Δεν πληρώνουν συχνότητες, αλλά ζητούν... δικαιώματα

Σχόλιο: Και κερατάδες και δαρμένοι. Τα τσοντοκάναλα ορμούν σαν να είναι η τρόικα, δεν σταματάνε πουθενά. Τώρα ζητάνε νταβατζιλίκι από τα ξενοδοχεία, σε λίγο έρχεται και στο πολίτη...


 

Μπορεί η τηλεόραση να είναι ανοιχτή (πιθανότατα για τις ανάγκες της φωτογράφησης), αλλά με τέτοιο μπαλκόνι, ποιος θα ασχοληθεί με το... χαζοκούτι

του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Η είδηση δεν είναι (μόνο) πως τα τηλεοπτικά κανάλια, Mega, ANT1, Σκάι κ.λπ. ζητούν χρήματα από τα ξενοδοχεία, επειδή αυτά διαθέτουν συσκευές τηλεόρασης στα δωμάτιά τους· η είδηση είναι (επιπλέον) πως θα απαιτήσουν το ίδιο και από τις καφετέριες, τα καφενεία, τα μπαρ κ.ο.κ.

Προσοχή, μην μπερδεύεστε, δεν λέω για τα συνδρομητικά τύπου OTE TV ή Forthnet, αλλά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και πανελλαδικής εμβέλειας, αυτοί όλοι που έως τώρα δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ (δραχμή;) για τις δημόσιες συχνότητες που χρησιμοποιούν (οι ίδιοι υποστηρίζουν βέβαια πως έχουν δώσει, και πολλά, αλλά τέλος πάντων). «Σιγά να μην πληρώσω κι από πάνω για την προπαγάνδα που μας κάνουν», λέει ο Αριστοτέλης Μπέκας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αριστοτέλης» στην Αρχαία Επίδαυρο, «σιγά να μην πληρώσω για να ακούω Μπάμπη Παπαδημητρίου και...
Αρη Πορτοσάλτε. Είναι τραγικό».

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε κι εσείς. Υπάρχει ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων που λέγεται «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» και στόχος του είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό των μελών του, που δεν είναι άλλα από το σύνολο των εθνικής εμβέλειας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (Alpha, ANT1 TV, Μακεδονία TV, Mega, Star και Σκάι). Ολα τα μεγάλα κανάλια.

Ο οργανισμός «λειτουργεί νομίμως, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης». Τα κανάλια που θεωρούνται παραγωγοί του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματός τους, από τηλεοπτικές σειρές έως και πολιτικές εκπομπές, όπως η «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, έχουν μεταβιβάσει στην εταιρεία «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» τα, «συγγενικά τους δικαιώματα επί όλων των έργων παραγωγής τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος δημόσιας παρουσίασης».

Αυτή η δημόσια παρουσίαση είναι που δημιουργεί το θέμα. Η «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» επικοινωνεί ήδη, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω mail, με τους ξενοδόχους της επικράτειας. Στο... γράμμα που απέστειλε στα ξενοδοχεία, υποστηρίζει πως κατέχει «το δικαίωμα του επιτρέπειν ή απαγορεύειν της παρουσίασης των οπτικοακουστικών έργων παραγωγής τους [των καναλιών] στα δωμάτια ξενοδοχειακής επιχείρησης, όπως αυτή που λειτουργεί η επιχείρησή σας».

Ανατρέχουν δε στην ελληνική νομολογία αλλά και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και σημειώνουν πως «η αναμετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο στα δωμάτια των ξενοδοχείων, εφόσον λαμβάνει χώρα χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια των παραγωγών εικόνας, συνιστά προσβολή του συγγενικού τους δικαιώματος».

