ΗSBC: Έκρυβε καταθέτες πίσω από off shore

Νέες αποκαλύψεις από τη διεθνή έρευνα δημοσιογράφων για την υπόθεση της ελβετικής HSBC. Υπάλληλοι της τράπεζας πρότειναν στους πελάτες τη δημιουργία off shore για να μην πληρώνουν φόρους.

Απόρρητες επικοινωνίες μεταξύ των υπαλλήλων της HSBC με Έλληνες πελάτες προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση των λογαριασμών-μαμούθ έφερε στο φως της δημοσιότητας η SwissLeaks, η παγκόσμια έρευνα Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde".

Η έρευνα SwissLeaks, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι και τουλάχιστον 50 ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αποκάλυψε ...
τα αρχεία της τράπεζας HSBC Γενεύης.

Αυτά αφορούσαν 106.000 πελάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο 2006-2007. Τα αρχεία είχαν υποκλαπεί από έναν πρώην υπάλληλο της τράπεζας, τον Ερβέ Φαλσιανί.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 33 υπεράκτιες εταιρίες (off shore) ελληνικού ενδιαφέροντος με συνολικές καταθέσεις άνω των 140 εκατομμυρίων δολαρίων, που απέκτησαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC το 2005, τη χρονιά δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων (ESD).

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Η ελληνική εφημερίδα αποκαλύπτει πως ο τραπεζικός κολοσσός πρότεινε στους πελάτες του να δημιουργήσουν off shore εταιρίες με έδρες φορολογικούς παραδείσους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Παναμάς, Λιβερία, Νήσοι Μάρσαλ και Βρετανικές Παρθένες Νήσοι) με σκοπό να αποφύγουν την φορολόγηση.

«Ο πελάτης ήρθε με τον αδελφό του και μαζί υπέγραψαν το άνοιγμα λογαριασμού και έγγραφα για σύσταση εταιρείας στον Παναμά. Αυτοί επιθυμούν να κλείσουν τους αντίστοιχους καταθετικούς λογαριασμούς τους για λόγους ESD (Έλληνες κάτοικοι), και θα μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον λογαριασμό της εταιρείας.

Επίσης «άνοιξαν από μία θυρίδα» αναφέρει η σημείωση υπαλλήλου της τράπεζας για τη συνομιλία του με πελάτη που είχε καταθέσεις 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

«Μας έφεραν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το άνοιγμα του λογαριασμού και τη νέα εταιρία στη Λιβερία που θα ανοίξει για λόγους ESD, καθώς ο πελάτης είναι κάτοικος Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει ο υπάλληλος για την καρτέλα Ελληνίδας διευθύντριας με καταθέσεις 13 εκατ. δολαρίων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπαλλήλου της HSBC που πρότεινε σε Έλληνα εφοπλιστή που λάμβανε τόκους 75.000 δολάρια από καταθέσεις στην τράπεζα , τη λύση της off shore για να αποφύγει φόρους περίπου 11.000 δολαρίων.

Οι συνεννοήσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2005 αναφέρουν πως ο εφοπλιστής ζήτησε μια λίστα με off shore που είχαν ήδη συσταθεί , ώστε να επιλέξει.

Ο πελάτης κατέληξε πως ήθελε να εμφανίζεται ως διευθυντής, κύριος μέτοχος και ο μόνος με δικαίωμα υπογραφής στην εταιρία.

«Προς το παρόν τέτοια δομή εταιρίας είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του ESD. Τον πληροφόρησα για το κόστος αν εμφανίζεται η HSBC ως διευθυντής και αντίστοιχα για το κόστος αν είναι ο ίδιος. Επέλεξε το τελευταίο».

Ήδη τους τελευταίους μήνες οι αρχές διαφόρων χωρών έχουν επιβάλλει πρόστιμα και εισαγγελικές διώξεις στην HSBC για τις πρακτικές της.

Πωλίνα Ψαρομηλίγκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.