Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε παράθυρο στην ελπίδα

 

Του Πιτσιρίκου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε σήμερα την πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό σύστημα, που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε διάφορα ανθρώπινα και συγκινητικά αλλά το σημαντικότερο το είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, και ήταν το εξής:

«Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι «η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων».

Συγγνώμη, σε ποια κοινωνία θα επανενταχθούν οι κρατούμενοι; ...


Οι κρατούμενοι θα επανενταχθούν στην κοινωνία μιας χώρας που έχει σχεδόν 30% ανεργία, οι νέοι την εγκαταλείπουν μαζικά και είναι έτοιμη να καταρρεύσει εντελώς, ενώ είναι προδιαγεγραμμένο πως θα είναι σε αυτή την κατάσταση για τα επόμενα 40 τουλάχιστον χρόνια;

Δουλευόμαστε; Πώς θα γίνει αυτό;

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει: να ψηφιστεί νόμος που θα αναγκάζει τους επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν τους αποφυλακισμένους ή να διορίζονται στο Δημόσιο.

Διαφορετικά, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά ποτέ· όπως δεν βρίσκουν και όσοι δεν πήγαν στη φυλακή.

Θα ήταν καλύτερα η κυβέρνηση να κάνει μια διεθνή συμφωνία, ώστε οι άνθρωποι που αποφυλακίζονται να βρίσκουν δουλειά σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, καλό θα ήταν οι αποφυλακισμένοι να έχουν προτεραιότητα στο δικαίωμα να μεταναστεύσουν έναντι των άλλων Ελλήνων, γιατί, όπως πάνε τα πράγματα, βλέπω, μετά από τα capital controls, να υπάρχουν και human controls.

Αυτό, όντως, θα τους βοηθούσε να επανενταχτούν στην κοινωνία. Όχι την ελληνική κοινωνία αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Κοινωνία είναι η κοινωνία που σε δέχεται, σε σέβεται και σε αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο.

Το πρόβλημα για τη σημερινή Ελλάδα είναι πως το έξω από τις φυλακές δεν διαφέρει και τόσο πολύ πια από το μέσα στις φυλακές.

Η χώρα μετατρέπεται σε φυλακή. Όλοι σκέφτονται πώς θα αποδράσουν από την Ελλάδα.

Και είναι ολοφάνερο πια πως η διαλυμένη ελληνική κοινωνία σπρώχνει τους πολίτες στην παρανομία και στη φυλακή.

Αν δεν μπορείς να επιβώσεις τι θα κάνεις; Θα παρανομήσεις.

Αυτό δεν το είπε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε πάλι -χωρίς να ντρέπεται- στην ελπίδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «Ανοίγουμε παράθυρο που βλέπει στην ελπίδα».

Πήδα, Αλέξη, πήδα.


ΠΗΓΗ: Πιτσιρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.