Μικρά επικίνδυνα τερατάκια σε παιδικά ρούχα γνωστών εταιρειών. Ερευνα της GREENPEACE

 

Μη σας ξεγελάει το ρόζ χρώμα.. Τα παιδικά ρούχα κρύβουν αόρατους κινδύνους.

Αυτά τα τερατάκια, δεν είναι cartoons από παιδική σειρά. Είναι τοξικές ουσίες με τρομακτικά ονόματα, όπως φθαλάτες και αμίνες (καρκινογόνες), που κρύβονται σε παιδικά ρούχα και παπούτσια, των πιο γνωστών εταιρειών, όπως η Disney, η Burberry και η Adidas.

Η έρευνα της Greenpeace διεξήχθη σε 12 μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν τα ρούχα τους κυρίως στην Ασία, αλλά και τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ιταλία, αλλά και σε αναλύσεις 82 προϊόντων που αγοράστηκαν από....
25 διαφορετικές χώρες (μεταξύ αυτών και απ’την Ελλάδα).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα παιδικά ρούχα και προϊόντα των «ένοχων» εταιρειών, περιέχονται επικίνδυνες τοξικές ουσίες, κάποιες αυτές μάλιστα και καρκινογόνες. Οι ουσίες που εντοπίστηκαν είναι υπερφθοριωμένες ενώσεις, φθαλάτες, εννεϋλοφαινόλη, αμίνες (καρκινογόνες), ουσίες που προκαλούν προβλήματα τόσο στην υγεία των παιδιών, όσο και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την Greenpeace, τα μολυσμένα αυτά ρούχα, μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά απόορμονικές διαταραχές, δερματίτιδες, ερεθισμούς του αναπνευστικού συστήματος και να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, έως καρκινογενέσεις.

Δεν είναι όμως, αυτή η πρώτη έρευνα που αποκαλύπτει τοξικές ουσίες σε ρούχα. Και παλαιότερα η ίδια οργάνωση είχε αποκαλύψει την ύπαρξη καρκινογόνων ευρημάτων σε ρούχα ενηλίκων, όμως, τώρα τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς – όπως επισημαίνει η Greenpeace τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις αυτών των ουσιών, όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της, οι ειδικοί της Greenpeace, λένε :« Κανείς δεν θέλει να κρύβει τέτοια τερατάκια στην ντουλάπα του! Το 2012, η διεθνής εκστρατεία μας κατόρθωσε να πείσει 17 μεγάλες εταιρείες ρούχων να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών στην παραγωγή τους. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σειρά και των υπόλοιπων εταιρειών να ακολουθήσουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην παραγωγή ρούχων χωρίς τη χρήση τοξικών».

*** Δείτε αναλυτικά όλες τις εταιρείες, αλλά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα παιδικά ρούχα που αγοράστηκαν από την Ελλάδα, όπως ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Greenpeace.
 *** Η δύναμη που έχουμε όλοι μας ως καταναλωτές θα τους πείσει! Πάρε κι εσύ θέση ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: invitromagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.