Έχουν φτιάξει και τιμοκατάλογο. Τα lux ξενοδοχεία πρέπει να πληρώνουν 21 ευρώ τον χρόνο ανά δωμάτιο και 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τους κοινόχρηστους χώρους. Τα ξενοδοχεία Α κατηγορίας 19 και 2 ευρώ αντιστοίχως. Και, τέλος, για Β’ κατηγορίας και πιο κάτω, 17 και 1,5 ευρώ αντιστοίχως. Το ακόμα χειρότερο είναι πως η εταιρεία ζητάει να πληρώσουν τα χρήματα αυτά αναδρομικά για τα τελευταία πέντε χρόνια. «Εμείς διαθέτουμε 30 δωμάτια», μας λέει ο Αριστοτέλης Μπέκας, «σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς θα πρέπει να πληρώσουμε γύρω στα 5 χιλιάδες ευρώ. Γιατί το θυμήθηκαν τώρα και τα ζητούν αναδρομικά; Αν το ήξερα, θα τις είχα πετάξει από το παράθυρο τις τηλεοράσεις και θα έβαζα μόνο internet στα δωμάτια».

Η «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» σημειώνει πως ξεκίνησε δικαστικό αγώνα κατά ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτουν τηλεόραση στα δωμάτια αλλά αρνούνται να πληρώσουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά «έχει εκδοθεί σωρεία δικαστικών αποφάσεων σύμφωνα με τις οποίες, τα ξενοδοχεία καταδικάστηκαν σε καταβολή αποζημίωσης», αναγκάζοντάς τα να πληρώσουν τα διπλάσια ποσά από εκείνα που ορίζει ο τιμοκατάλογος.

Δεν λείπουν και οι απειλές: «Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται καλή τη πίστει από πλευράς του Οργανισμού, προκειμένου να προσέλθετε άμεσα σε συμφωνία με τον Οργανισμό, διαφορετικά ο Οργανισμός επιφυλάσσεται να κινηθεί δικαστικά για την προάσπιση των νομίμων συμφερόντων του. Σας καλούμε όπως εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή της παρούσας επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να λάβετε έγγραφη άδεια δημόσιας παρουσίασης μέσω τηλεοπτικής μετάδοσης στα δωμάτια του ξενοδοχείου σας, καθώς επίσης και προκειμένου να ρυθμίσετε τις αναδρομικές οφειλές σας των πέντε (5) τελευταίων ετών».

Εκπτώσεις...


Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε τόσο με τo Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας όσο και με την ίδια την «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.». Οι πρώτοι μάς διαβεβαίωσαν όχι μόνο πως είναι ενήμεροι αλλά μας εξήγησαν, με μια δόση χαλαρότητας θα έλεγα, πως τα μέλη τους είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν. «Και γιατί αυτό γίνεται τώρα;» αναρωτήθηκα στο τηλέφωνο, «τώρα θα έχουν ανάγκη τα χρήματα μάλλον» η απάντησή τους. Για να το λένε, έτσι θα είναι. Τα ξενοδοχεία τα ρώτησαν, όμως; «Εχουμε έρθει σε συμφωνία με διάφορες ξενοδοχειακές ενώσεις ώστε να διευθετηθούν τα οικονομικά ζητήματα», μας είπε και η Ευαγγελία Κοκοτσάκη, δικηγόρος της «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.».

Ηδη προχώρησαν σε συμφωνία με την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά και με κάποια της περιφέρειας. Πρόσθεσε δε, η κ. Κοκοτσάκη, πως προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, από το 2010 χρονολογούνται μάλιστα, οπότε το τελευταίο όφειλε να ενημερώσει τα μέλη του.

Ωστόσο, ας μην ανησυχούν οι φίλοι ξενοδόχοι, η «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» θα προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις στα αναδρομικά που απαιτεί αν επέλθει μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνία. Αυτή είναι διαπραγμάτευση, όχι αστεία. Ρωτήσαμε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αν κάποιο ξενοδοχείο μπορεί να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο τέλος. «Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις», μας τόνισαν. Αν μπορεί, λόγου χάριν, να αποδείξει πως είχε μόνο ξένους πελάτες όλα τα χρόνια της λειτουργίας του. Τρέχα γύρευε.

ΠΗΓΗ: efsyn 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.