Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων επιβάλλει η ΕΚΤ.

Περιορισμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να διαχωρίζονται οι συναλλαγές που κάνουν οι Έλληνες επενδυτές με αυτές των ξένων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αρνητική η απάντηση της ΕΚΤ στην κοινή εισήγηση της Τράπεζα της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ανοίξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας χωρίς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές. Το ελληνικό αίτημα φέρεται να απορρίφθηκε εξαιτίας του φόβου της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες προς το Χρηματιστήριο.

Ως αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές αναγκάζονται να προχωρήσουν σε διαχωρισμό των συναλλαγών: οι ξένοι επενδυτές θα έχουν ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, ενώ οι Έλληνες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές μόνο αν καταθέσουν νέα χρήματα ή να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα πιστωτικά υπόλοιπα των κωδικών τους, ή το προϊόν από πώληση μετοχών. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν νέους λογαριασμούς σε όσους θα κάνουν αγορές και πωλήσεις μετοχών στο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται το άνοιγμα του χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, με τον στόχο να είναι η εκκίνηση των συναλλαγών ενός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παραπάνω απαγόρευση θα έχει μικρή χρονική διάρκεια (λίγων ημερών). 

efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.