«Off Season/ Εκτός εποχής» με σπάνιες ταινίες


To 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) θα συναντηθεί με το κοινό του... αλλιώς. Η διοργάνωση, λόγω της πανδημίας του Covid-19, αναπροσαρμόζεται και επεκτείνει τις δράσεις της σε Αθήνα και Σύρο.

Ο 8ος φεστιβαλικός κύκλος, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται με τη λήξη του έτους, εξερευνά τη θεματική με τίτλο «Off Season / Εκτός εποχής». Και η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζει ορισμένα «διαμαντάκια», δύο ντοκιμαντέρ από τον Χαρούν Φαρόκι και τον Βιμ Βέντερς και τρία της εμβληματικής Αιγύπτιας Ατεγιάτ αλ Αμπνούντι.

Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με την ταινιοθήκη Cimatheque - Alternative Film Centre του Καΐρου, με την υποστήριξη του Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας, και ξεκινούν με το διήμερο πρόγραμμα προβολών (8 & 9/7 με ελεύθερη είσοδο) στο αίθριο του Ινστιτούτου Γκέτε (Ομήρου 14-16).

Οι θεατές θα δουν (μόνο με αγγλικούς υπότιτλους) τη μικρού μήκους «Filmbücher» (1986) του πρωτοπόρου Χαρούν Φαρόκι και τη μεσαίου μήκους «Room 666» (1982) του Βιμ Βέντερς στην οποία συνομιλούν μαζί του για τον κινηματογράφο Γκοντάρ, Χέρτζοκ, Ακερμαν και άλλοι. «Το πρώτο ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα σπάνιο δοκίμιο που γύρισε ο ριζοσπάστης καλλιτέχνης της αβάν γκαρντ για λογαριασμό του κρατικού καναλιού της Δυτικής Γερμανίας WDR, ενώ στο δεύτερο, εν μέσω του Φεστιβάλ των Κανών, ο Wenders καλεί στο δωμάτιό του στην Κρουαζέτ κάποιους συναδέλφους του, όπως τον Werner Herzog, τη Chantal Akerman, τον Jean-Luc Godard (και άλλα μεγαθήρια), ώστε να συζητήσουν για το μέλλον της έβδομης τέχνης.

Δύο ξεχωριστά ντοκιμαντέρ που σήμερα, σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του σινεμά, στην οποία όλη η βιομηχανία αγωνιά για το μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας, έρχονται να υπενθυμίσουν την αξία του κινηματογράφου ως συλλογική εμπειρία θέασης» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Θα ακολουθήσει αύριο (9/7/20) το αφιέρωμα στην Ατεγιάτ αλ Αμπνούντι (1939-2018), εμβληματική Αιγύπτια δημοσιογράφο και κινηματογραφίστρια και μια από τις πρώτες γυναίκες που κράτησαν κάμερα στον αραβικό κόσμο. Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ της «Horse of Mud» (1971), «The Sandwich» (1975) και «Seas of Thirst» (1981), τρεις σπάνιες ταινίες που αποκαλύπτουν όψεις του μεσογειακού τοπίου και τρόπους ζωής που ίσως έχουν βρεθεί οριστικά «εκτός εποχής».


Η Αιγύπτια δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια Ατεγιάτ αλ Αμπνούντι
Τον Αύγουστο το SIFF θα βρεθεί στη βάση του, τη Σύρο. Την 1η Αυγούστου προγραμματίζεται στην Ερμούπολη η πρώτη εκδήλωση -οι δράσεις θα ανακοινωθούν σταδιακά-, μια επιλογή ταινιών που γυρίστηκαν με το κινητοσκόπιο του Edison. «Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές (τεκμηρίωση του ΕΛΙΑ), η Ερμούπολη φιλοξένησε μόλις τη δεύτερη κινηματογραφική προβολή στην επικράτεια του ελληνικού κράτους το 1900 – δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή στην Αθήνα.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου προετοιμάζει τη χαρτογράφηση και δημιουργική αναπαραγωγή μέρους αυτού του προγράμματος προβολών του κινητοσκοπίου του Edison, με τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας και με στόχο την ενεργοποίηση της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς» σύμφωνα με τους διοργανωτές, που θυμίζουν ότι συμπληρώνονται 120 χρόνια από εκείνη την ιστορική προβολή. Οι ταινίες πάντως θα είναι διαθέσιμες για όλο τον Αύγουστο και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα και το κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.
📍 Αίθριο Ινστιτούτο Γκέτε (Ομήρου 14-16). Ωρα έναρξης: 21.00 Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης-προκράτηση στο iris.asimakopoulou@goethe.de | Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.
από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.