Χωρίς φαρμακευτικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα ελληνικά νησιά εκπέμπουν
«Δεν υπάρχει
ούτε ο φαρμακευτικός ούτε ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ώστε να μπορεί κανείς να
δουλέψει ικανοποιημένος από αυτό που κάνει και από αυτό που έχει εκπαιδευτεί να
κάνει. Τουλάχιστον κάποιος που θέλει να προσφέρει το ιατρικό έργο σε ένα
επίπεδο στο οποίο θεωρεί ότι αυτό και θα καλύψει τον ίδιο, αλλά και
ανταποκρίνεται σε αυτά που πρέπει να γίνουν.»
Ο Χρήστος
Χαραλαμπόπουλος είναι ειδικός παθολόγος. Όταν πριν από 4 χρόνια τού δόθηκε η
ευκαιρία να υπηρετήσει ως νοσοκομειακός γιατρός σε νησί των Επτανήσων,
αποφάσισε να μην το κάνει. Ο λόγος, μας λέει, είναι απλός. Δεν υπάρχουν τα
κίνητρα, ούτε και οι κατάλληλες υποδομές. Όσοι πηγαίνουν να...
εργαστούν σε ένα
μικρό νησί, είναι ήρωες, πιστεύει ο νεαρός παθολόγος. Έκκληση
«Πολλές φορές ένας γιατρός σε ένα τέτοιο μικρό μέρος καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητάς του. Δηλαδή, πηγαίνει ένας παθολόγος για να αντιμετωπίσει ένα ορθοπεδικό, ένα χειρουργικό περιστατικό».
Τα ελληνικά νησιά εκπέμπουν SOS. Μόνο σε 14 νησιά του Αιγαίου έχουν καταγραφεί 259 κενές θέσεις γιατρών, με τους τοπικούς φορείς να κάνουν έκκληση ακόμη και για έναν μόνιμο γιατρό. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο με αεροδιακομιδές, που στοιχίζουν πολύ περισσότερο, όπως λένε.
«Σε κάθε έκτακτο περιστατικό που έχουμε, αν είμαστε τυχεροί και βρίσκεται ελεύθερο το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, γίνεται μεταφορά στο νοσοκομείο της Ρόδου, σε διαφορετική περίπτωση αν δεν υπάρχει, έχουμε το πλωτό, το οποίο κάνει 2,5-3 ώρες να έρθει και άλλες τόσες να πάει στο νησί της Ρόδου, οπότε καταλαβαίνετε πόσο πολύτιμος χρόνος χάνεται για αυτό το έκτακτο περιστατικό» καταγγέλλει η δήμαρχος Τήλου Μαρία Αλιφέρη-Καμμά.
«Για το παραμικρό, αναγκάζεσαι να ταξιδέψεις στη Λέρο, στο πιο κοντινό ή στην Κάλυμνο. Και για κάτι πιο σοβαρό, Αθήνα ή Ρόδο. Σαφώς, είναι κάτι σοβαρό. Και πλέον και για τα παιδιά, από τη στιγμή φυσικά που δεν υπάρχει ούτε παιδίατρος» ανέφερε στο «Π» η κάτοικος Λειψών, Μαρία Βαντσούρη.
Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκήρυξε διαγωνισμό για την κάλυψη των κενών θέσεων όλων των ειδικοτήτων στα Πολυδύναμα Πολυιατρεία και Κέντρα Υγείας των νησιών, στα Δωδεκάνησα.
Επιπλέον, η Περιφέρεια, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, δεσμεύτηκαν να καλύψουν τη διαμονή και σίτιση των ιατρών και νοσηλευτών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους στα νησιά και επιπλέον να τους δοθεί ένα επίδομα, ύψους 450 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, η ανταπόκριση των ιατρών και νοσηλευτών είναι μέχρι στιγμής απογοητευτική. Και η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων λήγει στις 6 Αυγούστου…
«Αν δεν δώσουν μόρια στους γιατρούς, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν. Αν δεν τους δώσουν κάποια χρήματα παραπάνω, αν δεν τους πληρώνουν το σπίτι τους, το φαγητό τους, δεν υπάρχει περίπτωση με 800 και 1.000 ευρώ να έρθει γιατρός στα νησιά» υποστηρίζουν τοπικοί φορείς, οι οποίοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, όπου, εκτός από τον «ναυτικό αποκλεισμό» από την ηπειρωτική Ελλάδα, οι άσχημες καιρικές συνθήκες συχνά καθιστούν αδύνατη την επικοινωνία και με τα γειτονικά νησιά.
Επιπλέον πολλά ακριτικά νησιά έχουν να διαχειριστούν και τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που περνούν καθημερινά με δουλεμπορικά από τα τουρκικά παράλια. Ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένοι οι οποίοι μένουν για μέρες χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΠΗΓΗ: http://www.topontiki.gr/article μέσω docmed
Δεν υπάρχουν σχόλια: