Μια εισαγωγή για τα φρούρια της Θράκης.


«“Οι Βίγλες”. Εκείνο που κάνει όμως εντύπωση περισσότερο στο σημερινό επισκέπτη της Ελληνικής Θράκης, είναι και οι άπειρες διάσπαρτες Βίγλες δεξιά και αριστερά της Σιδηροδρομικής γραμμής, μα και στον κάμπο το Θρακικό και σ’ απόμερες βουνοκορφές, που μιλούν και λένε τόσα για το διάβα του Ρωμαϊκού πολιτισμού που άφησε μονάχα τ’ αχνάρια του όχι όμως και την επίδρασή του στο Θρακικό μοτίβο. 

Μα τι είναι αυτές οι Βίγλες. Απλούστατα μερικά οχυρά φρούρια επάνω ιδίως στις κορυφές των λόφων. Και τι σκοπό είχαν. Κάποιος ιστορικός βγάζει το συμπέρασμα, πως για τους εξής (3) λόγους είχαν γίνει: Πρώτον, αποτελούσαν ένα είδος συνοριακών φυλακίων με δύναμη εκατονταρχίας για την υποστήριξη της Θράκης από τις επιθέσεις των αρχαίων Μισών (Προγόνων των σημερινών Βουλγάρων), με τους οποίους συνόρευαν. ...

Δεύτερων, ήταν ένα είδος τηλεγραφικών σταθμών. Με φωτεινά σήματα την νύκτα, και με σημαίες την ημέρα, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο Μορσικό αλφάβητο, μετέδιδαν ειδήσεις από λόφο σε λόφο. Από τη μια Βίγλα δηλαδή ως την άλλη. (Κι έτσι τα μηνύματα στέλνονταν από τη μια Πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας στην άλλη). 


Και Τρίτων, χρησίμευαν για τη συντήρηση και ασφάλεια της σπουδαίας αυτής συγκοινωνιακής αρτηρίας της “Εγνατίας οδού”. Όσοι έτυχε ν’ ανεβούν στις κορυφές αυτές των λόφων και να επισκεφθούν τα ερείπια απ’ τις πανάρχαιες αυτές Βίγλες – που παράλειψα να πω πως η καθεμιά απέχει απ’ την άλλη 2-3 χιλιόμετρα,- θα εκπλαγούν κυριολεκτικά με το σχέδιο της κατασκευής! 

Στοές άπειρες φαίνονται σκαμμένες στη γη. Αποθήκες για τρόφιμα, ιδιαίτερες κάμαρες για το στρατό, και στάβλοι για τα υποζύγια. Μα προ παντός εκείνο που κάνει εντύπωση είναι το σύστημα υδρεύσεως! Βλέπει κανείς στέρνες μ’ εσωτερικό πέτρινο χτίσιμο και κρουνούς, τρύπες που χάσκουν κατάμαυρες στα πλάγια, προκαλώντας τη δικαιολογημένη απορία στον επισκέπτη. Από πού άραγε να έρχονταν το νερό. Και δω βγαίνουν δύο αυθαίρετες εκδοχές. Η θα μάζευαν τα νερά της βροχής, η είχαν φτιάξει τη μανία του νερού – (το υδραγωγείο δηλ.) – σε κανένα ψηλότερο παρακείμενο λόφο.»
-------------------------------------
Στην εικόνα, το φοβερό κάστρο του Πυθίου, στο ομώνυμο χωριό και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Διδυμότειχο. Την αλιεύσαμε από εδώ-->
 http://hellas.teipir.gr/Thesis/Pol_Thrace/greek/byzantine/pythion.htm 

Ως πηγή, αναφέρουμε το έργο του Τάκη Ακρίτα (ψευδώνυμο του δάσκαλου και λογοτέχνη Ανέστη Φ. Ευμορφόπουλου), «Η Θράκη - το διαμάντι της Ελλάδος».
Top of Form
Bottom of Form


ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/ilovethraki/photos/a.543535399091030.1073741828.543400959104474/649816661796236/?type=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.