Η ισοπέδωση του αμερικανικού νου


Αυτές τις μέρες οι ΗΠΑ σαρώνονται από ένα κύμα ακτιβιστικής πολιτικής ορθότητας που πλέον έχει μεταβάλει σε στόχο του τα αγάλματα του Τζέφερσον και των υπόλοιπων «πατέρων» του αμερικάνικου έθνους. Η τάση αυτή έχει οπαδούς και στην Ελλάδα –«αμερικανάκια» αυτού του τύπου βανδάλισαν πρόσφατα με συνθήματα το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια και του Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης, καθώς και πολλά άλλα.

Άρα ο ολοκληρωτισμός που διακατέχει την πολιτική ορθότητα, δεν είναι κάτι το εξωτικό που αφορά μόνο στην αμερικάνικη ή την αγγλική κοινωνία αλλά Γείναι κάτι που πολύ γρήγορα θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα, καθώς θα έρθει να συναντήσει τον εγχώριο εθνομηδενισμό παράγοντας ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.
Για την ερμηνεία των πνευματικών αλλά και ψυχολογικών γνωρισμάτων αυτού του κύματος, αναδημοσιεύσουμε ένα εκτεταμένο κείμενο των Γκρέγκ Λουκιάνοφ και Τζόναθαν Χάιτ, που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο περιοδικό The Atlantic, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το κύμα λογοκρισίας που έχει εξαπολύσει το κίνημα της πολιτικής ορθότητας στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Βλέποντας την έκταση και τα χαρακτηριστικά του, οι συγγραφείς του άρθρου, που μετέπειτα εξελίχθηκε σε βιβλίο, υποστηρίζουν πως αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, το κύμα αυτό απειλεί να καταβυθίσει την αμερικάνικη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Των Γκρέκ Λουκιάνοφ (Greg Lukianoff) και Τζόναθαν Χάιτ (Jonathan Haidt)1
Κάτι περίεργο συμβαίνει στα κολέγια και τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Ένα κίνημα αναδύεται, ακαθοδήγητο, αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές, που αξιώνουν να αποστειρώσουν τις πανεπιστημιουπόλεις από λέξεις, ιδέες, και αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, ή να θεωρηθούν προσβλητικά. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Τζίνι Σουκ (Jeannie Suk) έγραψε ένα άρθρο για την ιστοσελίδα του Νίου Γιόρκερ (New Yorker), σχετικά με τους φοιτητές της, που ζητούσαν από τους συναδέλφους της να μη διδάξουν τη νομολογία περί βιασμών –ακόμα και, στην περίπτωση ενός από αυτούς, να μην χρησιμοποιούν καν τη λέξη παραβιάζω (όπως στο παραβιάζω το νόμο), επειδή τους προκαλεί δυσφορία. Τον Φεβρουάριο, η Λόρα Κίπνις (Laura Kipnis), καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν (Northwestern University), έγραψε ένα δοκίμιο στα Χρονικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης (The Chronicle of Higher Education) περιγράφοντας την πολιτική σεξουαλικής παράνοιας που κυριαρχεί στις πανεπιστημιουπόλεις –με βάση το οποίο διατάχθηκε δικαστική έρευνα, καθώς φοιτητές που θεώρησαν ότι προσβάλλονται από το άρθρο, καθώς και από ένα δημοσίευμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο τουΐτερ, την κατήγγειλαν βάσει του νόμου Title IX.2 Τον Ιούνιο, ένας καθηγητής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Βοξ (Vox), εξηγώντας με πόση προσοχή είναι αναγκασμένος πλέον να διδάσκει. «Είμαι φιλελεύθερος καθηγητής, και οι φιλελεύθεροι φοιτητές μου με τρομάζουν», έγραφε το άρθρο στην επικεφαλίδα του. Μια σειρά δημοφιλών κωμικών, μεταξύ των οποίων και ο Κρις Ροκ (Chris Rock), σταμάτησαν να δίνουν παραστάσεις στις πανεπιστημιουπόλεις. Οι Τζέρι Σέινφιλντ (Jerry Seinfield) και Μπίλ Μάχερ (Bill Maher) καταδίκασαν δημοσίως την υπερευαισθησία των φοιτητών, λέγοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να ανεχτούν το παραμικρό αστείο.
Διαβάστε την συνέχεια στο ardin-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.