Ο χάρτινος πύργος


Η χρηματοπιστωτική πυρηνική έκρηξη ίσως καλύψει σύντομα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του πλανήτη – εκτός εάν συγκρουστούν οι ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις με το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης S&P, από τις αρχές του έτους περί τις 100 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίωςδεν μπορούν καθόλου ή έχουν τη δυνατότητα μόνο εν μέρει να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους – όπως είχε διαπιστωθεί στο ξεκίνημα της κρίσης του 2008.

Στις Η.Π.Α. τα τρία πέμπτα των επιχειρήσεων, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών – λόγω κυρίως της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου στα 40 $ το βαρέλι, όπου η Goldman Sachs προβλέπει τη μείωση τους στα 20 $ (πηγή).
    
Η μείωση αυτή θα μπορούσε να επιταχυνθεί, άμεσα στα 25 $, από τυχόν «αποδέσμευση» του νομίσματος της Σαουδικής Αραβίας από το δολάριο – επειδή η χώρα είτε θα πρέπει να μειώσει την εξόρυξη πετρελαίου, είτε να υποτιμήσει το νόμισμα της. Πάντως, στις αγορές συναλλάγματος έχει αυξηθεί η κερδοσκοπία υπέρ της υποτίμησης – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, όπου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενός έτους, το νόμισμα διαπραγματεύεται στα 3,82 από 3,75 σήμερα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.