ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΜΕ $6.42 ΔΙΣ. ΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS ΠΗΡΑΝ ASSETS ΥΨΟΥΣ $358 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΑΝ $44 ΔΙΣ. ΛΕΦΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ: Μας πήραν χαμπάρι και οι ξένοι πατριώτη. Μόνο εδώ κοιμομαστε τον ύπνο του δικαίου και δεν κουνιέται φύλλο. Μόνο εδώ ο γραικός ζει τον ύπνο του δικαίου.

Με προσφορά $6.42 δισ. ξένα funds απέκτησαν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν assets ύψους $358 δισ. Απ' αυτή τη συναλλαγή, η συμμετοχή του δημοσίου έπεσε από το 57 στο 24% στην Εθνική, από το 35 στο 2,4% στην Εurobank, από 64 σε 11% στην Alpha και από 67 σε 22% στην Πειραιώς. Ματαφρασμένα αυτά τα ποσοστά σε χρήματα ισοδυναμούν με απώλεια $44 δισ. σε λεφτά φορολογούμενων που είχαν δοθεί ως ενίσχυση στις τράπεζες τα τελευταία τρία χρόνια. 

Ελληνικές χρηματιστηριακές πηγές και νομικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτοί οι χειρισμοί τέθηκαν σε κίνηση μετά από τροποποίηση που έκανε η Βουλή σε θεσμοθετημένη νομικη διάταξη που έδωσε τη δυνατότητα στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο βιβλίου προσφορών για να αποτιμήσουν τις μετοχές των τραπεζών. Σύμφωνα μ'αυτή τη μέθοδο, η τιμή της μετοχής σε αύξηση κεφαλαίου δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά το ύψος της κανονίζεται από τον επενδυτή που θέλει να την αγοράσει. Επίσης έγινε υποχρεωτικό την αποτίμηση αυτή να την κάνει αποδεκτή το ΤΧΣ ακόμα κι αν βρίσκεται κάτω από την πραγματική αξία των μετοχών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Capital Group, Pimco, WLR Recovery Fund, Wellington, Fairfax, Brookfield Capital Partners and Highfields Capital Management είναι μεταξύ αυτών που δεν έχασαν την ευκαιρία να επνδύσουν στις ελληνικές τράπεζες κάτω απο τη χρηματιστηριακή τους αξία. Οι επενδυτές αποτίμησαν την αξία των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στα $800 εκατομμύρια, την ώρα που η αξία τους εκτιμάται στα $3 δισ.

Επιπλέον, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία του βιβλίου προσφορών από τις 4 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, σ'αυτή την περίοδο ο χρηματιστηριακός δείκτης των τραπεζών έπεσε κατά 70%, με τη μετοχή της Alpha να πέφτει απο 0,55 στα 0,125€ στο κλείσιμο στις 4 Νοεμβρίου. Και όλα αυτά με τις ευλογίες των πιστωτών. Καθώς κάθεται ο κουρνιαχτός ο ένας κατηγορεί τον άλλο. Το ΤΧΣ λέει ότι οι αποφάσεις που πήρε ήταν νόμιμες και σε συμφωνία με τη νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή, ενώ οι πιστωτές και αξιωματικοί της ευρωζώνης αποποιούνται κάθε ευθύνη.

Τη Δευτέρα, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να χορηγήσουν € 10 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων που περιελάμβανε την αναμόρφωση των κανόνων διακυβέρνησης των τραπεζών, χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις κατασχέσεις σπιτιών και αυξήθηκαν ο φόρος στο κρασί και τα τέλη κυκλοφορίας. Τα κεφάλαια αυτά θα εισρεύσουν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για κάθε περίπτωση χωριστά, όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνες τραπεζίτες θέλουν οι αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα, ιδίως εκείνες που προκύπτουν από $ 114 δις αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εάν υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες που οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να καλύψουν το 2016, τότε η ΕΕ θα επιβάλει "κούρεμα" σε ακάλυπτες τραπεζικές καταθέσεις που είναι πάνω από 100.000 ευρώ ($ 107.000), όπως έκαναν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από τρία χρόνια.

Εκείνη την εποχή, ένα πακέτο διάσωσης 10 δις ευρώ από το Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και εφάπαξ εισφορά (levy) από τραπεζικές καταθέσεις σε όλoυς τους μη ασφαλισμένους καταθέτες της Τράπεζας.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε $49.22 δισ. για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.