«Δραματοποίηση» πριν τη… συμφωνία

 

Η «βήμα - βήμα» προσαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών συνεχίζεται, ενώ εντείνεται και η προσπάθεια για την κατάλληλη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης» ενόψει μιας επώδυνης (για τα λαϊκά στρώματα) συμφωνίας.

Εξάλλου και από την εμπειρία της προηγούμενης κυβέρνησης, πριν από την υπαναχώρηση είχαμε τη μεγαλύτερη «δραματοποίηση» των εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), όπου οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά και τη σημαντική ακόμη απόσταση που απομένει να καλυφθεί, ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.


Από τις ίδιες πηγές έγινε γνωστό ότι το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα συνεχίσει τις εργασίες του το Σαββατοκύριακο.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ενισχύεται η άποψη ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει απλώς καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας-δανειστών, όπως άλλωστε δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν απέκλεισε να υπάρξει και «ανώδυνη» ανακοίνωση.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω να εκδώσουν μια ανακοίνωση οι υπουργοί, αλλά αν γίνει αυτό, αναμένεται να είναι ανώδυνο, καταγραφή της κατάστασης κ.λ.π», είπε ο αξιωματούχος, όπως αναφέρει το Reuters.

Από την Αθήνα, πάντως, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, υπενθυμίζοντας το ζήτημα της ρευστότητας και την σημασία αυτού του σήματος για να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ.

Κατόπιν αυτών, όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα της «ρευστότητας» δεν θα λυθεί ούτε τη Δευτέρα 10 Μαΐου, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για νέα ένταση των πιέσεων των δανειστών προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιουνγκέρ, αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την «πάση θυσία» παραμονή στο ευρώ, η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και αυτό που την απασχολεί είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος για την ευρύτερη αποδοχή τους.

ΠΗΓΗ:  "Ημερόδρομος" μέσω ΣΕΟΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.