότε, τι υλικά θρέψης θα χρησιμοποιηθούν, από πού θα προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό κλπ, πάντα με βάση τα είδη των κηπευτικών που εσείς επιθυμείτε να παράγετε) αλλά και με τις επιτόπιες επισκέψεις μας που θα πραγματοποιήσουμε στο λαχανόκηπό σας θα σας καθοδηγήσουμε με γραπτές συμβουλές και οδηγίες για να ολοκληρώσετε ορθά τις καλλιέργειές σας.

Το κεφάλαιο που θα πρέπει να διαθέσετε και ο όγκος των κηπευτικών που θα παράγετε εξαρτάται κυρίως από τη διαθέσιμη έκταση. Για να έχετε μια εικόνα μεγέθους παρακάτω σας παρουσιάζουμε σύντομα 3 πιθανά σενάρια: 




ΠΗΓΗ: realfarm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.