Τα «έσπασαν» Ισλανδία και Ε.Ε. - Οι λόγοι της ρήξης

Μια παλιά αλλά... επίκαιρη δημοσίευση σχετικά με την αντίσταση του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, με αποτέλεσμα οι Ισλανδοί σήμερα να είναι ανεξάρτητοι, να έχουν δουλειά (4% ανεργία με στόχο να πάει στο 2,5%), να έχουν υγεία, παιδεία, ασφάλιση, μέλλον και προοπτική. Μάλλον αυτοί είναι πιο έξυπνοι από τους Έλληνες...


Οριστική είναι πλέον η ρήξη Βρυξελλών -Ρέικιαβικ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας Γκούναρ Μπράγκι Σβάινσον ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Διαλύσαμε την ομάδα διαπραγματεύσεων και πλέον δεν θα πραγματοποιηθεί καμία...
σύνοδος. Η Ε.Ε. αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη καταβολή χρημάτων από τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (IAP)», δήλωσε ο Σβάινσον στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. είχε δώσει στην Ισλανδία 5,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2013 στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας, μετά την υποβολή του αιτήματος του Ρέικιαβικ το 2009.

Τον Απρίλιο ένας συνασπισμός της ευρωσκεπτικιστικής κεντροδεξιάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με την υπόσχεσή ότι θα τερματίσει την διαδικασία ένταξης της Ισλανδίας στην Ε.Ε.

«Σύσσωμη η κυβέρνηση συμφωνεί. Η διαδικασία έχει ανασταλεί, τίποτα δεν έχει κλείσει, θέλουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να ενταχθούμε σε αυτήν», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι βασικό σημείο αντιπαράθεσης ήταν η αλιεία, με τις Βρυξέλλες να ζητούν μείωσή της από τη νησιωτική χώρα, με την εφαρμογή ποσόστωσης.

Οι Ισλανδοί δεν δέχθηκαν ποτέ τις συστάσεις περί «υπεραλίευσης» με αποτέλεσμα να μείνουν αμετακίνητοι στο ζήτημα της «βαριάς» βιομηχανίας τους.

Οι Ισλανδοί τήρησαν τις «κόκκινες γραμμές» τους κάτι που δεν έκανε ποτέ η Ελλάδα με την αγροτική της πολιτική...

Β.Β.


Πηγή: http://newpost.gr/post/272601/ta-espasan-islandia-kai-e-e-telos-oi-entaksiakes-diapragmateyseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.