ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β : Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία η ελληνική άρχουσα τάξη διασπάται σε αγγλόφιλους και γερμανόφιλους. Για να προλάβουν ενδεχόμενη διολίσθηση της Ελλάδας προς το γερμανικό στρατόπεδο οι Άγγλοι μεθοδεύουν την επιστροφή του έμπιστου βασιλιά Γεωργίου Β, που βρίσκεται εξόριστος στην Αγγλία. Με το δημοψήφισμα-παρωδία του 1935 ο λαός τον επαναφέρει με αρχικό ποσοστό, που διορθώθηκε μετά με αφαίρεση ψήφων, 105% !!!

Ο Γεώργιος όμως δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τους Έλληνες. Όπως αναφέρει στο ημερολόγιο του ο Αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Μακβί, ο Έλληνας μονάρχης " δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη τους συμπατριώτες του, τους οποίους συνεχώς αποκαλούσε " αυτοί οι άνθρωποι ". Ο πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Λίπερ αναφέρει ότι ο Γεώργιος θεωρεί την Αγγλία θετή και πνευματική του πατρίδα. Ο τότε διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης μεταφέρει την ατμόσφαιρα των ανακτόρων : " Κοροϊδεύουν και σνομπάρουν τους Έλληνες. Είναι ανόητοι οι Έλληνες. Δεν τους αρέσουν ".

Οι αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις περιγράφουν τον Γεώργιο ως εμφορούμενο από " βόρεια νοοτροπία τελείως διαφορετική από αυτήν των υπηκόων του, τους οποίους χαρακτήριζε ως ευέξαπτο μεσογειακό λαό ". Αλλά και ο Γερμανός πρέσβυς Άιζενλοορ μετά την συνάντηση του με τον Γεώργιο, γράφει πως ο βασιλιάς μίλησε με σαρκασμό για τους Έλληνες πολιτικούς " μια παρέα γηραλέων αηδιαστικών ατόμων " αλλά και " η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήταν από φύση απείθαρχη, χωρίς εποικοδομητικό πνεύμα και συνεπώς ανίκανη για ένα γνήσιο δημοκρατικό σύστημα ".

Έτσι ο βασιλιάς δίνει τις ευλογίες του στο δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, που επιβάλλει ο Μεταξάς το 1936.

Όταν οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα, ο Γεώργιος και σύσσωμη η βασιλική οικογένεια είναι από τους πρώτους που το βάζουν στα πόδια. Αρχικά στην Κρήτη, στην συνέχεια στην Αίγυπτο κι από κει στην φιλτάτη Αγγλία εν αναμονή των εξελίξεων.

Η " ελληνικότητα ", η " οξύνοια " και η " ευρυμάθεια " του Γεωργίου Β αποτελεί κοινό μυστικό στους πολιτικούς κύκλους της εποχής. Για τον Γ.Α Βλάχο της Καθημερινής είναι " εστεμμένος φελλός ", για τον Ναπολέοντα Ζέρβα " ηλίθιος Γλιξβούργος ", για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούσβελτ " απλά κουφιοκέφαλος ". Ο Τσόρτσιλ κατάφερε μεν να τον επαναφέρει στον ελληνικό θρόνο μετά την λήξη του Β.Παγκοσμίου Πολέμου με ένα ακόμα νόθο δημοψήφισμα, έτρεχε όμως έντρομος να αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί του δηλώνοντας στον πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα ότι " θα ήταν προτιμότερο να είναι μουγγός ".

Η βρετανική υποστήριξη στον Γεώργιο είναι εξοργιστική · δεν διστάζουν να τον υμνούν ως δημοκράτη, σοφό και γενναίο, ως κύριο συντελεστή της ελληνικής νίκης στο Ιταλικό Μέτωπο και ανδραγαθήσαντα, περίπου, στη Μάχη της Κρήτης.

Οι Αμερικανοί, ενοχλημένοι από το αδιάκοπο βρετανικό λιβάνισμα στον Γεώργιο, εκρήγνυνται : " Εάν ο βασιλιάς είναι σε θέση - παρά την ελεεινή συμπεριφορά του στο παρελθόν - να διαφημίσει τον εαυτό του, έχει καλώς. Δεν επιτρέπεται όμως σε μια ξένη δύναμη να συμπεριφέρεται σαν κράχτης ".

Ο Βρετανός υπουργός Μέσης Ανατολής Μ. Κέιζι γράφει στο ημερολόγιό του : 

" Έλεγα χθες του βασιλιά της Ελλάδας ότι έχουμε μεγάλες φασαρίες στη Δαμασκό.
Αμέσως με ρώτησε ανήσυχα : 

- Υπάρχουν λοιπόν Έλληνες και στη Δαμασκό ;

Του εξήγησα ότι δεν υπάρχει ούτε ένας και ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν Έλληνες για να δημιουργούνται φασαρίες ".

Πηγή :Άρης ο αρχηγός των ατάκτων - Διονύσης Χαριτόπουλος 
Στέμμα και Σβάστικα - Χάγκεν Φλάισερ
Μεταξάς Χιτλερ - Αννίβας Βελλιάδης
Κωνσταντίνος Μαυρίδης : Ανόητος Ουίλι, η ιστορία του βασιλιά που μισούσε τους υπηκόους του ( περιοδικό Άρδην )

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: kali.sfetsou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.