Ισλανδία: Οι τραπεζίτες φυλακή και αποζημίωση 30.000 κορώνες σε κάθε πολίτη!

Αρχικά η Ισλανδία έβαλε στη φυλακή τους διεφθαρμένους τραπεζίτες που είχαν άμεση ανάμειξη στην οικονομική κρίση του 2008.    

Τώρα κάθε Ισλανδός φορολογούμενος θα λάβει αποζημίωση για την πώληση μιας από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, της Íslandsbanki.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μόλις το κράτος ανακτήσει τον έλεγχο της τράπεζας κάθε πολίτης θα λάβει 30.000  ισλανδικές κορώνες.

Η Íslandsbanki θα γίνει έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη – σε σύνολο τριών - τράπεζα κρατικής ιδιοκτησίας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Bjarni Benediktsson η σκέψη είναι να μοιραστεί στον κόσμο το 5%. 

 ΠΗΓΗ: enallaktikos

20 σχόλια:

  1. ΕΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΦΥΛΑΚΗ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 30.000 κορώνες είναι πολύ λίγα λεφτά με ισοτιμία 166 οι 30.000 βγαίνουν 180.72€, με την χθεσινη ισοτιμία 132 βγαίνουν 227.27€. Οπότε μου φαίνονται λίγα για αποζημίωση κοροϊδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ειναι ασχετο. Το θεμα ειναι τι ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ εχουν αυτα τα 30 χιλιαρικα για τον μεσο ισλανδο - οχι για τον μεσο γερμανο ή γαλλο ή ...ελληνα (τρομαρα μας). Αν πχ. γνωριζεις, ποσο κοστιζει ενα κιλο ψωμι , μια ταινια στα μωλ του ρεκιαβικ , ή μια κιλοβατωρα στην ισλανδια, καλο θα ηταν να το μοιραστεις μαζι μας, ετσι ωστε να καταλαβουμε τι πραγματικη αξια εμπεριεχεται σε αυτο το ποσο για τον μεσο ισλανδο... Τα υπολοιπα για το ευρω ή το δολλαριο τακουω βερεσε , γιατι υπεισερχεται και η τεχνητη πτωση της συναλλαγματικης αξιας της κορωνας σε σχεση με τα νομισματα αυτα ως μεσο πιεσης απο τα χρηματοοικονοκια κεντρα στο μεσοδιαστημα της ισλανδικης τραπεζικης κρισης, αλλα αυτο δεν εχει την παραμικρη σημασια για τους ισλανδους γιατι ολα τα αγαθα τους στην εσωτερικη αγορα τα διαπραγματευονται μεταξυ τουσ με βαση το ΕΘΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ. Που πλεον εχουν αποφασισει οτι θαναι η κορωνα, αφου εχουν πια αποσυρει την υποψηφιοτητα τους για ενωση με το Δ' γερμανοραιχ ε - σορυ, την ..ΕΕ εννοουσα

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ, και μόνο συμβολικά να το δείς , φτάνει. Υπάρχει ποτέ περίπτωση αυτό να γίνει στην Ελλάδα έστω και με αποζημίωση 50 ευρώ σε κάθε πολίτη. Υπάρχει??

      Διαγραφή
    3. ...το ποσό αυτό δεν αποτελεί αποζημίωση αφού μετά την ανάκτηση του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, ΚΑΝΕΝΑΣ πολίτης δεν έχασε τις καταθέσεις του.
      Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα μέρισμα από κρατικό περιουσιακό στοιχείο!

      Διαγραφή
    4. Πόσο δίκαιο έχει ο κ.Μανος και πόσο ο Πολίτης Χ !!!

