Η Ελλάδα στις 6 πιο γηρασμένες χώρες


Όσοι γεννήθηκαν το 2000 στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα φθάσουν στα 50 τους χρόνια και θα ζουν σε κοινωνίες με υψηλά ποσοστά υπερηλίκων. Έως το 2050 σε αυτές τις γηρασμένες οικονομίες του κόσμου το 40% και πλέον του πληθυσμού θα ξεπερνάει τα 60 χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η εξέλιξη αυτή θέτει ένα βάρος στις επερχόμενες γενιές, οι οποίες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν το σύστημα πρόνοιας σε χειμαζόμενες οικονομίες με βραδεία ανάπτυξη και διογκούμενο δημόσιο χρέος. Μεταξύ των έξι ταχύτερα γηρασκουσών χωρών, η μόνη η οποία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα αυτή την προοπτική είναι η Ιαπωνία – η τελευταία ήδη διαθέτει τον πιο γηρασμένο πληθυσμό παγκοσμίως.

Με τη χειρότερη ποιότητα
  
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της HelpAge International για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, η Ελλάδα και η Ν. Κορέα είναι οι χειρότεροι τόποι να ζήσουν οι άνθρωποι στα 60 τους και πέραν.

Στη σχετική της έκθεση η διεθνής οργάνωση καταδεικνύει τον καταστρεπτικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης του 2008 στις μεγαλύτερες γενιές και ειδικά στις σκληρά πληττόμενες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται πίσω από τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική, αναγκάστηκε να περιορίσει δραστικά τις συντάξεις με αντάλλαγμα πρόγραμμα σωτηρίας για την παραμονή της στο ευρώ.

Βάσει των προβλέψεων του ΟΗΕ, τα προσεχή τριάντα πέντε χρόνια ο πληθυσμός των ανθρώπων οι οποίοι θα υπερβαίνουν τα 60 τους χρόνια θα φθάσει τα 2,1 δισεκατομμύρια, όταν φέτος θα ανέλθει στα 901 εκατομμύρια. Σε ποσοστό θα αυξηθούν από το 12,3% σήμερα στο 21,5% το 2050.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.