Δημιουργική ασάφεια

Φίλε Πιτσιρίκο,

Πολύ γέλιο – που πραγματικά το είχα ανάγκη- έχω ρίξει αφότου διάβασα το καινούργιο παραμύθι της «Πρώτη Φορά Αριστερά» κυβέρνησης μας. Κλείσιμο του ματιού, χαμογελάκι και υποσχέσεις για «δημιουργική» εκμετάλλευση της «ασάφειας» που χαρακτηρίζει -κατά τους ΣΥΡΙΖΑιους απολογητές της συμφωνίας- το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Βαρουφάκη και τρό … «θεσμών».

Εγώ πάλι, που διάβασα και ξαναδιάβασα το κείμενο αυτό, μάλλον σαφές, σαφέστατο θα το έλεγα.

Στο μοναδικό σημείο της συμφωνίας στο οποίο υπάρχει πλήρης ασάφεια -μαύρο σκοτάδι δηλαδή-, είναι στο ζήτημα που αφορά τα ανταλλάγματα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση και κατ” επέκταση η Ελλάδα, μετά την υποχώρηση από όλες σχεδόν τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. ...


Ενώ δηλαδή είναι ξεκάθαρο πως σε «βάθους χρόνου» θα αυξηθεί στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός στην Ελλάδα, δεν γίνεται η παραμικρή μνεία σχετικά με το πότε θα πάρει η Ελλάδα λεφτά από τους «θεσμούς».

Τέτοια συμφωνία, όπου ο ένας κατεβάζει τα σώβρακα χωρίς να κερδίζει τίποτα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την Δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες ή βδομάδες, δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να βρει κάποιος όσο καλά και ψάξει.

Γενικά, η κατάσταση μου θυμίζει δυο παλιά και καλά ανέκδοτα. Στο πρώτο η Πόντια πουτάνα αυτοκτονεί μόλις μαθαίνει ότι όλες οι άλλες … πληρώνονταν. Στο δεύτερο, ο Τάσος φωνάζει ψηλά από την ραχούλα στην Γκόλφω: «Γκόλφω αύριο το απόγευμα στην λαγκάδα για να σε πηδήξωωωω!». Κι η Γκόλφω απαντά από την απέναντι μεριά: «Εντάξει Τάσο, το έπιασα το υπονοούμενο!».

Αν συνδυάσεις τα δύο παραπάνω ανέκδοτα μεταξύ τους, βγάζεις μια συμφωνία όπου ο ένας προσφέρει την συνέχιση των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» και την αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων στον λαό που τον εξέλεξε, και ο άλλος υπόσχεται κάποια μελλοντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα υπό αγνώστους όρους και προϋποθέσεις. Κι απορώ αληθινά αν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΝΕΛ έχει πιάσει το γερμανικό …υπονοούμενο ή όχι.

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Στην εικόνα φαίνεται καθαρά η δημιουργική ασάφεια της πρότασης Βαρουφάκη-Τσίπρα που δύσκολα ισορροπεί πάνω από το χρηματοδοτικό κενό της χώρας

Υ.Γ.2 Η λύση βρίσκεται μπρος τα μάτια μας, αρκεί να παραδεχτούμε πως ευρώ ίσον μνημόνια και κατάσταση διαρκούς κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας χωρίς καμία ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης.

(Αγαπητέ Ηλία, όπως και να έχουν τα πράγματα, μετά τις εκλογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει. Τι θα γίνει δεν ξέρω. Όποιος ξέρει, ας με ενημερώσει. Πάντως, η Γερμανία δεν θα μπορεί να παίζει πια μόνη της. Άρα, η ασάφεια ξεπερνά τη συμφωνία της Ελλάδας και αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά που ισχύουν σήμερα, σε ένα χρόνο μπορεί να μην έχουν καμία σημασία. Το θέμα τώρα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ασχοληθεί σοβαρά με μερικά από τα προβλήματα της χώρας, τα οποία δεν έχουν σχέση με καμία συμφωνία με τους «εταίρους»· προϋπήρχαν της χρεοκοπίας και έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία. Μένει να δούμε αν θέλουν και αν μπορούν. Τα πρώτα δείγματα δεν με πείθουν καθόλου αλλά να τους δούμε. Ηλία, αυτό το ανέκδοτο με τον Τάσο και την Γκόλφω το λέω τέλεια. Είμαι ανεκδοτάκιας, είμαι μηχανή ανεκδότων. Να είσαι καλά, Ηλία. Α, και να ξέρεις, πως εδώ ο καιρός φέτος μας έχει πεθάνει. Χάσαμε τον ήλιο.)


ΠΗΓΗ: Πιτσιρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.