      Διαγραφή
    5. χμ.. μωρε, δικαιο εχουμε, αλλα που να το βρουμε σ'αυτο το μπ**** για ...προτεκτορατο (οχι κρατος) που ζουμε

      Διαγραφή
  3. Πιθανως ναι, πιθανως οχι. Σημασια βλεπεις για τους ισλανδους ειναι τι αγοραστικη αξια αντιπροσωπευει το ποσο των 30,000 στην τοπικη τους οικονομια. Αν πχ το 1 κ. ψωμι κανει 3 -4 κορωνες , μια χαρα λεφτα ειναι για μια μεση οικογενεια 4 ατομων (120,000 κορωνες) θαχουν να αγοραζουν τροφιμα και γενικως ντοπια προιοντα που με τη σειρα τους αυτη η κινηση θα τονωσει τι αλλο ;; την ντοπια οικονομια. Ετσι δουλευει μια χαρα ο κυκλος του χρηματος προς οφελος της κοινωνιας και της εθνικης οικονομιας και δεν φευγει το χρημα εξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην κυβέρνηση συμμετέχει το κομα των πειρατών.με πλειοψηφία η βουλη πρόσφατα ψήφισε νόμο που μεταβιβάζει στην ΕΚΤ την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.Μια αρνητική εξέλιξη που σίγουρα θα εχει συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eχεις καποιο συνδεσμο γιαυτα που ναφερεις; Λογικα μια τετοια κινηση θαχε κινητοποιησει και παλι χιλιαδες ισλανδους, καθως πλεον εχει αποσυρθει αποσο γνωριζω η αιτηση προσχωρησης στην ΕΕ, αλλα περαν αυτου, και παλι δεν θαεχε καμια απολυτως δουλεια η ΕΚΤ να εχει την παραμικρη εποπτεια του τραπεζζικου τους συστηματος . Αντιθετα, κατι τετοιο για την πλειοψηφια των ισλανδων θα αποτελουσε καταφωρη παραβιαση του συνταγματος τους και αποτροπαια παραδοση μερους της Εθνικης τους κυριαρχιας σε εξωχωρια συμφεροντα (ΕΚΤ : βλ.λ ΓΕΡΜΑΝΙΑ).

      Διαγραφή
  5. Στην κυβέρνηση συμμετέχει το κομα των πειρατών.με πλειοψηφία η βουλη πρόσφατα ψήφισε νόμο που μεταβιβάζει στην ΕΚΤ την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.Μια αρνητική εξέλιξη που σίγουρα θα εχει συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουάου! με πληθυσμό 330.000 ανθρώπων στη χώρα, μετά την πώληση μιας τράπεζας, φαίνεται να είναι δεν είναι κακό 30000 Krones. αυτό σημαίνει € 235 για 330.000 άτομα το καθένα. στο σύνολο των πάνω από € 77.000.000. αλλά αν μιλάμε για την Ελλάδα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό € 50 το καθένα θα χρειαστεί 500 εκατομμύρια συνολικά ... έτσι όπως γενναιόδωρη κινήσεις μπορούν να γίνουν σε μικρές χώρες όπως η Ισλανδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι οι τράπεζες οφείλουν χρήματα στον Έλληνα και όχι οι πολίτες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Οι τράπεζες οφείλουν μέρισμα στους πολίτες απο τα 400δις των κεφαλαιοποιησεων διότι αυτοί είναι οι μέτοχοι των τραπεζών. Επίσης οι τράπεζες οφείλουν αποζημίωση διότι άσκησαν την οικονομική τους δραστηριότητα εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος οδηγώντας τες σε πτώχευση με τα γνωστα συνακόλουθα. Εκεί πάνε φυλακή, εδώ τους δίνουν ασυλία και αμνηστία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψιλα γραμματα για τους οπου γης τζιμερους και εν γενει μενουμευρωπηδες

      Διαγραφή
  8. Παιδιά ψυχραιμία πριν δύο βδομάδες ήμουν στο ρευκιαβικ.ενα κρύο σάντουιτς σε σούπερ μάρκετ είχε μέσο όρο οχτώ ευρώ ένα κομμάτι πίτσα πέντε με έξι ευρώ μια ολόκληρη πίτσα να παραγγείλεις τριάντα ευρώ το νερό δύο με τρία ευρώ το μικρό μπουκάλι ένας καφές πέντε ευρώ τα τσιγάρα 1400 κορώνες το πακέτο όλες οι μάρκες.τα λεφτά αυτά είναι τρίχες για ισλανδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.