Η χρήση απαρεμφάτων στον πολιτικό λόγο

Πλεξούδες με σκόρδα απαραίτητες για κάθε χρήση...

    
Συντάκτης: Δημήτρης Νανούρης

Στις 22 και 29 Νοεμβρίου, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της Νου Δου, οπότε οι δελφίνοι διαθέτουν άφθονο χρόνο να αναπτύξουν τα προτάγματά τους. Αντί να αρχίσουν όμως από τα ουσιαστικά ή, έστω, από τα ρήματα, το ’χουν ρίξει στα απαρέμφατα, στα «αφανέρωτα» μέρη του λόγου πά’ να πει, που αποκαλούνται έτσι επειδή δεν δηλώνουν πρόσωπο και αριθμό και στις περισσότερες γλώσσες στις οποίες χρησιμοποιούνται προσφέρουν ανεξάντλητη ελευθερία έκφρασης, αποδίδοντας ωστόσο νοηματική αοριστία.

Κατέκλυσε το νεότευκτο γραφείο του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Αθήνα προχθές το φιλοθέαμον κοινό, ώς κι ο Ζουράρις βρισκόταν στο πρώτο τραπέζι πίστα, περιμένοντας ν’ ακούσει τον εκκολαπτόμενο ηγέτη να ξετυλίγει το καινοτόμο του πρόγραμμα για την ανόρθωση της παράταξης και της χώρας. Εκείνος αρκέστηκε, παρ’ ελπίδα, σε μια ρηξικέλευθη δήλωση τριάντα δευτερολέπτων του τύπου «προχωράμε με τους πολίτες για τους πολίτες». Καίτοι Μακεδών, εμφανίζεται θιασώτης της ρήσης: «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν». ...


Ολοφυρόμενη η σαχλεπίσαχλη φιγούρα του Αδ-όνειδος παραμένει οπαδός του «ακονίζειν». Πήγαινε που πήγαινε ροδάνι η γλώσσα του, μεγαλοπιάστηκε με την υποψηφιότητα, πήρε τη ράσπα και την τροχίζει σαν ισοβίτης τα κάγκελα του κελιού. Φαφλατάς από γεννησιμιού, περιττολόγος, φλύαρος και απεραντολόγος ερείδεται στα παραληρητικά του φληναφήματα. Εως τώρα καρποφορούν· δεν είναι κορόιδο να τα εγκαταλείψει. Καθώς το «τσιρίζειν» φέρνει νούμερα στα κανάλια, οι επιτελείς των ενημερωτικών εκπομπών δεν το ’χουν σε τίποτα να τον καλούν πρωί, μεσημέρι, βράδυ, οπότε προβλέπεται να σπάσουν τα ταμεία των καταστημάτων πωλήσεως ωτασπίδων.

Ριψοκινδυνεύει ο Κυριάκος, δεν αναφέρω επώνυμο καθότι προληπτικός, να μετατρέψει το τζάκι του πατρικού οίκου σε φουφού. Το «κληρονομείν» φαντάζει πλεονέκτημα κατά την εκκίνηση της κούρσας, αν και ο ίδιος γνωρίζει πως στη διαδρομή θα αποδειχθεί μάλλον αχίλλειος πτέρνα του. Ράθυμος θαμών καφενέδων ο Βαγγέλας, πλασάρει από τον Αύγουστο το προφίλ του ακαταμάχητου πρεφαδόρου και δεν πτοείται, παρότι στις 20 Σεπτεμβρίου δεν έπιασε ούτε καπίκι. Βαρύς κι ασήκωτος κάθεται σε τρεις καρέκλες, στο τραπεζάκι του αχνίζει καφές με μπόλικες φουσκάλες, δείχνει να μην του καίγεται καρφί και ασκείται στο «μπεγλερίζειν».

Δεινοπάθησε να μπει στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης και σύσσωμο το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα βάλθηκε να τον ξεπαστρέψει. Τον είδαν πρωτάρη και τον πέρασαν για αμερικανάκι, προτείνοντάς του ένα γραφείο μεγάλο, ευήλιο, με προθάλαμο και, κυρίως, στο ισόγειο του κτιρίου για να μην κουράζεται να ανεβοκατεβαίνει τη σκάλα. Δαιμόνιος όμως ο ανάδελφος πολιτευτής υποψιάστηκε παρευθύς πως, δεν μπορεί, κάποιο λάκκο θα ’χει η φάβα, τουτέστιν αντελήφθη πίσω απ’ το τυράκι την ευμεγέθη όσο και απειλητική φάκα.

Αντέδρασε εντόνως, στέλνοντας διαπρύσια επιστολή στον πρόεδρο του σώματος, μόλις απεκαλύφθη ότι τον εν λόγω χώρο χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο πατέρας της Ντόρας και του Κούλη. «Θέλουν να με βάλουν σε ένα γραφείο του Μητσοτάκη και τους είπα ότι είναι γκαντέμης» δήλωσε με αποτροπιασμό. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους τώρα. Διότι ο στοιχειώδης εξοπλισμός του από πλεξούδες με σκόρδα, ματόχαντρες και λοιπά χαϊμαλιά δεν χωρά ούτε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

ΠΗΓΗ: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.